2006-04-19

Någon som har börjat i läsecirkel på sistone?

Det brukar ju påstås att den svenska nationalhobbyn framför alla andra är körsång. Men jag börjar undra om vi inte kan skönja början till en förändring. Jag är själv en del av den. Ja, någon dramatisk förändring är det visserligen inte fråga om för min del, eftersom jag inte har sjungit i kör sedan jag gick i gymnasiet. (Men i och för sig gärna skulle vilja – någon som behöver en alt med ganska dåligt gehör men hyfsade notläsningskunskaper?)

Vad är det då svensken i gemen har börjat med i stället för att sjunga i kör? (Eller förresten, svensken i gemen handlar det nog inte om. Precis som med körsång är det svensk medelklass med både bildning och piano som ägnar sig åt den nya hobbyn.) Dansa salsa? Spela i blåsorkester? Blogga? Ja, nej och ja, fast det var inte någon av dessa jag tänkte på!

Nej, men på sistone har en efter en av mina vänner och bekanta berättat att de har gått med i en bokcirkel. Eller en läsegrupp, romanklubb eller rent av (i ett autentiskt fall) en litterär loge. Det är nog i grunden samma sak. Gemensamt för dessa läsecirklar – som vi för enkelhets skull kan kalla dem – är att alla deltagarna läser en viss bok samtidigt och sedan diskuterar den. Detaljerna kan skilja sig åt. I vissa läsecirklar bestämmer man tillsammans – under en del tjafs misstänker jag – vad man ska läsa. I andra turas cirkelmedlemmarna om att välja. I åter andra låter man en slumpgenerator dra en bok som man ska läsa. Nej, det där sista hittade jag på.

Formerna för själva diskussionen kan också skilja sig åt. Det vanligaste – åtminstone bland de bokcirkeldeltagare jag känner – verkar vara att man träffas över ett glas på en krog med lagom låg ljudnivå och diskuterar den bok man har läst under ganska lösliga former. Men det finns också cirklar där man turas om att vara hemma hos varandra, och jag har hört talas om bokcirklar där man inte alls träffas IRL utan bara diskuterar böckerna på ett forum på Internet. Vissa sätter betyg på varje bok man läser och räknar ut ett medelbetyg. Kanske – men det är bara en gissning – gäller detta cirklar med övervägande manliga deltagare. I min cirkel är vi än så länge bara kvinnor och vi sätter inte betyg.

Utöver grundidén har jag hittat ett annat gemensamt drag hos de svenska bokcirklarna. Nämligen bokvalet. Det är lite som med den svenska körrepertoaren. De flesta körer sjunger samma sånger. Och i bokcirklarna läser man samma böcker: Damernas detektivbyrå såklart. Och Gregorius – och så kanske Doktor Glas i samma veva. Missuppfatta mig rätt nu – jag menar inte att det är något fel med det. (För övrigt är jag själv ett stort fan av Mma Ramotswe.) Jag tycker bara det är lite lustigt.

12 kommentarer:

FIA sa...

När jag sist var på just läsecirkel blev jag påmind om en förflugen kommentar om körsångare i allmänhet som jag tydligen ;- ) gjort mig skyldig till. Med skammens rodnad på min kind försökte jag urskulda mig och skratta bort det hela men jag har inte kunnat släppa det. Jag lyssnar gärna på körsång, Bach H-mollmässa t.ex är svindlande vacker. Jag menade mest att körsång, nej att sjunga i kör, kan vara lite…. inte alltid är så mycket rock n´ roll. Det kan bli obalans i ens privata kosmos om man får mycket av för lite rock n´ roll. Jag vet vad jag pratar om, jag har faktiskt varit aktiv fågelskådare.

Du vet att du börjar bli medelålders när väninnorna föreslår att vi ska börja sjunga i kör. Vad hände med punkbandet?

Översättarhelena sa...

Va, vad var det du hade sagt om körsångare? Hörde jag det eller var jag på toa? Jag vill veta! Själv tycker jag inte särskilt mycket om körmusik men tycker däremot att det är roligt att sjunga i kör. Ungefär som med storbandsmusik: det är skoj att spela men förfärligt tråkigt att lyssna på. För övrigt tycker jag att ett annat tecken på att man är medelålders är att man accepterar sin egen nördighet. Man slutar att skämmas för att man gillar att skåda fågel, virka eller spela blockflöjt.
Men jag håller med: för lite rock n' roll kan det lätt bli för mycket av nuförtiden.(Eller lock n' loll som vi säger i min familj. Från Lost in Translation.)

Anna sa...

Hur ska man då få in mer rock n´roll i livet efter 35? Punkband lockar inte mig (huvudvärk!) och jag undviker alla rockkonserter (jobbigt!). Sambon får inte ens spela sina low-fi-skivor eller vad de nu kallas när jag är hemma. Nej, lugn och fin musik ska det vara.

Alldeles för mycket Haschi-baschi är däremot rock n´roll ... Rätta mig om jag har fel.

Fia sa...

Men bokcirklar kan vara rock n´roll, det vill jag hävda bestämt. För mycket Haschi-baschi ger däremot verkligen huvudvärk, jag minns det som igår. (Haschi-baschi är en drink och alltså inte en drog som det kanske låter som, främst känd från filmen Sånt är livet med Lena Nyman i baren).

Trots huvudvärk måste man berusa sig som bekant.. Fråga Baudelaire.

Översättarhelena sa...

Det behöver inte vara så svårt att få mer rock n' roll i tillvaron. Det kan vara så enkelt som att äta en påse ostbågar till middag i stället för de kostcirkelriktiga måltider som man så ofta hemfaller åt nuförtiden.
På tal om Baudelaire så gjorde jag i förmiddags testet "Which literature classic are you?" och blev just "Fleurs du Mal". Hur pass rock n' roll är inte det!
(Finns på: http://tinyurl.com/4u5hm )

anna sa...

Ostbågar (eller ostkrokar som man säger i Norrbotten) till middag skulle ju lösa många vardagsproblem dessutom. Alla skulle äta middagen, tidsinsatsen skulle vara minimal och mammas popularitet skulle öka dramatiskt. Hurra!

Ozzy Osbourne och hans familj verkar ju ha kunnat bevara sin rock n ´roll-stil (beroende på hur man definierar det), fast de verkar inte vara så lyckliga. Lagom är fortfarande bäst (fast inte så rock n´roll!).

Tillbaka till ämnet Läsecirklar: Är det så att antalet Läsecirklar ökar eller är har vi bara nått en ålder då det är nåt "man" är med i? Det är säkert så att många läser samma böcker, det vore inte så dumt att få tips om bra, passande böcker. Kanske dags för en svensk variant på den amerikanska sajten med tips och frågor som Fia hade adressen till (har glömt vad den heter)?

Christian alias Alts far gelt sa...

Varför får då vi aldrig ostbågar till middag i vår familj?

Kan det var för att jag mest lyssnar på pianojazz nuförtiden? (Hissmusik kallar Helena det. Inte så lock 'n' loll, så att säga [med hårt g, på mormors vis {Mormor var skåning.}].)

I brist på punkbandsambitioner kan ni väl starta en blåsorkester för damer som går i läsecirkel men vill vara mer rock 'n' roll? Lite mer punkinställning i livet skadar inte. (Jag är skitdålig, men gud vad kul det är!) Där skulle till och med jag kunna tänka mig att vara med. Fast det kanske borde vara en damorkester ...

(Jag har för övrigt lite svårt att tänka mig att vara med i en läsecirkel - om inte jag får bestämma bok varje gång. Jag vet, jag har ett attitydproblem där.)

Fia sa...

Går i läsecirkel, det var kul Christian.
Varför inte skriva boken Så får du mer rock n´roll i ditt liv efter 35. Det är ju så polulärt med livsstilhandböcker nu för tiden.

Översättarhelena sa...

Anna: jag vägrar att tro att läsecirkeldeltagandet har något med medelålder att göra. Och kan det möjligen vara den här sajten du tänker på: www.readinggroupguides.com
Christian: vi äter så lite ostbågar just för att vi inte är så himla rock n'roll.
Fia: bra idé fast möjligen fel författare.

fia sa...

Jag menade inte att just Christian skulle skriva boken. (Om man tolkar mitt föregånde inlägg som ett direktsvar till Christian låter det kanske lite snorkigt (?) vilket inte alls var min avsikt. Bloggen som medium begränsar (eller kräver mer av skribenten).)

Jag tänkte mer "Låtom oss skriva", och inte speciellt riktat till Christian, därmed inte sagt att Christian inte skulle skriva en bra rock n´roll-handbok. Jag skulle köpa den i alla fall.

Översättarhelena sa...

Aha, det var nog inte du som var otydlig utan jag som läste slarvigt. Så brukar det vara. Men snorkigt tyckte jag inte det lät!

Anonym sa...

I den mån jag lyckades vara rolig så var det alldeles omedvetet. (Vem imiterar jag - förutom mig själv? Svaret kan komma på en plats nära dig eller långt borta.)

Man kanske borde gå i skrivarcirkel?