2007-02-08

Om att inse sin begränsning

Det är dumt att överskatta sin egen simultankapacitet. I dag försökte jag samtidigt göra följande:
– Läsa om mäld och pappersmassa. Inte för att jag greps av en obetvinglig lust att få veta mer om papperstillverkning, utan för att jag just nu översätter en personaltidning för en stor papperskoncern. Då är det fint om killen i mäldberedningen som blir intervjuad låter trovärdig även på svenska.
– Översätta en artikel i ovannämnda personaltidning.
– Diskutera den eventuella förekomsten av supinumformer i andra språk än svenskan med min man.
– Måla naglarna med nagellack. (Vad man nu annars skulle måla dem med. Oljepastellkritor?)
– Dricka kaffe.
– Skriva en kommentar på en blogg.

Det var det där sista som blev droppen. Kaffedroppen. Kaffet hamnade i tangentbordet. Det har givetvis hänt förr, men jag tror det var lite mer än vanligt den här gången. Jag försökte torka mellan tangenterna med hushållspapper. Det funkade riktigt bra. Puh! Ingen skada skedd? Jo, mitt i kommentarskrivandet slutade a-tangenten att fungera. Jag kopierade ett litet a och fortsatte skriva min kommentar och klistrade in a:n där det behövdes. Då slutade även s:et att fungera. Jag försökte med samma metod. Det var bara det att även c:et just då slutade att fungera. Just det, tangenten som man använder för att kopiera. Ctrl+C, ni vet. Samtidigt började datorn utstöta höga, klagande ljud med jämna mellanrum. (Mer som en trana än en rördrom, om ni förstår hur jag menar.) Jag vände upp och ner på tangentbordet. Lite mer kaffe rann ut, tillsammans med detta:

PICT0021
Är det brödsmulor? Mjäll? Grus!?

Men funkade gjorde det inte i alla fall. Jag försökte även med hårtork. Det hjälpte tyvärr inte heller. Nu har tangentbordet legat på tork hela halva dagen, men så fort jag försöker koppla in det börjar den högljudda klagolåten igen. Det är inte så att jag är tangentbordslös, långt därifrån. Här ligger gamla tangentbord och dräller i vartenda hörn. Men jag är ganska petig med mina tangentbord (vilket nog är rätt förståeligt om man räknar hur många nedslag jag gör på en dag), och inget är tillnärmelsevis så bra som den nu kaffeskadade trotjänaren. Tyvärr verkar det inte säljas längre. Om det händelsevis är någon som råkar ha ett KeyTronic KT2100 Pro över, så är jag beredd att hosta upp en slant för det. Annars får jakten på det perfekta tangentbordet sätta igång i morgon.

26 kommentarer:

Emi sa...

Här kanske? http://www.blocket.se/vi/10339104.htm?ca=11_s

Miss Gillette sa...

Ah! En bloggmejkåver! Snyggt det blev. Och vad SERIÖS du ser ut! Man förstår direkt att det inte blir nådigt om man kommer dragandes med fel supinumform, eller kallar preteritum för imperfekt kanske, nej då får man alldeles säkert sina fiskar varma!

Anna sa...

Verkligen jättesnyggt! Men jag hajade till lite när jag läste att du var gift med min man. Alltså jag tyckte att det stod din man, ja du fattar. Det KAN ha varit en freudiansk felläsning, men vad skulle det betyda? Jag har visserligen en man, men han är inte gift.

Ica sa...

Åh herre. Tangentbord är nog en av de största bakteriehärvorna i modern tid. Men kaffe. Jag säger ju att det är osunt med kaffe. Både att inta och hälla ut.

Studiomannen sa...

Så vitt jag vet är det där skrafs. Det ordet återfinns nog inte i SAOL, men min fru* säger det och då duger det för mig.

*Min fru är den kvinna jag är gift med.

Översättarhelena sa...

Anna: Gift med en man, kanske det skulle stå?
Ica: Utan kaffe skulle det inte bli mycket gjort här. Å andra sidan skulle tangentborden vara torra och fina.
Studiomannen: Skrafs ska hädanefter inlemmas i min vokabulär.

Översättarhelena sa...

Miss Gillette: Inte bara seriös utan rent av lite sträng, kanske? Men jag undrar om inte den förra bilden var mer rättvisande egentligen.
Emi: Tack för hjälpen! Jag hittade faktiskt också det, men det är ju vitt = lite mer skröfskänsligt. Men nu när jag har förstått hur svåra de är att få tag på så får jag nog nöja mig med ett vitt.

Anonym sa...

Det blev stilrent på din blogg, men profilbilden! Väldigt seriös och tänkande. Jag börjar tänka...minnas.... en sån där tangentbort man hade till en spel som vi fick låna. nej. det var en liten avlång tangenbord med lite minne i som man kopplade till en TV skärm. Jag skrev av avskrifter in i minnet åt pappas chef som var intresserad av släktforskning. Försöker minnas vad grejen hade för märke. Det var en modul med minne som man kopplade till tanengtbordet. På TV skärmen såg man typsnittet som den man har i kommentarfältet när man skriver.. *klapp* Nu är jag här. Det är svårt att inte spilla kaffe tangentbordet. Jag tränar varje dag.

Bkii bsir???

Översättarhelena sa...

Anne-Maj: Lite för seriös bild kanske? Hmm, den kanske får bytas ut.
Jag undrar verkligen vad det är för en pryl du beskriver! Tror aldrig jag har stött på en sån.

Cirkux sa...

Tangentbordet skall finnas här enligt pricerunner:
Dataparadiset
Huvudkontor Dataparadiset.com Box 2058, 169 02 Solna, Besök: Råsundav 166, SOLNA
Telefon 08-4447670, 08 - 444 76 72
Telefonorder 08-4447670
Webbaddress www.dataparadiset.com

Cirkux sa...

Tjusig ny design för övrigt. Enkel och elegant.

Emi sa...

Ö-helena - du får köpa ett sånt där silikonöverdrag till tangenbordet. Bara att torka av med handsprit med jämna (?) mellanrum. Vet inte direkt om det är så ergonomiskt, bara.

Cirkux - jag kollade också på pricerunner, men när jag gick till dataparadisets hemsida hittade jag ändå inte tangentbordet där.

petra sa...

Åh. Här var det nytt och frääääscht!

Tjusigt.

cruella sa...

Hoppas du får tag på ett nytt - tänkte också skicka blocketlänken men avstår härmed. Enligt nån nördsajt ska man inte ropa hej förrän man är över bäcken när det gäller pricerunner. Uppdateringen kan falleri fallera.

Översättarhelena sa...

Tack alla, både för snälla ord om nya bloggutseendet (sparsmakat är granne med slätstruket?) och för alla tips om var man kan hitta mitt älsklingstangentbord!
Cruella: Du anar inte vilka nördsajter jag har varit inne på de senaste dagarna. Tydligen var mitt gamla tangentbord också en favorit bland dataspelsfreak och hackers!

Lady Stalker sa...

zq

Lady Stalker sa...

Haha! Nu blev det fel! Jag skulle skaffa ett Google-konto och något hände. Inte skrev jag bara två bokstäver!

Jag skrev att din blogg är fin, Helena! Och kul att du tittade in på min!

Mitt tangentbort tappade snabel-a:n en gång, så IT-killarna fick mejla snabel-a:n till mig ...

Ica sa...

Är det därför jag aldrig får nåt gjort?

Översättarhelena sa...

Tack, Lady S! Hur fick du tillbaka snabel-a:et? Nytt tangentbord kanske?
Ica: För att du har grus i tangentbordet, menar du?

Lady Stalker sa...

Svar: Hur jag fick tillbaka snabel-a. Jag skaffade nya dator! Distansuppkopplingen till jobbet "ville inte" med den gamla datorn.

magnus sa...

Oh, va äckligt det såg ut.

Tack för att du delade med dig. Nästan som en skräckfilm, man vill inte men bara måste titta....

Översättarhelena sa...

Magnus: Det beror väl lite på vad man föreställer sig att det är ...

Ica sa...

Nej, för att jag inte dricker kaffe

Översättarhelena sa...

Ica: Jaha, då är svaret: ja.

Irene sa...

När man söker på det där tangentbordet, "KeyTronic KT2100 Pro" på google, så får man upp ... din blogg. Det är allt.
Å jag som ville ha tips på bra tangentbord, även om jag är rätt nöjd med mitt nuvarande.
Äsch :-)

(Men banderollen är mkt snygg!)

Översättarhelena sa...

Irene: Ja, jag har fått veta att Keytronic inte längre finns på den europeiska marknaden :(
I går var jag och testade en massa tangentbord för "gamers" på en datorbutik. De kändes rejäla, hade hyfsad lutning och bra slaglängd på tangenterna och är nog snabba (= inte trådlösa och hellre ps2 än usb), men tyvärr var tangenterna lite tröga. Suck, aldrig blir man riktigt nöjd. Jag kom hem med ett halvtaskigt tangentbord för en hundring. Jakten fortsätter.