2006-10-06

Tilltuggsbloggen

- eller -
Hur den husliga översättaren gör sina egna snacks!

I kommentarerna till inlägget nedan så har det till höger och vänster efterlysts recept på egenhändigt gjorda snacks av mandel. Det är ohyggligt komplicerat, så jag är inte så säker på att alla mina läsare klarar av det, men här kommer det i alla fall (obs! detta var bara ett taffligt försök till så kallad fredagshumor):

Salta mandlar
Mandel
Olja
Salt
Röksmak på flaska (om man vill)

Sätt ugnen på 225 grader. Skålla och skala mandeln. Det vill säga häll kokande vatten över mandeln, låt stå i någon minut, häll av vattnet och ploppa ut mandlarna. Eller: Köp färdigskalad mandel på snabbgross! Fast det är ganska roligt att ploppa ut mandlar. (Tips till alla föräldrar: vissa barn tycker det är jättekul. Särskilt när de kommer på att man kan skjuta iväg mandlarna på sina syskon och kompisar.)

Lägg mandlarna i en bunke och häll i lite olja, bara så att saltet kan fastna sen. Det påstås att man ska kunna ta lite uppvisad äggvita i stället, men det får ni testa på egen risk. Häll också eventuellt i någon droppe röksmak. Vispa runt lite med handen så att alla mandlarna får lika mycket olja på sig.

Bred ut mandlarna i en långpanna och salta ordenligt. (Det kan också vara gott att krydda mandlarna med t.ex. italiensk salladskrydda eller örtsalt i stället för vanligt salt.)

Rosta i ugnen i 10–12 minuter. Rör eventuellt om någon gång under tiden.

Ät mandlarna medan de fortfarande är lite varma. Drick en god drink till.

15 kommentarer:

cruella sa...

*jag svimmar* Gud vad gott. Tack.

Översättarhelena sa...

*kommer med luktsalt och en god drink till Cruella så att du vaknar till liv igen*
Varsågod!

Ökenråttan sa...

Ta den där Iced Tea-varianten, du vet; då vaknar hon garanterat till iv igen.

Översättarhelena sa...

... för att kort därefter ånyo tuppa av, fast av en helt annan anledning.

cruella sa...

Åh, det låter lovande! God fredag på er:-)

WV säger dhechd - däckad. Nu ska vi inte gå händelserna i förväg!

Ulrika sa...

Verkar mumsigt. Jag har lagt in det i min receptdatabas, jag hoppas det är ok med dig.
www.receptomaten.se

Camilla sa...

Så himla gott med hemmagjorda snacks! Känner mig alltid så huslig när jag gör sådant - trots att jag bara oljat och kryddat lite. Men, men... Gott är det i alla fall!

Översättarhelena sa...

Ulrika: Självklart!
Camilla: Ja, och man kan nästan för sig att det är nyttigare också :)

Lilla B sa...

Det där lät både enkelt och mumsigt!

aequinoxia sa...

Det är klart att det är nyttigare, om man tänker på tillsatser och konserveringsmedel och skräp. Men om man med nyttigare menar kalori- och fettsnålare, så nej. Knappast. Men det spelar kanske ingen roll. :-)

Ökenråttan sa...

Här återvänder jag prosaiska människa till rotmoset. Helena nobbar fläsk, MEN man kan ha kokt rimmad oxbringa till rotmoset!!! Lille maken damp ned här hemma i Sverige i förrgår och genast kastade han sej ut i köket för att göra rotmos (i öknen vet han som bekant inte var kastrullerna finns). Och koka oxbringa. SÅ GOTT!

ab sa...

Ah, rostade mandlar, jättegott! Men man kan rosta dem utan olja, om man vill. Men man får vara försiktig - häromsistens ploppade jag massor av mandlar, och så blev de brända i ugnen! Snopet.

Ökenråttan sa...

Helena - snälla, ta bort dubbletten (som vi nyss lärt oss att det heter!). Det blev nåt konstigt; när jag gick Bakåt stod det Sidan kan inte visas.

Översättarhelena sa...

Lilla B: Just precis!
Aequinoxia: Du har rätt! Det är nyttigare!
Ökenråttan: Rotmos kan väl vara nog så poetiskt som nåt annat. Rimmad oxbringa har jag aldrig gjort, frågan är om jag ens har ätit det! Men det låter som något jag borde testa.
AB: Men fastnar saltet om man rostar utan olja? Jag är nämligen lite saltgalen och tycker därför att det är väldigt viktigt att saltet fastnar!

Översättarhelena sa...

Ökenråttan: Fixat. Men jag misstänker att du kunde stava till "dubblett" redan förut :)