2007-06-01

När vi snyta en rund liten hund

Men hur kan det vara möjligt att min första lilla bebis tar studenten? Och framför allt, hur kan det vara möjligt att hon tar studenten i – tro det eller ej – samma frisyr som jag tog studenten i? Ska det bli nåt slags en familjetradition?

P1020373

Nej, nu tror jag att jag måste tänka på något annat, annars blir jag sentimental. Jag tar och visar lite smått och gott från den piffiga studentbuffén i stället. Jag är nämligen mycket stolt över den! Tyvärr glömde jag fotografera maten när den var nygjord och fräsch, så ni får hålla till godo med en lite halväten variant. Men som kompensation för det bjuder jag på recept!

P1020368

Capresesnittar. Skär formbröd (typ lantbröd) i trekanter, lägg dem på en plåt, stänk lite olivolja och salt på dem och rosta lite lätt i ugnen (8 minuter kanske). När de har kallnat lägger man på en skiva mozarella, en klyfta av körsbärstomat och ett basilikablad. När man har ett helt fat med snittar kan man hälla på lite svartpeppar, flingsalt och olivolja. Jättegott!

P1020366

Lax- och avokadosnittar. Gör brödtrekanter på samma sätt som förut. Häll ganska mycket pressad citron och lime (hälften av varje) i en skål. Skär ett par avokador (se där en trevlig pluralform!) i tärningar och lägg genast ned dem i citronsaften. Tillsätt en knivsudd (en måttsangivelse som man borde använda oftare) chipotlepasta (finns i vanliga mataffärer, tror det är Santa Maria) och lite salt och rör om så det blir lite geggigt men ändå fortfarande är kuber. Ta ett flak färdigskivad kallrökt lax och skär varje skiva i tumsbreda strimlor. (Tumsbred är ju för övrigt också ett trevligt mått.) Nu blir det lite komplicerat, men ni hänger väl med? Lägg ena änden av en laxstrimla på en brödbit, lägg på en sked avokadokuber och vik över andra laxänden. Fiska upp en snygg avokadokub och sätt överst med en tandpetare. (Här hade jag velat hitta på en annan dekoration egentligen, men jag kom inte på någon. Förslag?) Mums!

P1020367

Tapenade- och zucchinisnittar. Gör brödtrekanterna, ja, det fattade ni säkert. Skär zucchini i en halv centimeter tjocka halvmånar. Koka upp saltat vatten, lägg i zucchinibitarna, koka dem i en minut, häll av vattnet, kyl dem snabbt i isvatten och låt dem rinna av. Lägg dem i en plastpåse i kylen över natten. Av någon konstig anledning blir sån här zucchini mycket godare än rå. Förklara det den som kan. Gör tapenade efter ett recept som du alldeles säkert hittar i någon trevlig kokbok som du har hemma (eller köp färdig). Bred lite tapenad på en brödbit, lägg på en zucchinihalvmåne, bred på lite tapenade till och sätt en strimla soltorkad tomat överst. Smaskens!

Och så blev det förstås smarriga tårtor också, fast dem har jag bara bakat själv, inte hittat på, så nu blir det ingen mer receptservice.

P1020370
Moussetårta med passionsfruktsgelé

P1020369
Pavlova med kiwi och jordgubbar.

Och efter all denna förträfflighet är man nästan färdig att instämma i den andra studentsången: Fy ... vad jag är bra!

13 kommentarer:

Lotten sa...

Nämen vad i hela friden, en matbloggare på min ära! Det ser ljuvligt ut.

Jag gillade avokadoRna mest. (Jag har drabbats av akut avokadobegär och äter minst två om dagen just nu.)

Nu till frisyren: berätta mer! Jag har bytt frisyr en (1) gång i mitt liv, och det var när jag 1977 klippte lugg. På min Barbie.

Översättarhelena sa...

Lotten: Herregud vilken turbokommentator du är!
Jo, frisyren. Min långhåriga (= frisyrbytesfria) period inleddes egentligen inte förrän nån gång i tjugofemårsåldern. Innan dess hade jag alla möjliga frisyrer, bl.a. alltså snaggat när jag tog studenten 1980. Jag tror jag får leta upp lite bilder och göra en exposé. Egentligen är jag ju hårbloggare. Bara man inte blir hår-i-maten-bloggare.

Ilva sa...

Måste jag flytta upp dig bland matbloggarlänkarna nu??
Apropå ditt hår, är bristen på hårbyten nu ett tecken på att du funnit dig själv? Då kan ju Lotten aldrig ha genomgått någon identitetskris och jag har aldrig kommit ur den.

Bloggblad sa...

Så himla smarrigt! Jag blir hungrig.
Häromdagen sände jag upp en tackbön - för att jag varken har studentfest, konfirmation, bröllop eller dop matfixa och städa till. Halleluja!

Bloggblad sa...

F.ö. har jag bytt frisyr ett oändligt antal gånger - så ofta att en granne sällan hälsade, han kände inte igen mig från gång till gång, påstod han.
Fast nu har jag haft samma de senaste 6 åren. Är det månne åldern som gör mig förändringsobenägen? (=lat)

Studiomannen sa...

Jag vet med säkerhet att jag inte kommer att gräva i mitt fotoalbum från det glada 80-talet, då Peter visade upp diverse olika frisyrer med diverse olika färger. Den ena värre än den andra. Huga.

Funderar starkt på att publicera fler bilder från vad jag hittar på i köket. Det är helt sant att jag bakade en hjärtformad sockerkaka häromdagen, men några kort på kreationen blev det inte.

Översättarhelena sa...

Ilva: Äsch, det blir nog ingen vana, det här matbloggandet! Jag tror förresten att mina uteblivna frisyrbyten snarare tyder på tilltagande feghet ...
Bloggblad: Ja, det är ju en nåd att stilla bedja om!
Du borde ju också göra en frisyrexposé! Fast alla varianter kanske inte är förevigade?
Studiomannen: Jo! Gräv genast i fotoalbumen! Bra att du nämnde hjärtkakan, förresten, för då mindes jag att jag faktiskt också har en hjärtkakform. Jag borde använda den oftare!

Ökenråttan sa...

Är det för att du bor i Gbg som alla de små snittarna ser ut som optimistjollar? Elegant, tycker jag.

Men hur kunde DU ha så kort hår??? Jag känner dej som den som har hår till knävecken. ??

Ah, nu ser jag. WV ger förklaringen: wihzszapap bara, så växte håret ut.

Anonym sa...

Jag hade gärna kommit på skivan och mumsat i såna där.. Ser gott ut.

ab sa...

Passionsfruktsgelé... måste jag prova...

Grattis studentmamman! *sniff - nostalgiska minnen*

Peter, jag är bombsäker på att du haft hockeyfrilla någon period i livet. Om det inte är förenat med skilsmässorisk - publicera den!

Micke sa...

Men, så får man väl inte göra på sin blogg?
Att visa upp massa gott käk bara så där, helt plötsligt skulle jag här kunna döda för en smakbit ju..hehe

Ha det bäst tjejen!

Kapybaran sa...

äsch, den studentsång du skulle stämt upp i är ju givetvis lambo. seså, ett rejält glas vin, upp på en stol och svep!

...eller ännu bättre: däcka i skön fåtölj/hängmatta/annan favvomöbel, tillsammans m ovan nämnda glas.

såg superdupergott ut alltihop!

Christina sa...

Haha! Värsta matbloggen ju!

Minns bara det att det är våra barn som blir större och äldre och som växer ... vi mödrar står stilla i den mest angenäma ålder. Det är bara våra kroppar som inte riktigt fattat det iofs :D