Bokfrågorna! Boksvaren!
Aequinoxia vill att jag ska svara på fem tio bokfrågor. Och det vill jag såklart gärna göra! I dag är jag dock lite justerad, så jag skriver med enbart vänster hand. Läs sakta och andaktsfullt, ty detta har tagit mycket lång tid att skriva.
1) En bok som förändrade ditt liv?
Får man bara välja en? Så här på rak arm kommer jag på två stycken. Om man ska vara petnoga så kanske de inte förändrade mitt liv, det är nog för mycket sagt, men de har betytt mycket för mig och mitt sätt att tänka och vara.
Den första är Ulf Telemans Språkrätt, som förändrade min syn på språket i allmänhet och rätt och fel i språket i synnerhet, vad det beror på och vem som har rätten till språket. Och det är ju ganska stort det också.
Den andra är Att föda på kvinnans villkor, erfarenheter från Ystads BB av Beatrice Hogg, Signe Jansson och Kärsti Stiege. Den fick mig att börja överväga att göra saker och ting på mitt eget sätt utan att bry mig så mycket om vad andra anser, inte bara när jag föder barn (vilket jag trots allt sällan gör numera), utan i en massa andra sammanhang också. Detta är i och för sig något som jag fortfarande måste kämpa mycket med.
2) En bok du läst mer än en gång?
Jag säger som Lotten: en massa barn- och ungdomsböcker. Först när jag själv var liten förstås, och sen när mina barn var små. Sen tror jag inte någon människa på denna jord har läst Svenska Akademiens grammatik fler gånger än jag, men det räknas nog inte riktigt, eftersom jag jobbade med den.
Annars tycker jag numera det är slöseri med tid att läsa böcker mer än en gång. Fast usch, vad tråkigt det lät! Nu ska jag genast börja läsa om en massa böcker.
3) En bok du skulle vilja ha med på en öde ö?
Hmm. Jag har redan läst hela Bibeln (visserligen i 1912 års översättning). Jag har också läst hela SAOL (visserligen 10:e 11:e upplagan). Och jag inser att en och annan nu tycker att jag är lite kufig.
Men Encyclopedia Britannica kanske? Helt enkelt därför att jag alltid vill veta allting om allting. (Visserligen är EB ett verk i 32 band, och det råder viss tveksamhet i bloggvärlden om huruvida man får välja flerbandsverk. Men som sagt, jag försöker ju låta bli att bry mig så mycket om vad andra anser, så jag väljer faktiskt den.)
4) En bok som fick dig att skratta?
Den senaste var nog Den här kalendern kommer att förändra ditt liv 2006 av Benrik Limited. En ganska tramsig bok, men så är jag också en ganska tramsig person.
5) En bok som fick dig att gråta?
Godnatt Mister Tom av Michelle Magorian. Vi hade den som högläsningsbok i familjen en sommar för några år sen. Maken och jag turades om att läsa för barnen varannan kväll, men när det var hans tur att läsa så var jag tvungen att sitta med och lyssna och vice versa, så spännande var den. Men emellanåt är den faktiskt för sorglig. Det är säkert bra med katharsis, men i rimliga doser.
6) En bok du önskar hade skrivits?
En bok som på ett enkelt och konkret sätt förklarar hur man går till väga i alla upptänkliga situationer som kan uppstå när man har att göra med det uppväxande släktet. Inga halvkvästa allmänna råd alltså, utan handfasta steg-för-steg-instruktioner.
7) En bok som inte borde skrivits?
Björn Ranelids Till alla människor på jorden och i himlen. Varför? Försök läsa den så får ni se. Jag vill alltid vara en snäll och positiv person, men det finns gränser för vad jag står ut med.
8) En bok du just nu läser?
To Kill a Mockingbird av Harper Lee, som var sommarens pensum i läsecirkeln. Jag började på den i dag och läsecirkelträffen är på fredag. Inte helt välplanerat alltså, vilket är lite pinsamt med tanke på att just den här boken var mitt val till läsecirkeln. Men det ska nog gå bra – jag är en rätt snabb läsare. Och det ska bli väldigt roligt att träffa bokläsargänget och prata om den. Vi ska dessutom se filmen med samma namn, med Gregory Peck i huvudrollen. (Skuggor över Södern heter den på svenska.)
9) En bok du tänkt läsa?
Någon av Isaacs Bashevis Singers böcker på originalspråket, jiddisch.
Bild från Wikipedia.
10) Skicka vidare till fem personer!
Får se om jag lyckas skrapa ihop fem personer som inte har svarat på den här redan. Lena B. har ingen blogg men skulle nog kunna ge intressanta svar. Om du läser detta, Lena: Du kanske kan svara här i kommentarerna? Helena T. på Locos Extranjeros. Linda K., som är bibliotekarie. Molle, fast det går inte att kommentera i hennes blogg, så jag hoppas du också läser det här. Och slutligen Jovanna, som säkert inte bara läser skyltar utan även böcker.
18 kommentarer:
Här kommer jag med en merit: Ulf Teleman tyckte inte om min c-uppsats. Han opponerade sig å det grövsta när jag hade haft mage att avrunda till endast två decimaler när det borde ha varit tre.
Men han var cool som alltid gick i jättestora, gröna skogshuggarstövlar.
Lotten: Ulf T. är cool, inte tu tal om det. Fast det låter lite typiskt honom att vara petig med decimalerna. Och det var faktiskt honom jag syftade på häromdagen när jag skrev en om en person som drömmer i ord!
Å så är det väl snudd på fusk att ha läst tionde upplagan av SAOL (1973), den är ju tunn som en dagstidning. Nej, jag överdriver aldrig.
(Egentligen vill jag fråga vaaaaarför läste du den?)
Men! Har du och Ulf Teleman dryftat drömmar med varandra? Avancerat, på min ära!
Jag tror minsann du är som jag, Helena: bättre på bokstäver än siffror. Eller också ville du så väldans väldans gärna besvara de fem bokfrågorna att de blev tio...
Intressant att du tar upp det där med min blogg som finns men inte. Av ett rent tankefel kommenterar jag jämt i blogger som en bloggare -- det är bara det att min blogg ligger på vår hemsida som inte alls bor hos blogger.com. Dessutom är det sen rätt lång tid tillbaka en tämligen indolent blogg, vilket det finns ett antal skäl till, såväl svep- som mera giltiga.
Men: de fem--tio bokfrågorna skulle i och för sig vara kul att besvara. Får jag göra det här i så fall? Eller ska jag kanske göra dem till en upptakt på den blogg som trots allt är registrerad på blogger men som saknar såväl början som mitt och slut?
Tyvärr har jag redan läst såpass många finurliga svar på de här frågorna att mycket jag skulle vilja svara skulle te sig som värsta härmoramat. Men om jag använder de närmaste, barnlediga dagarna åt att lägga diverse kroppsdelar & andra företräden i djupa veck, så kan det kanske bli nåt ändå. (Detta sista stycke är inte avsett att läsas; det är bara egengrubblerier som ingen annan rimligtvis kan ha behållning av.)
Lotten: Jo, jag läste tionde upplagan därför att det var den upplagan som var aktuell när jag läste nordiska språk och vår lärare i språkhistoria sa att man gott kunde läsa igenom SAOL. Ordentlig som jag är så gjorde jag det. Och jag har dryftat betydligt mer intima saker än drömmar med Ulf Teleman! (Jag kände honom ganska väl en gång i tiden, han var både min chef och min handledare.)
Molle: Ojsan, skulle det vara fem frågor? Men det är en riktigt iakttagelse att jag är bättre på bokstäver än på siffror. I alla fall när det gäller att komma ihåg dem. Jag kan knappt ett enda telefonnummer utantill och måste alltid fundera noga när mina barns personnummer efterfrågas. Fast jag är faktiskt bra på matematik.
Du får jättegärna svara på bokfrågorna här! Men ännu roligare vore det förstås om de blev starten till en "riktig" blogg, om man får uttrycka sig så.
Lotten: 11:e upplagan var det såklart! Jag och siffror, som sagt ...
Så härligt att ha funnit en själsfrände! Eller åtminstone nästan, för SAOL har jag inte läst från pärm till pärm - bara nästan...:)
Däremot läser jag gärna böcker om och med grammatik rakt igenom som kvällslektyr. Telemans bok har jag missat, den måste jag se till att läsa.
På min blogg kan du idag få en bra översättning gratis...
(Lena B är enligt välinformerad källa på resande fot och kanske inte har tillgång till www?)
Jamen dåså! Elfte upplagan har jag bra mycket starkare känslor för.
Bloggblad: Ja, läs Språkrätt! Den är bitvis lite flummig, men man får sig en och annan aha-upplevelse.
Jaså, Lena B. är ute och reser igen. Skönt att folk har koll på varandra här :)
Lotten: Jomenvisst är det väl elvan som är "riktiga" SAOL på nåt sätt?
'kejra. Nu satte jag igång att blogga ändå. Men säg inget till min man, då blir han sårad i sitt esteto-originella sinne (han gillar inte mallbloggar).
Fast jag har ingen vidare rutin på det här än, så jag ber om överseende med allmän fulma och avsaknad av länkar och annat blingbling.
Petra: Lovande och lovvärt!
Helena T: Klura på du! Det är inte så lätt minsann.
Molle: Toppen! Och ingen kommer att andas ett ord om ditt bloggande till din make. Men kan du förklara namnet Miss Gillette lite närmare? Är du ovanligt välrakad?
Tack! Jag visste väl att det skulle bli intressant. :-)
Det finns ju massor att kommentera, men jag hinner inte fundera eftersom jag ska slänga mig i bilen och åka till Stockholm för att lära mig svenska. Jag kanske tittar in om jag lyckas hitta dator och internetuppkoppling...
Miss Gillette är ett alias som härrör sig från min outhärdligt självgoda period. Alla som minns den lilla reklamtrudelutten för rakhyvelsfabrikatet kan nu vända sig mot närmsta papperskorg och kräkas litegrann ("Gillette -- the best a man can ge-e-et". Ja, jag förstår om ni har förträngt den.) Fånigt så det räcker och blir över alltså, men ändå höftade jag till med det när jag skaffade mig en bloggeridintitetsfasad. Icke-nostalgisk är nåt som jag aldrig har varit, nämligen.
Molle: Nej, den har jag absolut inte glömt! Bra alias tycker jag.
hallå! oj jag kollar min bokblogg lite för sällan. Såg först nu. Jag har gjortlistan för ett litet tag sen, på Linda K-bloggen :)
Linda: Ojdå, jag försökte kolla så att jag inte utmanade någon som redan hade svarat! Men du är ju en sån überproduktiv bloggare så att det inlägget säkert hade hunnit försvinna långt ut i arkiven ... Förresten undrar jag hur über har kunnat bli ett prefix på modet. Skumt.
Mmm Helena, I'm flattered. Har börjat besvarandeprojektet med att fråga min omgivning om 'en bok som...' etcetera. För egen del har jag svårt att tänka i termer av 'bok'; det vill mest bli 'böcker'. Får skärpa mig lite här. Återkommer.
Skicka en kommentar