2006-10-04

O-kanelbullens dag

I dag är det kanelbullens dag. Alla firar och käkar bullar och är glada (särskilt bageriägarna). Men tro det eller ej – vi är faktiskt några stycken som inte firar denna dag lika entusiastiskt som ni andra. Vi som är allergiska mot kanel. För oss och alla andra som vill vara med vill jag utropa ”alternativa bulldagen” eller ”kanelfria bullens dag” eller rätt och slätt ”o-kanelbullens dag” i morgon.

Till o-kanelbullens dag efterlyser jag recept på goda bullar utan kanel. Bullblogga allt vad ni orkar! Mitt eget bidrag är ett något modifierat recept ur Anna Bergenströms ”Rosenbröd och majorer” enligt mottot: Allt som är gott blir godare med choklad!

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Överraskningsbullar
40 stycken små bullar

200 g margarin
5 dl mjölk
1 pkt jäst (50 g)
2 krm salt
8 msk socker
2 msk vatten
2 ägg
16–17 dl vetemjöl
2 st Marabou mjölkchoklad i rulle
(i nödfall går det bra med en 200 g-kaka Marabou mjölkchoklad delad i rutor)
2 ägg att pensla bullarna med


Smält margarinet, häll i mjölken och värm till 37 grader. Smula sönder jästen, strö över socker och salt. Droppa över vattnet och rör ut jästen. Häll på smörmjölken och rör om igen. Låt stå i 3 minuter. Tillsätt i äggen och mjölet. Knåda kraftigt med hushållsassistent eller muskelkraft. Jäs under bakduk i drygt 1 timme. Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda lätt. Dela degen i två halvor. Dela varje halva i 20 bitar. Trilla varje bit till en boll. Tryck i en chokladbit. Stäng till ordentligt! Ställ bullarna med skarven ner på en plåt (20 bullar på varje plåt). Värm ugnen till 260 grader. Jäs bullarna på plåten i 20–30 minuter. Pensla noga med uppvispat ägg. Grädda mitt i ugnen i cirka 6 minuter. Täck med bakduk.
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Det fiffiga med de här bullarna är att de ser ut som ovanligt trista släta bullar utan ens lite pärlsocker på. Men ack vad man bedrog sig om man trodde det! De är lika goda att äta alldeles nybakade, när chokladen fortfarande är smält, och alldeles svala, när chokladen har stelnat igen.

Förresten behöver ingen tycka synd om mig för att jag inte tål kanel. För det första så är det en ytterst lindrig allergi. Jag får inte andnöd eller utslag över hela kroppen eller nåt sånt utan det kliar bara lite i munnen och halsen och så svullnar gommen lite. Mer obehagligt än farligt. Och för det andra så tycker jag inte om kanel.

14 kommentarer:

Jon Söder sa...

Kanske lite för enkelt, men byt ut kanelen mot kardemumma. Gjorde alltid mormor på den tiden hon bakade för att morfar inte gillar kanel.

Översättarhelena sa...

Jon S: Enkelt men inte för enkelt. Kardemummabullar är ju jättegott!

Sockerråttan sa...

Vanilj!

Ökenråttan sa...

Kan man få komma med andra tips också? Tack!

Här är en sorts rebus. Man skriver in den här adressen i URL-fältet

http://www.internetlankar.se/spel/rebus/1.htm

och så följer man instruktionerna. Ett står där redan, före htm och så "räknar" man till 23. Jag klarade det, så det är långt ifrån omöjligt. Men kul! Lycka till!

Översättarhelena sa...

Ökenråttan: Vanilj är ju jättegott!
Vilken rolig rebus! Jag har just nu kommit till 18 och ser en helt röd sida som är ledtråden till 19. Säg inget än, jag ska nog komma på det!

Översättarhelena sa...

Nu har jag också klarat rebusen!

Ökenråttan sa...

Bravo! Skickade du mejl till Jimmy? Om inte - gör det så får du fler rebusar.

Pernilla sa...

Byt ut kanelen mot kakao
eller riven mandelmassa och äppelmos
eller hallonsylt
eller blåbärssylt
eller baka släta bullar (extra mycket smör och kardemumma i degen).

Eller lura alla genom att göra pizzabullar: Pizzadeg kavlas ut, tomatpuré blandad med chilisås breds ut på degen. Strö över riven ost och strimlad skinka. Krydda med oregano. Rulla ihop, skär i skivor, pensla med ägg och grädda i bullformar.

Eller, eller, eller...

trulsa sa...

Alltså, vanliga vetebrödsbullar fast med en massa smör, socker och vaniljsocker som "fyllning"istället för kanelen, det är ju nästan allra godast.

Men min mormor gör kalljästa bullar som är himmelskt goda. Jag har inte fått hennes recept, men hittat något liknande:

Ca 30 st

200 g smör eller margarin
6 dl vetemjöl
50 g jäst
2 dl kall mjölk
2 msk socker

Fyllning
50 g smör eller margarin
2 msk florsocker
1 tsk vaniljsocker

Pensling
1 ägg
pärlsocker
hackad mandel


Låt matfettet bli rumsvarmt. Finfördela matfettet i mjölet. Rör ut jästen med mjölken. Tillsätt socker och mjölblandning och arbeta samman allt till en smidig deg. Kavla försiktigt ut den till en stor fyrkant. Skär den i trekanter. Lägg en klick fyllning på varje. Nyp ihop bullarna och lägg dem i pappersformar.

Låt bullarna jäsa i ca 2 timmar i rumstemperatur. Pensla med uppvispat ägg och strö på pärlsocker blandat med hackad mandel. Grädda i 250 graders ugnsvärme i 8-10 minuter.


Låååångt inlägg, men ändå. :D Annars är ju kokostoppar sagolikt gott! Eller havreflarn. Eller...

Camilla sa...

Har faktiskt inte tänkt på det - att det finns människor som är allergiska mot kanel... Kardemummabullar - mmmm....

Översättarhelena sa...

Ökenråttan: Jajamen! Jag är överförtjust i såna där gåtor.
Pernilla: VIlken massa bra tips!
Trulsa: Vad intressant med kalljästa bullar! Det trodde jag bara funkade med bröd. Tack för receptet, det måste jag testa.
Camilla: Det är nog inte så vanligt. Jag har bara träffat en enda person till som inte tål kanel!

Studiomannen sa...

Helena: jag har inga samvetskval för att jag gav dig endast ett vuxenpoäng för rotmoset. Du fick jackpot nu istället!

Översättarhelena sa...

Studiomannen: Haha, du tar nog tillbaka några poäng om jag avslöjar hur ofta jag bakar bullar :)

Bakrecept kakor bullar recept scones bakverk sa...

Låter inte som ett dumt recept det. Får jag pröva på här i hemmet!
Fin blogg du har förresten, Kram!
Kokostoppar cocostoppar recept