2006-06-26

Ett axplock ur väsksamlingen

- eller -
Varför har kvinnor så många väskor?
(mel. Ååå tjejer)

Jag har en stor låda full med väskor under sängen. Jag har väskor på krokarna i hallen, i garderoben och instuvade i klädkammaren. Det finns en flyttkartong fullproppad med väskor i källarförrådet. Mina tonårsdöttrar följer i mina fotspår och har mängder av väskor. Ändå behöver vi ofta låna väskor av varandra. Så: Vad är det med kvinnor och deras väskor egentligen? Varför ägnar vi så mycket tankemöda åt hur vi ska transportera våra grejer? Varför stoppar vi inte bara plånboken, snusdosan och nycklarna i fickan, som killarna? Jag vet verkligen inte. Jag kan bara konstatera att jag nästan alltid behöver en väska till.

Och därmed tänkte jag presentera några favoriter:

Rock-n'-roll-känsla i vardagen.

En shetlandsponny har fått lägga manken till.

Blommig plast med inbyggd spegel.

Äkta brun plast. Varning för dam.


Bakom Bollywoodglamouren ryms det mesta.


Ryggsäckar klär i rutigt.

Egenhändigt ombygge. Gissa vad det var från början?


Talar för sig själv.

29 kommentarer:

Source sa...

Du verkar ju ha andra intressen än det rent praktiska. Annars har jag fått för mig (fördom/fördum) att kvinnor köper nya väskor för att de gamla är fulla. Det hade ju varit ett rationellt beteende

Översättarhelena sa...

HAHAHA! Det ska jag säga nästa gång jag behöver en ny väska. Alla gamla är fulla!

Kicki sa...

Oj. Jag som just fått min första handväska å är 29 år.

Översättarhelena sa...

Kicki: Känns det bra? Skulle det kunna bli en vana?

Qi sa...

Känner igen väskeribeteendet och ler...

Kicki sa...

Helena: Har svårt att avgöra om det känns bra eller inte. Det är samma känsla som jag har med kjolar, måste nog öva på att använda. (testar nu länka till mina tidigare tankar i ärendet:
/>http://vbk.blogg.se/170606155656_en_trevlig_kvll_fick_mig_till_ha.html

/>http://vbk.blogg.se/090606103125_hur_har_man_kjol.html

).

Kicki sa...

Jag kunde! Fast det blev inte riktigt som jag tänkt mig men...

Hur som helst. Handväska. När jag har väska heter den "bag", "träningsväska", "ryggsäck", "coachväska" med mera. Jag har liksom väska för att förvara MASSA saker som jag ska ha med mig. Mobilen ligger alltid i byxfickan, nycklar i jackfickan och så vidare. Men med handväska kan jag ju ha kjol oftare och ha med mig både mobil och nycklar.

Måste öva.

Översättarhelena sa...

Jag har också vissa handväskproblem. Jag har alltid handväska men tycker det känns damigt och konstigt att ha en stor handväska. Samtidigt är det åbäkigt att låta mobil och plånbok skramla runt i en stor bag. Men i en liten handväska får inte alla saker som jag alltid måste släpa runt på plats (bok, fällkniv, banan, extra tröja). Lösningen blir då att alltid ha med sig både en liten handväska och en plastkasse. I bästa fall en tygkasse. Usch ja. Kjol klarar jag däremot ganska bra, men jag har ju övat några fler år än du.

Kicki sa...

Är ju mycket smidigare att ha stor väska. Känner en tjej som i sin träningsväska har allt, till och med räkost hittade vi en dag. En blogg-kollega om vi säger så. Garderobsbyggare har hon också blivit.

Ska öva på kjol så jag får in rutinen. Tänkte tanken häromdagen att köpa vardagskjol nu när länen dimper ner. Får se om jag gör slag i saken.

Å handväskornas storlek är mycket svår. Jag tycker att din "Bullens" skulle passa mig perfekt i storlek. Fast det kanske inte riktigt räknas som handväska, snarare åt tygpåsehållet..

Miss Gillette sa...

Kicki: Vad är en garderobsbyggare? En som styrketränar i klädkammaren, lite i smyg sådär?

Saksamlande är annars fascinerande. Jag grämer mig över att ha missat utställningen med märkliga privatsamlingar som ställdes ut bland annat i Gävle (var det väl) för två år sen. Där hade man kunnat se en samling med tevetranor. Men var ligger egentligen Gävle? Och hur kommer man dit? Måste man ha visum och sånt?

För övrigt tvagade min lilla dotter sitt ansikte i lite av en grandios knappsamling igår kväll. Den samlingen är hopgnetad av en skulptör som under delar av sitt liv bodde i en kista uppe i ett torn i ett kapell. (Resten av hans familj bodde närmare marken.) Knäppt?

aequinoxia sa...

Fast jag tycker det är tvärtom. Att killarna börjar leta väskor nu med. Något som är snyggt och praktiskt, men inte "tjejigt".

Själv kör jag lite blandat. Ska jag bara handla mat, till exempel, så har jag plånbok, mobil och nycklar i fickan - fast det har sina risker. Jag höll på att tappa brallorna på Byggmax för ett litet tag sedan. Men om jag ska iväg någon annanstans så måste jag ha väska för att få plats med plånbok, nycklar, mobil, lypsyl, läkerol, en frukt, anteckningsboken, almanackan, minst en bok och lite annat smått och gott. Rätt stört beteende egentligen...

Översättarhelena sa...

Kicki: Bullens är nog mer en "weekendbag", som det så vackert brukar heta i de glansiga magasinen. Jag kan också skryta med att texten är tryckt med reflexfärg. En rolig effekt av den väskan är att många blir lite ställda och undrar om de ska kommmentera den eller inte. Ingen kan liksom förhålla sig neutral till Bullens pilsnerkorv.

Översättarhelena sa...

Molle: Jag vet inte heller vad Gävle ligger. Men det är långt från Majorna i alla fall. Och vad kallas de som bor där egentligen?
Knappsamlingen låter intressant. Och skulptören. För att inte tala om tvagningen. Hur bar hon sig åt egentligen?

Översättarhelena sa...

Aequinoxia: Ja, visst är det stört att man måste ha så mycket prylar med sig. Och jag kan inte ha mina saker i byxfickorna. "Korvskinnsvarning", som min sjuttonåring brukar säga om mina jeans. Men jag trivs med såna, så är det bara.

Bloggblad sa...

Jag är nog inte riktig kvinna då... för jag kör med en väska tills den ramlar sönder...

Fast jag har problem med alla tygkassar som jag proppar fulla med noter och sen ställer någonstans... var...?

Översättarhelena sa...

Bloggblad: Det positiva med att förlägga saker är att det är så kul när man väl hittar dem igen! "Nämen, tänk att jag hade de här roliga noterna", liksom.

Kicki sa...

Molle: Garderobsbyggare är nån som bygger garderober.

Min son samlar på lego. Och tv-spel. Gärna äldre modeller av Nintendo. Eller så är det hans mor som är galen och skyller sitt beroende på sin son. Fast han älskar faktiskt lego.

/ingrid sa...

Hej Helena, jag skulle vilja ha tag på dig å jobbets vägnar men har inte din mejladress (eller efternamn eller nån annan ledtråd, faktiskt!).
Skulle du vilja mejla mig på ingrid.ericson@nok.se så att jag kan ställa en översättningsfråga något mindre offentligt än här?
hälsar /ingrid

Översättarhelena sa...

Ingrid: Mejl är på väg!
Kicki: Barn är bra till mycket, t.ex. som ursäkt för att man själv ska få leva ut sina barnsliga sidor :)

Kicki sa...

Min son tycker också om Pez-figurer.

aequinoxia sa...

Nej, har man korvskinnsbyxor så ryms det inte så mycket mer i fickorna, det är sant. Jag är egentligen inte så mycket för för stora kläder heller, men det har ju försvunnit några kilo och jag är för lat och för snål för att köpa nya brallor. Så då får man gå på Ica med ena handen på kundvagnen och andra handen beredd att dra upp byxorna. Värre är det på Byggmax där man behöver bägge händerna för att bära tiopack med isoleringsplattor...

Översättarhelena sa...

Kicki: Och du själv har väl inte heller något emot dem, kan jag tro :)
Aequi: Det låter ungefär som den byxteknik som femtonåringen och alla hans kompisar ägnar sig åt. Hur kan de ha byxorna sådär långt ner utan att tappa dem helt? Det trotsar liksom tyngdlagen.

Kicki sa...

Pez-gubbar är lite retro. Eller påminner mig om min barndom. Precis som smurfar, lego och Nintendo.

Miss Gillette sa...

Ämnet kanske är uttömt vid det här laget, men jag tycker vuxnas samlingar är intressantare än barns. Kids samlar alltid på nånting, eller allt möjligt, det ingår i definitionen liksom. Men när en vuxen slår till och börjar samla (eller erkänner att h*n samlar), då säger det så mycket mer om vederbörande. Din, Helena, samling av trägalgar, till exempel -- första anteckningen jag läste på den här bloggen och den som genast fick mig att fatta sympati för den, och dig också då antagligen -- hmm. Här borde det ha kommit en skarpsinnig och underhållande analys om vad sagda samling säger om dig som person, men jag fixar tyvärr inte att fullfölja upplägget jag själv inledde. Vare nog sagt att jag själv också vördar gamla kultiga trägalgar högt. Hur kan man låta bli?

Fast handväskor, nej. Inte som samlarobjekt.

Översättarhelena sa...

Ämnet blir väl aldrig uttömt! Jag kan inte påstå att jag samlar på väskor på det sättet. Det är bara mer så att jag råkar ha en förkärlek för konstiga väskor.
Med galgarna är det ju en helt annan sak! Det är ju närmast ett slags besatthet. Jag undrar också lite vad det säger om mig som person!

Martin sa...

Kicki: Garderobsbyggare, fantastiskt coolt ord - inte minst iom man känner för Molles tolkning av det. Garderobslyftare kan man ju också tänka sig: det skulle kunna vara en som i hemlighet gjort ett par ansiktslyftningar, Madonna till exempel.

Översättarhelena sa...

Och en garderobsstädare, det är kanske en hemlig pedant då?

Martin sa...

Garderobsbyggare, synonym styrkelyftsbög.

"Malm ja, han är ju rena helikopterbögen."

(Gunvald Larsson i "Terroristerna")

Cecilia N sa...

Jag har också handväskor tills de ramlar isär.
Tredje från nu var en liten yttepyttig som man med god vilja kunde stoppa ner adressbok och plånbok i. Sen var det nog stopp.

När remmen inte längre höll fyndade jag en svart hos Amnesty för 5 kr. Äntligen rymdes även kalender, solglasögon, nycklar, mobil, plåster och bindor. Och en med tiden försvarlig bunt "viktiga papper".

Nu är den också historia och ersattes för nån månad sen av ett likaledes svart marknadsfynd. Ungefär samma upplägg men med fler fack.

Det dumma med svartfodrade handväskor är att det är svårt att hitta nåt i dem. Speciellt om kalender, plånbok och bilnycklar är svarta...