2007-03-05

Vilken sorts ornitolog är du?

Det finns två grupper av fågelskådare. I den första hittar vi dem som säger att de tittar på fåglar för att det är en så fin naturupplevelse. (Några av dem gör det faktiskt, men de flesta ljuger.)

Den andra gruppen är kryssjägarna. (De är åtminstone ärliga.) Ni vet väl vad ett kryss är i fågelskådarkretsar? Jo, det är en tidigare ej skådad art. Av just den fågelskådaren alltså. Man talar om livskryss (en fågelart som man ser för första gången i sitt liv), årskryss (en art som man inte har skådat tidigare just i år), tomtkryss (en fågelart som visar sig på ornitologens tomt för första gången), Sverigekryss och säkert en hel massa andra kryss. Om man har minst 300 kryss kan man få vara med i Club 300.

Kryssjägarna är förstås tävlingsmänniskor, men de är också generösa och delar med sig av sina kryss till andra. När en ny art har skådats någonstans i Sverige går larmet genast till alla andra hugade ornitologer. Numera finns det automatiska SMS-tjänster som man kan prenumera på. Tidigare fanns det ett personsökarsystem. Ännu tidigare fick man minsann lita till gamla hederliga telefonkedjor. Så var det under min korta karriär som fågelskådare. Eller rättare under den korta period i slutet av tonåren när jag hade en fågelskådande pojkvän.

Titt som tätt ringde någon av fågelskådarpojkvännens fågelskådarkompisar och kallade till kryssutryckning. Jag minns särskilt en gång när en amerikansk kricka hade siktats vid Store mosse. Genast packades en lånad bil full med fågelskådare, hangarounds – som jag – och tubkikare. När vi kastade oss ur bilen vid fågeltornet kryllade det av av folk i likadana Fjällrävenjackor och gummistövlar: ornitologerna. En bit ut på mossen kryllade det av ankor i likadana fjädedräkter: krickorna. Stämningen var dämpat exalterad.
– Var är den?
– Har du sett den?
– Vem är det som har sett den?
– Är det någon som har sett den?
Den? Där fanns ju hundratals, kanske tusentals krickor! Men det var bara en som var intressant, nämligen den amerikanska krickan. Anas carolinensis. Alla de andra var Anas crecca och därmed helt ointressanta för dessa garvade kryssjägare. Alla fågelskådare monterade upp tubkikarna och gick systematiskt igenom fågel efter fågel och, puh! Där var den! Mitt bland alla fåglar med ett vågrätt vitt streck på vingen fanns det en ensam stackars anka som i stället hade ett litet lodrätt streck! Hurra! En amerikansk kricka! Ett kryss!

Kogamo_06a6772sv
Anas crecca.

Anas_carolinensis_FWS
Anas carolinensis.

Min karriär som fågelskådare tog tyvärr slut samtidigt som förhållandet med ornitologen. Annars hade jag nog kunnat fastna för fågelskåderi. Och det är nog ingen tvekan om att jag i så fall hade blivit kryssjägartypen. Visst kan det vara trevligt med naturupplevelser om solen skiner och man sitter på en klippa nära havet. Men annars tycker jag oftast att naturen är för kall, för blöt och för glest befolkad. Dessutom är det lite för ont om espressobarer för min smak.

Vilken sorts fågelskådare skulle du kunna bli? Kryssjägaren eller naturupplevelsetypen? Eller är du fågelskådare, rent av?

22 kommentarer:

Moster Mjölgumpa sa...

Jag hade helt klart blivit en kryssjägare. Det passar ju min samlarmani!

Miss Gillette sa...

Nån kryssjägare skulle jag inte ha blivit, trots att jag länge haft pippi på listor och avprickning av olika slag. Men inte vad gäller fåglar: jag känner att det är så men kan inte riktigt förklara varför. (Är det här jag ska ge exempel på knäppa listor? Okej då: för ett trettiotal år sen hade jag en lista med alla sifferkombinationer som var möjliga på den nya typen av nummerplåtar, alltså tre-bokstäver-tre-siffror. Med den listan satt jag vid vägen utanför mormors och morfars hus, som förresten råkar vara identiskt med huset där jag bor numera, och kryssade i de sifferkombinationer som passerade på vägen. Fast jag skämdes lite för listan redan då, så alla nummer hann inte bli avbockade innan jag lade ner projektet.)

Och naturupplevare skulle jag inte heller bli eftersom man inte kan bli nåt man redan är -- som det har hetat på alla skolgårdar i alla tider (men gör det det än?) -- så jag ska be att få kryssa i rutan ANNAT på den här frågan.

Anonym sa...

Ja, jag är ju förstås lite av båda. Visst tycker jag det är kul att notera en förstagångare för livet, eller en förstagångare för året, eller tomten. Men jag skulle inte åka land och rike kring, för att få se någon raritet.

Tar man det bara lugnt, så söker rariteterna upp en. Det är jag säker på!

:-D

Anonym sa...

När du ändå berör detta ämnet måste jag tipsa om boken Det stora året skriven av Mark Obmascik. Mycket bra bok.

Läs mer här: (ingen affelänk)
http://www.adlibris.se/product.aspx?isbn=9171397264&s=1

Anonym sa...

Åå fåglar! När vi gick jägarskolan, var det lite många fåglar att hålla reda på och jag förstår fortfarande inte hur jag klarade fåglarna i testet... Nu har jag svårt att skilja på dom, om jag ska göra det ska jag be dom stå stilla... ta fram boken och bläddra..

Översättarhelena sa...

Moster M: Det ante mig :)
Miss G: Oj, det där med bilnumren får mig att tänka på en annan gammal pojkvän med, som just hade listmani. Hmm, ett bloggämne kanske ...
Bert: Kryssjägare light?
Martin: Bra tips, den verkar kul!
Anne-Maj: De står ju aldrig stilla, de rackarna!

Magnus sa...

Ingen av de båda. Din beskrivning av kryssjakten fick mig att tveka mellan att skratta och att överlägset fnysa..

För mig är det helt obegripligt att någon skulle kunna tycka att det var så intressant att se en fågel. Det samma gäller för alla andra typer av manier.

Ingen samlarkille här inte.

Översättarhelena sa...

Magnus: Det är knäppt! Men jag är ganska förtjust i folk som snöar in så totalt på en grej (och har själv en förmåga att göra det ...)

Anonym sa...

Jag kom just på att det finns ett annat slags fågelskådning för den verklige light-skådaren. Min pappa är en sådan. Alla dessa människor som har fågelbord och sätter ut mat till fåglarna och sedan sitter inne i stugvärmen och tittar på vad som kommer, de är ju också ett slags fågelskådare. Möjligen kan jag tänka mig att bli stugvärmeskådare när jag blir pensionär. Det verkar lite småtrivsamt faktiskt.

Cirkux sa...

Är inte så mycket tävlingsmänniska så kryssjägare är nog uteslutet, men eftersom jag ofta sett fåglar då jag letat naturupplevelser kanske jag kan räknas som förbifartsornitolog?

Anonym sa...

Mammas morbror var ornitolog, intensivt och nydanande räknade han fågelstreck om höstarna vid Falsterbo på trettiotalet, iförd kavaj, halsduk och kikare. På större släktmiddager föste han resolut bort piffiga bordsarrangemang och placerade sin stora kikare mitt på bordet. Till en liten prick en kilometer upp i det blå kunde han hojta: "Oooooo det är en bredvingad XXX, hona, troligen tre år, på väg till YYY från ZZZ."

Studiomannen sa...

Jag är förtjust när jag här lommen yla en natt när jag är ute och fiskar. Eller ha tur att se ugglor sväva ljudlöst. Och varför inte vara snäll med fåglarna och ge dem mat på vintern.

Sedan är det stopp. Här skådas inga fåglar.

Översättarhelena sa...

C: Man kan nog få ett och annat kryss på det sättet också! Företrädesvis tomtkryss.
Cirkux: Du kan ju jaga förbifartskryss!
Ingrid: Finns det ingen annan ornitolog i sällskapet så kan man ju säga sånt fullständigt riskfritt! Ingen kan kolla sanningshalten i påståendet.
Studiomannen: Känner man igen lommens läte så är man nog lite smygornitolog, faktiskt.

Anonym sa...

Jag kan inte länka ordentligt (trots Lottens finfina instruktioner). Hade jag varit mer läraktig hade jag länkat till Gustav Rudebeck, ornitologsläktingen. Nu får du googla istället -- jag tror ärligen att han kunde se vad pricken i skyn var för slags fågel!

Anonym sa...

Jag är ibland en bofink, glad och nyfiken, och ibland en sparv som sitter och tjurar. Om nån jävel dragit med mig upp i ett fågeltorn utan fåglar och gett mig en kikare som absolut inte går att fokusera med brukar jag vara mer sparv.

aequinoxia sa...

Jag var fågelskådare en gång. Under en hel biologiexkursion. Det var kallt, blött och tråkigt.

Jag fick nöja mig med ett G i Biologi A (även kallat "den lättast kursen på NV-kompletteringen") och har aldrig plockat fram kikaren efter det.

Översättarhelena sa...

Ingrid: Men wow! Fast jag menade ju rent hypotetiskt förstås :)
Hakke: Vilken sorts fågel är du, jamen, det var ju också en bra fråga. Jag är nog en nötväcka.
Aeqninoxia: Fick du inga roliga kryss då?

Anonym sa...

Hej bäjbi!
Du är kullad :) Av mig ....

Studiomannen sa...

Behöver man fråga HAKKE vad han är för en fågel? :-D

Okej - jag är nog en smygornitolog. Men säg ingenting.

Petra sa...

Du är utmanad! :) Kolla min blogg.

Översättarhelena sa...

Petra & Christina: Oj, en dubbelutmaning! Då kan jag ju inte smita.
Studiomannen: Klart jag inte säger nåt :)
Helena T: Jaså, är det flyttfågeltid redan? Jag har lite dålig koll på sånt ...

Anonym sa...

Jag är RUTINERAD skådare och tycker det är hur kul som helst! Dels för att man träffar och känner så enormt mycket människor med samma intresse. Dels för upptäckargjädjen. Kan passa på att göra reklam för min blogg; http://www.surfbirds.com/blog/stonechat