2009-06-13

En dag på operan

Trots att jag räknade in den sista tonåringen vid halvtretiden i natt steg jag upp klockan åtta (ja, för mig är det faktiskt ganska tidigt på en lördag!) och tog spårvagnen till Göteborgsoperan. I sällskap hade jag min sextonåring, fast hon var nattens sist inräknade tonåring. Det var några andra göteborgare som hade kommit på samma idé.

P1080079
Kulturtörstande allmänhet?

Vad kan det då vara för operaföreställning som får göteborgarna att köa som vore det Idoluttagning? Svar: Ingen alls. Det var inte kultur som lockade ut alla dessa tålmodiga människor i duggregnet denna lördagsmorgon – utan shopping. Konsumtion. Fast i rättvisans namn måste det sägas att det inte handlade om vilken shopping som helst. Nej, i dag sålde Göteborgsoperans kostymförråd ut sina utgallrade scenkostymer. Sånt får man ju bara inte missa!

När dörrarna slogs upp klockan tio gick kön faktiskt väldigt snabbt framåt. Vi var jätteförvånade – ända tills vi förstod att man inte alls blev insläppt i försäljningslokalen när man kom fram, utan man blev tilldelad en nummerlapp och fick sedan snällt vänta på att bli uppropad.

P1080082
Kaffetörstande allmänhet.

Vi fick vänta någon timme, och jag fördrev tiden med att ställa mig i ännu en kö, den här gången för att köpa var sin kopp kaffe (59:-) till mig och sextonåringen, dricka upp mitt kaffe och därefter flänga upp och ner i trapporna till de olika balkongerna och fotografera lite grann.

P1080087
Har de slarviga diskare på Göteborgsoperans restaurang?

P1080091
Utanför tredje balkongens garderob fanns en stor spegel.

När vi så småningom blev uppropade och insläppta var det som att komma in i världens skojigaste utklädningslåda, fast den var ungefär tvåhundra kvadratmeter stor. Försäljningslokalen utgjordes nämligen av hela lilla scenen inklusive åskådarplatserna och ett ungefär lika stort rum till bredvid, som jag är riktigt säker på vad det används till i vanliga fall. Kanske var det operasångarnas innebandyplan. Här stod ställning efter ställning med kläder.

P1080094
Grå fångdräkter i förgrunden, silverfärgade rymddräkter i bakgrunden.

P1080097
En snygg krona (150:-) får inte fattas i någon kvinnas (eller mans) garderob.

P1080100
Vem behöver inte tjugofem brandmansdräkter?

Allteftersom tiden gick var det fler och fler som inte tyckte det var lönt att uppsöka provhytterna. Så länge alla bara behöll kalsongerna på var det ingen som misstyckte.

P1080101
Vem kunde ana att kapten von Trapp hade så håriga ben?

P1080102
Kanindräkt för 1 700:-. Kanske något svårsåld?

P1080103
Fast det fanns skor (fötter?) till också.

P1080104
Hurra, von Trapp har hittat byxorna!

P1080107
De små von Trapparnas gardinkostymer var också snygga.

Jag provade förstås en del själv också. En del var kanske inte så användbart till vardags, till exempel en spargrishatt.

P1080108
Snygg var den dock.

En riktig operadivaklänning fick jag också på mig. Jag misstänker att den har hört till en sopran, eftersom de inte bara lär ha röst- utan även bröstresurser. Man hade utan vidare kunnat stoppa ner ytterligare en lagom stor översättare framtill i den tjusiga kreationen. Fyrahundra kronor var väl i och för sig som hittat för en klänning som även hade kunnat användas som tvåmanstält, men jag höll i plånboken (i just det fallet).

P1080111
Koloraturer kräver E-kupa?

Det roliga var också att det satt små etiketter i plaggen så att man kunde se vilken föreställning de hade använts i. Här har vi till exempel i etiketten en kyparkostym från Parsifal. Kypare? I Parsifal? Är det något jag har missat? Nej, jag tror att det var någon modern variant där Graalriddarna var klädda som servitörer. Säkert av någon fiffig anledning!

P1080113
Jacka, byxor, skjorta och fluga ingick i det facila priset.

P1080116
Den där von Trapp igen.

Och kaninkostymen hittade en ägare. Puh! Det fanns verkligen något för alla!

P1080117
Som gjuten!

Själv lyckades jag faktiskt lägga beslag på en väldigt vanlig och trevlig liten klänning, som hade varit med i den här uppsättningen. Men den orkar jag inte visa just i dag. Nu laddar jag nämligen för morgondagens kulturbegivenhet: The Sunday Loud Music Club på Internationella blodgivardagen, Gustav Adolfs torg klockan 12–15.

12 kommentarer:

Operaråttan sa...

Men var var alla trenchcoater/ar? Vi har väl inte varit på en operaföreställning de senaste femtan åren utan att alla sjungit ut sina kval och sin kärlek iförda denna dystra överrock. - Suck. Nu förstår jag varför de inte säljs. Dom ska hänga med i fortsättningen också. Suck, igen.

Godiva sa...

Åååhh... avundsjuk!

En gång ropade jag in en åsnedress med medföljande rekvisita på Östgötateaterns auktion. Jag älskade den. Jag tror att min kära mor har kastat den.

ab sa...

Men sopranklänningen var ju jättesnygg! Du kunde väl alltid ha stoppat in några hopkrullade mamelucker i matchande färg?

Lotten sa...

Jag har varit på Stockholmsoperans motsvarande utförsäljning, men tydligen hade Babsan varit där och köpt upp allt snyggt. Sa de.

Jag fick i alla fall med mig en randig pyjamas i stl XXXL hem. Bra att ha, liksom.

Fru Decibel sa...

Å, jag hade velat vara med! Kanske mitt svarta fodral med tio meter silversläp från Fantomen på Operan var med? Jag visste inte att det var sååå mycket folk!

Bloggblad sa...

Om det bara hänger på behagen så har jag nog en av landets ljusaste sopranröster...

Huskorset sa...

Åh! Vi åkte förbi vid pass tjugo i tio och gissade vilt i bilen vad det var för en lång kö. Idoluttagning, trodde Filmstjärnan. Biljettsläpp till Mozarts Requiem i jul, trodde jag något mer kulturoptimistisk. Tänk så fel man kan ha.

Och igår kväll (vi var borta över natten men kom hem på söndagen) såg jag anteckningen i min kalender om Sunday Loud Music Club på GA Torg.
Fanken!!! Jag hade tänkt dra dit ongar å allt!

Huskorset sa...

...fin rubrik!
:)

Översättarhelena sa...

Ny chans att höra SLMC blir det på Rosa steget i augusti!

Huskorset sa...

AHA! Ny anteckning i kalendern, alltså. Tack!

PGW sa...

Sumpade du kaninkostymen?! Man vet ALDRIG när man behöver en kaninkostym med fötter och allt, du skulle ha handlat den!!!

:-)

Ozzy sa...

Fy fan vad jag är glad att du var där med din kamera! Grät floder av blod över att jag just denna dag befann mig på annan ort, dessutom utan pengar.