2006-05-12

Ö som ö?

En konferensdag är till ända, och det känns riktigt fint att sitta och blogga på pensionat.

Kvällens utflykt gick till Nordiska akvarellmuseet. Jättefint museum, rätt rolig utställning av den danske konstnären Troels Wörsel, god skaldjursbuffé och en massa trevliga översättare.

Akvarellmuseet ligger i Skärhamn, som ligger på Orust. Nej, Tjörn var det visst. Eller var det Orust? Bäst jag kollar ... Jaha, Akvarellmuseet ligger i Skärhamn på Tjörn.

Varför kan jag inte lära mig att skilja på Orust och Tjörn? Vad är det för skillnad? Är det någon skillnad egentligen? Är det någon som har ett knep?

6 kommentarer:

Den tjocke konsulten sa...

Tjörn ligger längst söderut och är den första (stora) ön man kommer till efter de tre broarna från Stenungsund. När du kört över skåpesundsbron hamnar du på Orust som är den klart största ön.

Egentligen är det tre öar RV 160 passerar men Mjörn i mitten är så liten att den oftast glöms bort.

Översättarhelena sa...

Tack, men har du något bra knep för att komma ihåg detta? Typ ramsan för Hallands floder: "Vi ska äta, ni ska laga" (= Viskan, Ätran, Nissan, Lagan)

Anonym sa...

Tja, det är inte så stor skillnad... Ö som ö. ;-)

Fast under min skolperiod skulle jag nog ha fått bånk om jag sa så - till exempel när vi tjörbur mötte orustebura i fotboll eller kulstötning. Stigfjorden som skiljer de båda öarna är djupare än man skulle kunna tro...

Men! Min svärfar som älskar ordlekar brukar sägga att Orust måste vara motsatsen till Rust. Vad det nu är...?

Jaja... Kul med en språkvetarblogg förresten!
/Helena T - från Tjörn med datalingvistexamen

Översättarhelena sa...

Hejsan anonyma Helena T. från Tjörn! Det var väl det jag visste, att det inte var så stor skillnad egentligen!

Och inte så värst tjocke konsulten! Nu trillade poletten ner. Att tänka rätt är svårt, att tänka snabbt är svårare ...

Lena B. sa...

När du är där i krokarna kan du fortsätta till Klädesholmen, en levande liten ö med fungerande fiskfabriker och en bra krog, Malanders. Den ligger i en gammal fiskfabrik, har uteservering på bryggan förstås, jättegod fisksoppa, underbar silltallrik förstås, härlig miljö, fullständiga rättigheter och anspråkslöst elegant interiör (jag kan inte beskriva det bättre; det är enkelt men flott gjort, på nåt vis...). Man kan promenera sig runt på ön om man inte redan är hungrig och sedan pusta ut med en drink och lite mat.

Översättarhelena sa...

Lena: Å vad trevligt det låter!