2006-07-10

Fotbolls-VM – frisyrspecial!

Det är väl ingen tvekan om vilken frisyr som är populärast i fotbolls-VM. Så-lite-hår-som-möjligt är det som gäller. Och det är klart att det är praktiskt när man måste duscha ofta och så. Det kanske ger renare träffar när man nickar också? Men frågan är om det inte blir lite för lite friktion för en riktigt bra nickskarv. Tror ni Henke, Thierry och de andra kortklippta gossarna smörjer in skulten med nånting för att kompensera det? Sånt som handbollsspelare kletar på handflatorna kanske?

Självklart finns det några som väljer att gå emot det rådande snaggmodet. Inte alltid med hundraprocentigt lyckat resultat, tyvärr. Så nu tänkte jag dela ut lite medaljer för VM:s fulaste frisyrer:

Guldet går till:
Oliver Kahn

Behöver inte frysa om öronen (bild från SR)

Silver får:
Michael Ballack

Klarar sig nog också utan mössa (bild från RP Online)

Brons:
Miroslav Klose

En klassisk vokuhila* (bild från Werder Bremen)

Och på en hedrande fjärdeplats:
Mauro Camoranesi

Lika missklädsam som på Beckham (bild från LaCalle)


*Vokuhila är det tyska ordet för vad som på svenska oftast kallas ”hockeyfrilla”. Det är en kortform av ”vorne-kurz-hinten-lang”, d.v.s. kort fram och långt därbak. Kärt barn har som bekant många namn, och den här frisyren har mycket målande namn på många språk: På engelska heter den oftast mullet, som också är namnet på en fisk, men den kallas också neckwarmer eller mudflaps (stänkskydd). På brasiliansk portugisiska lär den kallas Chitãozinho e Xororó, efter en sångarduo som gjorde frisyren känd i Brasilien. På tjeckiska heter hockeyfrillan jágr efter hockeyspelaren Jaromír Jágr. På franska talar man om coiffure de footballeur allemand, och på danska om bundesligahår.

Det svenska ordet hockeyfrilla anses komma av att frisyren först uppstod bland hockeyspelare (som Jágr). Spelarna var långhåriga enligt den tidens mode men klippte av luggen över ögonen för att öka sikten. Men jag tror det är en efterkonstruktion. Detta är minst lika mycket en fotbollsspelarfrisyr. Min teori är att hockeyfrilla är en förvrängning (eller missuppfattning) av vokuhila. Byt plats på ett par konsontanter och voilá! Av den tyska fotbollsfrisyren blev det en svensk hockeyfrilla.

PS. Jag såg just att Lotten i dag diskuterar fotbollsbyxor. Också det ett angeläget ämne i dessa dagar.

10 kommentarer:

Lotten Bergman sa...

Nämen åh, så kul detta var! En sort som du inte har med är indianvarianten, som ju borde påverka nickandet när nickningen inte sitter som en smäck. Här är Beckham anskrämlig.

Varje gång jag har varit hos frissan, säger min tolvåriga dotter att jag har hockeyfrilla. Helt fel, men hon är förlåten eftersom hon de facto aldrig har sett en hockeyfrilla på riktigt.

Översättarhelena sa...

Lotten: Det är nog helt omöjligt att nickskarva med en sån där feg-mohikan (som dessutom är om möjligt ännu fulare än hockeyfrilla).

VM:s snyggaste frisyr såg jag däremot på Frankrikes avbytarbänk. Jag har inte lyckats ta reda på vad den spelaren heter, men han har en rätt stor afrofrisyr som liksom är lite bakåt-uppåt-kammad. Det tyckte jag var snyggt, men jag vet inte hur ändamålsenligt den är för nickning.

Förresten kan du upplysa dottern om att en äkta vokuhila enligt kännarna ska vara minst tre gånger längre baktill än framtill (och inte bara än själva luggen då förstås).

den blyga sa...

Månadens, för mig hittills, underbaraste blogginlägg!

Mera, mera!

Ica sa...

Haha, roligt med att hela prispallen är belamrad med tyskar. Jag och mina kompisar har faktiskt suttit och pratat mkt om Kahn och Ballacks frisyrer. Undra vad de har för hårmode i Tyskland?
Nåväl, roligt inlägg :)

Översättarhelena sa...

Tack snälla Den blyga och Ica!
Jag har också undrat mycket över tyskarna och deras frisyrer ...

Miss Gillette sa...

Teorin om vokuhila --> hockeyfrilla måste stämma: jag tänkte exakt det så fort jag hade läst detta fejkfinskklingande ord första gången, ergo: två så skarpa hjärnor kan inte hjärna ha fel.

Nog för att jag tycker att biljardbollsfrillan är läckrast, och i största synnerhet på Zizou och hans franska skalle (har nån förresten hört vad det var den slemme italienaren egentligen sa till honom?), men jag tycker faktiskt inte att Ballack är ful i håret. Så såg alla söta killar ut på den tiden jag var förtjust i alla söta killar, så jag är präglad på den frisyren. I sjuttonårsåldern genomgick jag till och med en kris när det gick upp för mig att jag inte alltid skulle kunna ragga på fjuniga femtonåringar med sån där slänglugg.

Lyckligtvis läker tiden en väldig massa märkliga åkommor.

Översättarhelena sa...

Molle: Hockeyfrillans etymologi får härmed anses etablerad!

När det gäller Ballack så kan jag förstå din synpunkt. (Jag har en väldigt söt femtonåring härhemma med långa bruna lockar och slänglugg. Sonen alltså :) Men jag tycker inte riktigt Ballack går i land med det. Mittbena! Och den där jämntjocka pottklippningen! Nej, det funkar inte.

Maken har biljardbollsfrisyr, och det är förstås aldrig fel.

Lars Anders Johansson sa...

Christian Wilhelmsson har väl ändå VM-s fulaste frisyr?

Översättarhelena sa...

Lars Anders: Hur kunde jag glömma Chippen?! Du har ju helt rätt. Han borde ju peta Klose från pallen. Chippens vokuhila är ju betydligt värre Kloses. Enda ursäkten för denna lapsus är väl att jag försökte förtränga att Sverige var med i VM överhuvudtaget ...

Lars Anders Johansson sa...

Jag förstår inte hur de övriga lagkamraterna kunnat avhålla sig från att i skydd av mörkret avklippa chippens lilla råttsvans som gjort nationen till åtlöje i världens ögon.