2006-10-05

Litteraturpris och tomma stolar

– eller –
Hela havet stormar

Jag tänkte inte försöka mig på någon gissning på vem som får Nobelpriset i litteratur i år. (Möjligen kan jag våga mig på att gissa när det tilkännages. Vad tror ni om en torsdag?) Chansen att det ska bli någon som jag tippar på, eller ens känner till, är väl ungefär lika stor som chansen för att Josef Stalin skulle vara en av kandidaterna till Nobels fredspris (vilket han icke desto mindre var – två gånger).

Däremot tänkte jag spekulera lite i vilka som ska få sitta på de två tomma stolarna. Eller inte spekulera kanske, det krävs ju inte så mycket mediala krafter för att inse att det blir Sigrid Combüchen och någon annan skojfrisk filur, men jag tänkte faktiskt ha en åsikt, så håll i er nu.

Jo, det var så här, att när vi hade bloggträff i samband med bokmässan, så var det någon av bloggarna som fram på nattkvisten slängde ur sig frågan: ”Vem tycker du är Sveriges bästa nu levande författare?” Jag behövde lite betänketid, vilket i och för sig är väldigt konstigt, eftersom just detta är en av de där frågorna som jag sedan länge har ett färdigt svar på för den händelse att jag måste ge en massa intervjuer när jag blir berömd, oklart för vad. (Försök inte låtsas att inte ni också i hemlighet övar er på intervjuer!) Nå i alla fall, timmen var sen, så det tog trettio sekunder för mig att få fram det: Anita Goldman.

Nu borde jag förstås motivera det och analysera Goldmans författarskap och så. Men jag tror jag hoppar över det. Vad jag ville säga är att jag tycker att Anita Goldman borde få en av de där stolarna. Fast det är nog inte så stor chans. Jag misstänker att hon är lite too much för en del farbröder i Akademien.

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

PS. Om man inte har läst något av Anita Goldman så kan man börja med Rita Rubinstein åker tunnelbana i den bästa av världar.

ritarubinstein

Bild lånad från Natur och Kultur.

16 kommentarer:

Ökenråttan sa...

Kom man inte på Gyllene Prag-kvällen fram till att Jonas Gardell är Sveriges bästa nu levande författare? Det sa jag till honom när vi åt lunch tilsammans (= satt vid samma storbord i VIP-matsalen hos Mannerström) dan därpå. "Ssss, nej, det är P O Enkvist" sa han. "Tycker du, ja!" genmälde jag då.

Ökenråttan sa...

Det mesta är too much för Akademiledamöterna!

petra sa...

Jo...det här låter bekant!
*har diffusa minnen från diskussionen*

Vi kom i alla fall fram till att Mikael Niemi kanske var sveriges fullaste författare helt klädd i skinn! :)

jrmjshw sa...

Jag kopplar här med ihop teman från ett par av dina bloggar - Anita Goldman brukar träna Friskis och Svettis i träningslokalen vid Ringen på Söder. Hon lyckas nästan vara too much där tillåme, väldigt dynamisk person. Om man säger så.

Wv: jrmjshw - jim jarmush in the shower?

cruella sa...

Och varför blev jag Jim Jarmush i ovanstående inpass?

Anne-Maj sa...

Tillkännage en fredag.. Ja undrar vilken fredag? Så hoppas jag någon skriker "ÄNTLIGEN" där i år ockå:-)

Tack för tipset om Anita, ska läsa hennes bok när jag bekantat med mina gäster här hemma först.

Lotten sa...

Nu var det ju väääldigt många störande moment den där sena kvällen på Park, men jag tror inte att frågan löd "Vem är Sveriges bäste författare" utan något mer filosofiskt i stil med "Vilken författare gör en mest sällan besviken?". (Mest Sällan Besviken är en ny, helt godkänd grammatisk form.)

Att Ökenråttan trots detta sa sådär till Jonas Gardell tycker jag är helt ok. Hans svar är däremot inte ok. P O Enkvist har jag sablat ned mången gång.

Översättarhelena sa...

Ökenråttan: Oj, det har jag missat eller möjligen förträngt. Men det var jättebra att du sa det till Jonas G. i alla fall!
Petra: Tveklöst.
Cruella: Så är det i bloggvärlden, ibland förvandlas man till Jim Jarmush, ibland till någon helt annan. Intressant om Goldman på jympa. Kan precis tänka mig att hon är lite lätt hyperaktiv. Du kan ju hälsa henne att jag har föreslagit henne till Akademien :)
Anne-Maj: Ja, vilken fredag, det är den stora frågan just nu.
Lotten: Jaså minsann, då var det ju inte så konstigt att jag behövde lite betänketid, för just den frågan har jag inte repeterat in något svar på. Men jag är känd för att bättra på historier å det grövsta, så jag är inte förvånad.

Ökenråttan sa...

Släntrade över Östermalmstorg i blomsterdoft och sol och passade då på att inhandla J G:s Fru jörks öden och äventyr av antikvariatbokhandlaren som har ett bord på torget vid tjänligt väder. Den kostade tio pix men jag hade bara stora pengar som han inte kunde växla och då fick jag ta boken på krita. Rent småstadsidylliskt eller är det bara så att jag ser extremt hederlig ut?

Bloggblad sa...

Tack för boktips. Lätt rodnande erkänner jag härmed att jag inte läst något alls av Anita G...

Översättarhelena sa...

Ökenråttan: Utan tvekan småstadsidylliskt. Jag har ju sett dig i verkligheten.
Bloggblad: Då har du ju något att se fram emot!

Linda K sa...

har faktiskt inte läst henne, men nu kom jag på andra tankar!

Översättarhelena sa...

Linda: Du har också något att se fram emot!

Ökenråttan sa...

Jag tar tillbaka allt jag sagt om Akademien; Kristina Lugn är med. Det finns hopp!

Översättarhelena sa...

Ökenråttan: Ja, det var väl både kul och oväntat!

WV: esodum
va? vem? jag?

aequinoxia sa...

Om man inte har läst Anita Goldman ska man skynda sig och läsa ALLT!!!

"Allt som är gott blir godare med choklad!" Jag tror att det ska bli mitt nya motto. :-)