2007-06-27

Huvudsaken

Jag står inför ett stort och viktigt beslut som jag väldigt gärna vill ha hjälp med. Det är så att familjen ska resa till ett soligt land på fredag. Ett väldigt soligt land. Ett land med öken i. Ett land som inte ligger så långt från det land som den kända bloggkommentatrisen Ökenråttan nästan kallade sitt ett tag. Och då har man ju hört att man ska dricka mycket, gå långsamt (blir svårt) samt ha något på huvudet. Halmhatt, tänkte jag. Det måste ju vara luftigt och skönt och samtidigt skugga bra. Sen tänkte jag: Äsch, vad dumt att jag alldeles nyssens kastade bort min gamla halmhatt som låg i klädkammaren i åratal utan att någon använde den. Familjen påstod att den skräpade och var ivägen. Så den fick åka till halmhattshimlen. Trots att det var en utmärkt halmhatt! Lagom stor var den också. Det är nämligen så att jag har ett ovanligt stort huvud och vanligen måste köpa huvudbonader avsedda för män. (När jag skulle beställa studentmössa – efter påtryckningar från klasskamraterna som påstod att det skulle störa helhetsintrycket om några var utan – var inte mindre än två expediter tvungna att kontrollmäta mitt huvud och konstatera att den första inte hade mätt fel. Sextio centimeter var det.)

Inför resan till ökenlandet bestämde jag mig alltså för att skaffa en ny halmhatt. Det var inte lätt. Jag provade massor av hattar, men de flesta var för små. Herrhalmhattar provade jag också men bestämde mig för att Maurice Chevalier-stilen inte passade mig. Till sist hittade jag halmhatt som nästan var lagom på Lindex. Det kändes som om den hade en viss uttöjningspotential.

När jag kom hem poserade jag för maken i hattfyndet och beklagade mig samtidigt lite över att den ändå inte var som den gamla fina halmhatten, den som jag kastade. Maken:
– Kastade? Du? En halmhatt? Skulle inte tro det. Den ligger ju i klädkammaren.
Jag (i förorättad ton):
– Gör den ju inte. Ni tvingade ju mig att kasta den.
Varvid han givetvis går in i klädkammaren och plockar fram den gamla goda halmhatten. Jamen, hur ska jag kunna veta att nån lägger halmhattar under en hög med cykelhjälmar!

Och nu till dilemmat! Ska jag använda den gamla godingen och lämna tillbaka den nya? Eller ska jag behålla den nya? (Och givetvis ändå spara den gamla, vad trodde ni!)

P1020688
Fördelen med den gamla är att den är lagom. Nackdelen är att den är något sunkig. (Fast de där stråna som sticker ut längs kanten ska faktiskt vara där.)

P1020693
Fördelen med den nya är att den är fräsch och … ny. Nackdelen är att den är lite för liten. Och så kostar den 149 spänn, och det vill man ju inte kasta ut i onödan!

Resten av familjen förbereder sig inför resan på lite olika sätt. Fjortonåringen stryker till exempel sina shorts med plattången. Var kan hon ha fått en sådan huslighet ifrån?

P1020681
Om man är riktigt smart kan man lista ut vart vi ska med ledning av den här bilden!

24 kommentarer:

Ullah sa...

Jag tycker att du skall ta med den gamla hatten på resan och behålla den nya hemma. Du kommer att behöva den en annan gång, det är jag säker på! Bry dig inte om pengarna, de är redan borta.

Översättarhelena sa...

Oj, det var snabba ryck, Ullah! "Du kommer att behöva den en annan gång", det är verkligen ett argument som tilltalar mig, ska du vet!

Lotten sa...

Nej, bort med lillhatten, tänk om du får skavsår på öronen. Spretet på gammelhatten tilltalar mig. Kan man hänga lite bollfrans i dem? Eller kanske julgranskulor?

Strykning medelst plattång kräver förresten ett eget blogginlägg. Storliga berömhyllningar till dottern!

saga sa...

tackar, tackar lotten! jag tyckte också det var en bra idé, man orkar ju inte hämta ett stort otympligt strykjärn..

Översättarhelena sa...

Lotten: Skavsår på öronen får jag säkert ändå. Tänk på att mina öron är kantarellformade och att hattbrättena därför vilar på dem.

Cirkux sa...

Låt den gamla hatten följa med till Tunisien; tänk själv om du går där i stekhettan och får huvudskav av din trånga nya huvudbonad. Nej låt den bekväma trotjänaren få göra tjänst och gå långsamt in den nya på hemmaplan!

Vad ubåten beträffar var den lite mer synlig om man klickade på bilden men nu har jag mufflat till det hela lite för att göra den mer omedelbart synlig... :)

Lotta K sa...

När jag läste det här tänkte jag bara "men den blir väl lagom om man blöter den och sedan töjer ut den över något stort?" som kanske ett huvud.

Men sedan tyckte jag den gamla var finast.

Ilva sa...

Ta med båda, du packar den ovanpå varandra så ger de dels varandra stöd o så kan du byta, sunkig när du klär dig sunkigt o den nya när du vill vara elengant(are)! Varför alltid välja när man kan få allt?!

Marianne sa...

Ta med båda, och köp en ny på plats. Då blir det lättare att välja vilken som inte ska få följa med hem.
Eller svep en sjal runt skallen så att den täcker nacken också. Det blir lite "solskyddsfaktor E.T." över det hela, men det fungerar. Värmen släpps inte in, och skavsår på öronen får man inte heller.

Ät mycket salt, det behövs med tanke på allt man svettas ut!

Irene sa...

Beroende på hur stor och otypmlig din övriga packning befaras vara vid hemresa (d.v.s. ska du shoppa ngt eller bara sola och dricka juice?) så skulle jag också ta med båda.
Men, som ngn annan sa: glöm inte salt(godis)et! En av höjdpunkterna under min Egyptenresa förrförra året i juli var just påsen med turkisk peppar. Djungelvrål funkar också. Salt är livsviktigt!

Miss Gillette sa...

Gamla, gamla! Den var ju mycket snyggare.

petra sa...

Den gamla! Självklart!!!

Ökenråttan sa...

Som ökenexpert säjer jag: den gamla, för den ser ut att vara tätare. Solen där på kanten av Afrika är inte att leka med!

Själv hade jag omväxlande en illskär bomullshatt av den modell som engelsmännen kallar 'bob'och en ful vit keps som jag fått av Lille Makens assistent när vi var på tjänsteökenresa och jag hade glömt hatten. Lille Maken, den snobben, hade givetvis sin panamahatt, äkta vara, som han köpt i Ecuador, där de faktiskt tillverkas! Inte i Panama som man kunde tro. Äkta panamahattar tål att rullas ihop så de blir smala som en cigarr och är följaktligen lättpackade. När man rullar upp dem, är de lika fina som förut.

Kapybaran sa...

den gamla, inget snack om saken.

ett -snyggare
två -rätt size

och betänk shoppingfönstret som öppnar sig om du åker dit med bara den gamla "klart jag kan köpa den här hatten/scarfen/tekannan/kryddpåsen, jag har ju bara en gammal hatt med mig"

Översättarhelena sa...

Tack snälla rara allesammans för synpunkter! Synd bara att ni inte alla tyckte likadant, då hade det ju varit busenkelt!
Men nu lutar det nog nu åt att lämna tillbaka den nya och åka till Afrika med den gamla godingen. Kapybarans kommentar om shoppingfönster fällde det slutliga avgörandet :)
Och tack för goda råd om hur man beter sig i hetta! Vi har just diskuterat hur vi ska få i oss ordenligt med salt. "Ta med en burk sill", föreslog damen på apoteket. Djungelvrål var ju en extremt mycket bättre idé!
En ordentligt sjal ska också medtagas.
Men egentligen önskar jag förstås att jag hade en Panamahatt! Från Ecuador!

Bloggblad sa...

Jag tycker du ska ta med båda. För om kamelerna ser de där gosiga stråna, kommer de att tugga av dig hatten meddetsamma!

Å - vad jag gillar ordet 'kommentatris'... kanske något jag kunde ha på mitt cv?

Bloggblad sa...

Glömde säga att du är precis lika snygg i båda!

Översättarhelena sa...

Tack Bloggblad! Jag är också mycket förtjust i feminina former av titlar och funderar lite på att börja kalla mig översätterska. Och bloggerska försås.

Bloggblad sa...

Fast i min inkorg kommer du in som "Vversdttarhelena" - skönt att de inte bytt ut dig till Översittarhelena när de ändå är igång och ändrar bokstäver på blogger....
Min mormors mor var mejerska - hur låter det i maskulin form? Mejare? Näe, mejerist, kanske? Men mejerska tycker jag låter tjusigt. Så visst kan jag vara bloggerska.

Lotten sa...

I min inkorg kommer du sedan i förrgår som
=D6vers=E4ttarhelena.

Studiomannen sa...

Båda ska med!

Jag tror på blötläggning av ny hatt i Röda Havet för uttöjning. Annars kan du kanske klippa hål i den för öronen. Som åsnor alltid har på vykort men aldrig i verkligheten.

Bon Voyage!

Studiomannen sa...

Aaahhh!

För övrigt anser jag att Kartago bör förstöras. Ni ska inte till Egypten och Röda Havet ser jag nu!

Celia sa...

Instämmer i kören: ta med den gamla, lämna tillbaka den nya, köp något roligare på semestern.
Mest av allt vill jag tacka för tipset om plattång som resestrykjärn. Den står redan högt på min "bästa-uppfinningslista" och nu fick den klättra ytterligare ett steg (för aldrig hade jag själv kommit på vare sig plattång eller att använda den som strykjärn).

Matildas fikarum sa...

Kom ihåg att när man börjar bli uttorkad så slutar man känna törst. !!! Helt sjukt är det. Därför måste du ha något som gör att du tvingas dricka vatten även om inte känner dig törstig. Salt, föreslog några, men det hjälper inte alltid heller. Ett drickalarm? En väckarklockesignal som ringer en gång i halvtimmen?