2006-10-31

Småpotatisarna är hemma och skurar

Nu är det höstlov. På min tid – den gamla goda, ni vet – så var man minsann inte ledig en hel vecka på höstterminen. De lite äldre årskullarna hade potatislov, men själv hamnade jag alltså i den där mellangenerationen, vi som fick släpa oss igenom hela höstterminen utan minsta lilla ledighet. Fast två dagar ledigt hade vi kanske i samband med alla helgons dag. Synd var det om oss i alla fall.

Potatislov, ja. Det betyder inte att alla potatisar är lediga den dagen, inte heller att folk med potatisnäsa kan skubba. Det är inte heller ett lov till potatisens ära, då man firar denna nyttiga knöl med att uppfinna nya piffiga rätter med potatis och dricka destillerade drycker som är framställda av potatis. Nej, på potatislovet tog man upp potatis. Ur jorden alltså. Jag har verkligen ingen som helst praktisk erfarenhet av detta, men tydligen måste det ske rätt snabbt, och därför fick alla skolbarn ledigt så att man var fler som hjälptes åt. Det var väl en bra tanke, men jag kan förstå att den blev lite omodern när de flesta inte hade något potatisland att ta upp potatis ur.

Ett annat lov som har fallit i glömska är skurlovet. Jag frågar barnen om de vet vad det är. De gissar på att barnen fick ledigt för att städa hemma hos sig. Eller att barnen kanske skulle vara hemma och bli ordentligt skurade och avlusade, kanske? De blir mycket förvånade när jag berättar att barnen fick ledigt för att skolan skulle städas riktigt ordentligt. Visst har man städdagar i skolan i dag också, fast då är det barnen som städar. Det är säkert bra, men ett ordentligt skurlov skulle nog inte heller skada.

Inte nog med att jag varken hade höst- eller potatislov – även skurlovet var avskaffat på min tid. I vår familj har vi däremot ett slags kombinerat potatis- och skurlov: småpotatisarna är lediga från skolan och skurar emellanåt lite här hemma för att tjäna extra fickpengar.

12 kommentarer:

Lars Anders Johansson sa...

Skurlov, potatislov... återigen argument som talar för tesen att det faktiskt var bättre förr...

cruella sa...

I landets norra delar har man en längre tradition av höstlov - jag är ju nästan lika imponerande gammal som du och jag var ALLTID ledig från skolan en vecka på hösten. Men jag minns hur mina kusiner söderöver fick hanka sig fram och nöja sig med ett par studiedagar, som det hette. Potatisen är sedan länge uppe ur jorden den här tiden i Jämtland förresten. Första snön kom aldrig senare än i slutet av september när jag var barn, låt vara att den slaskade bort under förmiddagen.

Bloggblad sa...

Då är jag mer tant än du (Fast det visste vi ju!) för jag hade skurlov EN gång. När jag gick på landet, hösten i åk 3, bänkarna var fasta av trä och vi satt 2 i varje.
Brorsan som gick i sexan hann ha potatislov också, innan det försvann. Hela klassen låg ute i leran och plockade potatis. Snacka om billig arbetskraft.

Bloggblad sa...

Lars-Anders: Du har rätt - det var bättre förr. Ju förr dess bättre... (usch, vilken sliten gammal klyscha - fast i dag känner jag mig som en sån hela jag)

Brazilian Linda sa...

Hej Helena, har inte vi ¨snubblat¨på varandra innan? :)

jag håller med om att allt var bättre förr och har börjat säga att jag inte är en dag äldre än 21. ( jag börjar närma mig 30 nu :) )

Cirkux sa...

Törs jag be fru översättarinnan att ta en titt på min blogg idag? Har lite ågren för att jag gjort ngt dumt och skulle behöva en proffsåsikt...

Översättarhelena sa...

Lars-Anders: Japp, nu återinför vi potatislovet. Frågan är bara var ungarna ska hitta ett potatisland.
Cruella: Va! Hade ni höstlov? Vad orättvist! Vi stackars smålänningar visste inte ens att det fanns något sånt.
Bloggblad: Jag är impad! Jag kan väl kontra med att min storebror faktiskt har gått i skolan på lördagar, men det har säkert du också.
Brasse-Linda: Jo, det tror jag bestämt att vi har! Gillar din profilbild, förresten.
Cirkux: Kommer på stört!

Cirkux sa...

Tack, då är jag lugn. Mitt mail är ett akrostikon...

Översättarhelena sa...

Haha, det ju var synnerligen fiffigt! Ni andra: gå in och kolla hos Cirkux och se om ni är lika trögfattade som jag. Fast nu vet ni ju att det är ett akrostikon. Och jag tänker inte berätta vad ett akrostikon är!

bert sa...

Skurlov har jag aldrig haft. Inte heller potatislov.

Jag fick bara uppleva skördepermis. I lumpen.


Men skurlov kanske vore en bra idé för dagens skolor. Eleverna får lov att skura. I skolan! Det behövs säkert.

:)

Studiomannen sa...

Eller som det heter:

"Ju äldre man blir desto mer förr finns det att tycka bättre om".

eller den sportiga varianten:

"Ju äldre du blir desto fortare sprang du som ung"

Översättarhelena sa...

Bert: Skördepermis! Det var sannerligen exotiskt.
Studiomannen: Hmm. Så sant som det är sagt.