2006-10-23

Klla vd vi httade

Gissa vad vi hittade i en kartong med skolfoton och gamla pass – om inte en skyddsglgnbåge på burk!

PICT0001
En svnsk frkrtar.

Vi gläntar på locket och kikar in. Men är de trasiga? Hur ska det då gå när de skall medföras vid inställelse till militärtjänst?

PICT0002
Trsig skyddsglgnbåge?

Maken förklarar dock att de ska vara i två delar, eftersom de ska bäras inuti gasmask. Gsmsk?

Men hur ska de sitta? Vi testar det som ser mest logiskt ut. Kanske kan man kila in ståltrådarna i näsan på något vis i skarpt läge?

PICT0003
Skyddsglgn på.

Det visar sig dock att skyddsglgnen i det här läget snarast förvärrar makens synfel. Praktiskt nog har han mycket olika syn på vänster och höger öga och kan därför lätt avgöra hur skyddsglgnen ska bäras. (I just detta sammanhang är det alltså praktiskt. I andra sammanhang kanske det är mer opraktiskt.)

PICT0006
Redo för inställelse med skyddsglgn!

17 kommentarer:

Lotten Bergman sa...

Vi har likadana! Nej, likadan menar jag, för vi har bara en kvar -- och utan låda. Jag har illustrerat ordet "monokel" inför barnen med den.

Alla:
- Varför sparar ni på så mycket skit och krimskrams?
Översättarhelena & Lotten:
- FÖR VI SKA BLOGGA OM DET!

Bloggblad sa...

Då gjorde min man lumpen på nåt ställe där gasmsk inte skulle behövas - för hans lumparglasögon sitter ihop. Ligger för övrigt alltid i handskfckt på alla bilar vi haft sen 30 år - glsgn är oförstörbara och duger som rsrv.

Anonym sa...

Lite opraktiskt med glasögon som man behöver hålla med båda händerna kanske... Fina bilder annars.

Översättarhelena sa...

Anne-Maj: Inte stavfel, bara den svenska militärens kreativa användning av förkortningar!
Lotten: Men ska Olle bara titta med ena ögat då? Tänk om han missar en fiende som kommer från flanken?
Jag har röjt en hel del i helgen, och du anar inte hur mycket fint gammalt skräp jag har hittat (fast jag inte har någon stor källare). Massor att blogga om :D
Bloggblad: Maken har också ett par som sitter ihop. Som är rsrv-glgn även här! Om fienden intar Sverige, så kommer åtminstone glgnen att vara intakta efteråt!
Fia: När gsmsken väl är på plats kan man släppa dem, tror jag.

Anonym sa...

Svenska militären kör med samma stavningsprinciper som arabiskan; man skriver inte ut vokalerna. Det vore synd att säga att det ndrlttr för den som vill lära sig rbsk.

Studiomannen sa...

glgn var inte bekant! Däremot klassikern slpsgr (=spårljuspansarspränggranat) minns jag från mina grönklädda dagar.

Översättarhelena & Lotten:

Jag är en vandrande lumpbod ibland. Kanske dags att blogga om det? Märk väl: jag har inte vågat ta bilder på mitt skrivbord!

Översättarhelena sa...

Ökenråttan: Jag försökte för några år sen lära mig lite hbrsk, som skrivs enligt samma prncp. I princip kan man inte läsa ett ord om man redan vet vad det står. Jag gav upp efter ett par år, då jag hade lyckats lära mig säga "Pappa är hemma" och ett par till lika användbara fraser.
Studiomannen: Vi kan bli trashbloggarna! Glamourbloggarna finns ju redan.

Saring sa...

S gjorde vapenfri tjänstgöring som medicintekniker. Två personer skall i händelse av krig bära en röntgen (Rtg) genom skogsterräng. Förstås. Röntgenapparaten (Rtgpprtn) är nedpackad i 6 lådor, vilka väger mellan 200 och 400 kg. Inga verktyg är för övrigt inköpta för att montera röntgen efter det att den släpats ut till lämplig skogsdunge av de två starka medicinteknikerna. Och SOM jag har oroat mig över detta! Och som om inte denna oro var nog så har jag nu fått ytterligare bry. HUR skall min älskade make kunna bära en två ton rtgpprt om han samtidigt skall hålla fast glgn? Han har ju jättedålig syn och kan omöjligt klara sig utan. Hur, hur, huuur? Jag frågar.

(Tydligen skall det gå med en väldig fart! WV: wroowymw!)

Studiomannen sa...

Trashbloggar?

Det gillar jag! Ska genast börja planera.

WV: skugo

Linda Skugges efternamn på spanska?

Översättarhelena sa...

Saring: Han får helt enkelt bära gsmsk mest hela tiden, eftersom glgnen då lär ska sitta fast inuti denna. Vrktg kanske de strk mdcntknkrna själva kan medföra? Cls Ohlsn har ju en del prisvärda alternativ. Det ska nog lösa sig. Bara vi frtsttr att frkrta flitigt, så att den lede fi inte fattar vad som är i grnngn.
Studiomannen: Glöm inte var du läste det först :D

Wv: cuzmj = Kyss mig! på, tja, tjeckiska?

Saring sa...

*phew* Okej. Då får det bli gsmsk hela tiden. Ett prblm ur vägen. Återstår endast problemet "2 ton rtgpprt".

Och appropå trashblogg - count me in! När jag väl lyckas spara på saker som jag bryr mig om och som jag inte lyckats klanta sönder, går de garanterat sönder under själva "tryck-in-så-mycket-du-kan-i-det-trånga-utrymmet-och-stäng-sedan-dörren-fort-fort-metoden" Och dessutom gör jag i stort sett vad som helst för att motarbeta glamourbloggstrenden. Glamourbloggandet ÄR den lede fi. Således borde vi omgående ändra namn till trshblgg. Och se oss som en hmlg mtstndsrrls.

Och vad gäller WV jag tror mer på kärlekskrank men ändock dominant rysk, fyllig kvinna med skär polyesterpäls.

Studiomannen sa...

Pusselbloggar uppfann jag:

Översättarhelena = halt överste e nära

En golgatavandring på legobitar =
givet: god galning ler bara på toan

Annika Bryns blog = grannbyns boalik

+ alla de varianter jag (och med benäget bistånd av bl a Anna Toss) har funnit på ordet Studiomannen.

Kom in och kolla!

Översättarhelena sa...

Saring: Saring-förvaring är även vår förvaringsprincip. Förra natten drömde jag att vi hittade en jättestor garderob i vår lägenhet som vi hade missat förut. Du anar inte vilken lycklig dröm det var.
Fast jag är i ärlighetens namn lite förtjust i glamourbloggar också. Det är kanske åldern?
Studiomannen: Har du för lite att göra? :)

Studiomannen sa...

Jag är förkyld och du anar inte hur synd det är om mig då. Och hur göralös jag är.

Översättarhelena sa...

Studiomannen: Jag kan precis tänka mig :)

Lotten Bergman sa...

Jag kan inte jobba idag, för ni har ju kommit på att vi är trashbloggare. Istället för att sitta ner och koncentrerat tjäna pengar, springer jag omkring och sjunger "jag är en trashbloggare jag, trallala".

Så fullkomligt underbart och ljuvligt!

Översättarhelena sa...

Lotten: Ja, visst är det! När man väl har insett att det är trashbloggare man är så ser man sin omvärld i ett helt annat ljus. Det finns hur mycket trash som helst att blogga om!