2007-12-05

Min officiella julklappsönskelista. Slå till redan nu. I morgon kan det vara för sent.

Den rara Trulsa vill att jag ska skriva en lista med sju saker som jag önskar mig. Okej då, kan jag väl. Givetvis önskar jag mig precis som de flesta andra fred på jorden, en frisk familj, bättre miljö, gladare kor och allt möjligt sånt. Självklart skulle jag inte heller tacka nej till en större lägenhet, ett hus i Toscana, semester i fem år och högsta vinsten på tipset (fast jag inte tippar). Men jag tar och skriver en önskelista med (nästan) alldeles realistiska och helt igenom materiella saker som jag faktiskt skulle vilja ha i julklapp i år.

1. Nya köksstolar. Detta med köksstolar är ett kapitel för sig i vår familj. I många år satt vi på blandade loppis- och ärvestolar. (Inte barnen, de satt på finfina, nya tripptrappstolar när de var små. Eller små och små, förresten. Fjortonåringen använde sin tills för ett halvår sen.) För några år sen fick vi för oss att byta upp oss till fina italienska designstolar (en möbelaffär här i stan hade utförsäljning). Jag minns aldrig om det är Achille Castiglioni eller Vico Magistretti som är upphovsmannen, men strunt samma. Snygga var de och åtta stycken köpte vi. Tyvärr är de osittbara. Åtminstone för de familjemedlemmar som är under 160 cm långa (nittonåringen) eller har proportioner som en tax (jag). Efter fem minuter på en sådan vacker stol har vi ingen känsel i låren. Efter tio minuter har domningen spridit sig ända ut i tårna. Efter en kvart tuppar vi av. Nä, det där sista var en överdrift. Men resultatet är i alla fall en i och för sig ganska trivsam men opraktisk blandning av alltmer fallfärdiga, bruna loppisstolar – eftersom jag och nittonåringen raskt tog tillbaka våra gamla stolar – och vita, italienska designstolar kring vårt köksbord. Nu har min pappa snickaren (se där, Lottens femtonåring, ett fint exempel på en apposition!) börjat visa oss bilder på diverse olika stolar, och dessutom har han avslöjat att han har skaffat hem en massa ekvirke, så jag misstänker att den här önskningen kan slå in.

2. En jättelång, randig Sonia Rykiel-halsduk. Finns på NK Herrtrend. Upplysningsvis.

3. En salladsslunga. Jag har länge köpt kliniskt ren sallad i kruka, men numera köper jag Årstidernas grönsakslådor. Deras sallad är god och ekologisk och bra på alla sätt och vis – men smutsig. Så den måste sköljas. Och sen står man där och skakar och skakar vartenda salladsblad för sig, för blöt sallad är ju inte vidare gott. Häromdagen kom jag på att jag hade läst att man kan slunga sallad i en kökshandduk, så jag testade det. Tyvärr tänkte jag inte på att man nog ska vara utomhus när man gör det. Det blev mycket blött i köket. En salladsslunga skulle underlätta mycket. Jag vet bara inte om jag tycker det är roligast med en sån med snöre eller en sån med vev. Äsch, båda är lika roliga!

4. Garn och stickor till en sån här kofta. Efter ett par års virkande har det börjat suga lite i sticktarmen igen. Det gör det en gång vart femte år ungefär. Jag är inte vidare bra på att sticka egentligen – det senaste jag stickade var den här tröjan till fjortonåringen:

P1030631

Det tog två år. Och den väger ett ton. Men skam den som ger sig.

5. En sån här muminmugg.

6. Skivor, filmer och böcker såklart. (Det får bli en punkt av dem, för annars får jag inte plats med alla mina önskningar.) Till exempel någon av Gogol Bordellos två senaste skivor (Gypsy Punks eller Super Taranta) eller Orchestra Baobabs skiva Specialists in All Styles från 2002 eller filmen Paraplyerna i Cherbourg eller kokboken Danyel Couets Paris eller Lisa Förare Winbladhs kokbok Ditt nya skafferi.

7. Parfymen Nina från Nina Ricci (om man ska vara petnoga så är det förstås en eau de parfum jag menar). Parfymer är ett stående inslag på min önskelista, eftersom detta är en av mina (inte så värst) hemliga böjelser. Vill ni se min parfymsamling? Okej då, här är den (inte riktigt hela):

P1030635

Jaha, vad önskar ni er då? Förutom världsfred och ett hus i Toscana, alltså.

32 kommentarer:

Irene sa...

Men ... du var väl inte på Chalmers i fredags kväll, Helena?
Eller missade jag dig bara?
Jag gjorde ju missen att inte stå längst fram, så istället stod jag vid sidan, precis där folk kunde gå in och ut från platsen framför scen, den där typ fotografer och vakter får vara. Där försökte så klart även berusade tokar tränga sig in, så efter första missen med att släppa in en, så fick jag leka vakt coch göra mig tjock och stor. Med följd att konsertupplevelsen inte blir lika bra :-(
Men annars var de roliga, bordellen!

trulsa sa...

Anar jag Agent Provocateurs parfym där på hyllan? När jag var i Stockholm nu nyss, så hade de premiäröppnat sin affär i Birger jarlgallerian samma dag, och eftersom vi åt lunch strax bredvid tvingade jag mitt sällskap dit. Allt var precis så parfymdoftande, lekfullt porrigt och sidenfrasande med välsminkade expediter i rosa rockklänningar och nätstrumpor som jag hade föreställt mig. Tills vi kom fram till kläder med ett oerhört osmakligt tryck på, i stil med "förnedra mig som den hora jag är". Då vände både K och jag på klacken och betyget sjönk till noll.

Hm, hur halkade jag in på den här berättelsen? I alla fall så doftar parfymen gott. :) Och så är jag glad att få läsa ett nytt blogginlägg från dig! Hoppas du får nya stolar.

Översättarhelena sa...

Irene: Nej! Jag missade dem! Jag såg inte förrän dagen efter att de hade spelat i stan. Och jag som brukar ha bra koll på sånt!
Stor och tjock, tja, det borde du ju vara lika bra på som jag ungefär :)
Trulsa: Helt riktigt spanat! Ärligt talat är väl deras underkläder lite väl porriga för min smak (jag kör mer med bomullstrosor i trepack från Kappahl) men parfymen är superb!

Lotten sa...

Femtonåringen hälsar att det på dagens prov i svenska var alldeles förfärligt ont om trevliga appositioner.

Roger Sjölander sa...

Jag lägger förstås märke till att du fuskar. Ja, tro inte annat: jag är uppmärksam. Först önskar du dig fred på jorden, en frisk familj, bättre miljö, gladare kor och allt möjligt sånt (redan fem saker) Och sen en större lägenhet, ett hus i Toscana, semester i fem år och högsta vinsten på tipset (fyra grejer till). Och _sen_, men först sen, de sju riktiga sakerna. Sexton pryttlar på samma utrymme som sju borde ha fått plats på. Möblerar du enligt samma princip gissar jag att du och maken sover i hönshuset.

Men underhållande, det var det.

Ilva sa...

Jag BYTER gàrna ut mitt hus i Toskana mot ett litet hus på en strand någonstans där det är varmt. Inte FÖR varmt och helst jämt. (den svenskan går inte av för hackor den)

Bloggblad sa...

Roligt att se din önskelista! Jag köpte en salladsslunga på Tupperwareparty för ett par år sen, och det var en bra investering. Jättestor - men ack så välanvänd - och den stora pytsen använder jag till annat också, och sköljsilen plockar jag bär i. Bra investering.

Den blåsvarta flaskan känner jag igen - sån använde jag innan jag blev allergisk mot parfym. Och Moschino! Nu skäms jag ibland över hur jag skvätte på mig utan att ta hänsyn till dem som tappar andan... nu vet jag hur det är...

Bondhustrun sa...

Åh TACK för uppdateringen säger jag! Jag går in här ofta och vill ha uppdatering men oftast förgäves. Nu fick jag ett långt, saftigt inlägg att bita i. Tack. Själv har jag redan skrivit min önskelista på min egen blogg.

Och tänk vad kul att min ordverifiering är "urlsee" nu!

Översättarhelena sa...

Lustigt nog körde Bondhustrun minsann med samma taktik som jag, Roger! Det är inte fusk, det är smart!

Översättarhelena sa...

Javisstja, Ilva, du har ju ett hus i Toscana! Är du säker på att du vill byta den mot ett litet hus på en strand? Går det inte bra med en lägenhet i snålblåstens och regnets Göteborg?

cruella sa...

ÅH! Issey Miyake är den goooooodaste parfymen ever. Den tröstköpte jag för första gången 1998 då planet från Charles de Gaulle var väldigt försenat och jag och min fyramånader i sele på magen tvångsumgicks i flera timmar med trettio kedjerökande italienska ungdomar som HOJTADE och SPRANG fram och tillbaka, fram och tillbaka vid den gudsförgätna lilla gejten varifrån Stockholmsplanet skulle avgå.

Man skulle kunna tänka sig att en sådan upplevelse snarast skulle göra en doft omöjlig - men nej. Jag älskar den parfymen, samtidigt som jag är en snåljåp. Är det inte ohemult dyrt med parfym?

Jag snor några av dina önskningar ehuru jag är för lat och för stressad att lura ut några egna.

Översättarhelena sa...

Cruella: Min make tycker att Issey Miyake luktar kattpiss. Hade man en sån katt skulle man göra sig en förmögenhet!

Marianne sa...

Den tunga stickade tröjan på nittonåringen på köksstolen vore godnatt direkt, alltså?

Jag har förresten en konstig köksbordsrelaterad tvångstanke. Frukost intages sittandes på kökssoffan, alla andra måltider sittandes på den gröna och gamla stolen mittemot. Allt annat bli fel, fast jag slänger inte blöt sallad omkring mig för det. :-)

Julklapp? Böcker i mängder och obegränsat med tid att läsa dem vore najs.

Översättarhelena sa...

Marianne: Vad jag glömde skriva var att det ändå var väldigt kul att slunga sallad i en kökshandduk! Hade jag haft en trädgård så hade jag gjort det varje dag.

Anna sa...

Upplysning: det blir blött i hela köket när man använder en salldsslunga också. Varje gång.

Översättarhelena sa...

Nämen Anna, är det sant? Så meningslöst och dumt! Jag trodde de hade nåt slags behållare som fångade upp vattnet!

Anna sa...

Med min blir det blött! Den är som en slags rund fågelbur som man stänger in salladen i och svingar. Men den är från det galna sextitalet, så ...

Lilla E sa...

Jag hittade en sida där de testat salladsslungor, kan ju vara bra att kolla in så du slipper gå runt och jämföra alla modeller själv:
http://www.smartson.se/test/hushall/slunga-salladen-torr.htm?partner=1&ref=4myhome
Jag hade Åhlénsvarianten och tyckte den fungerade bra!

Huskorset sa...

Tips: Den finns en slags potatisskalar-apparat med vev. Där finns vattenbehållare, skyddande lock och tillhörande korg för salladsslungning.

Översättarhelena sa...

Tack för bra tips! Och välkomna hit, Lilla E och Huskorset!

Christina sa...

Världsfred och hus i Toscana räcker gott åt mig.

Tack ;)

Monica Hansen sa...

Fin Pippitröja!

trulsa sa...

Absolut inget att göra med urspsrungsinlägget, men du Helena. Du som också har gastropares. Har du några tips på bra recept på någon smarrig rätt jag kan ha på julbordet? Måste inte alls ha anknytning till julen.

Översättarhelena sa...

Jadu, om man som jag framför allt måste undvika fett, så är det sannerligen inte så lätt med julmat! Går rotfrukter bra för din del? Jag klarar det om de inte är helt råa. Jag brukar nästan alltid göra waldorfsallad (på lättmajonnäs för guds skull) till jul. Mycket gott! Just nu lyckas jag inte googla fram något recept som låter vettigt, men säg till igen om du inte hittar något, så ska du få mitt recept! En annan av mina julfavoriter är kycklinglevermousse, men det kanske du inte kan äta? (Med tanke på att du inte kan äta annan kyckling, menar jag.)

trulsa sa...

Är rotfrukterna rätt så kokta går det bra. Men är det inte selleri och äpple i waldrofsallad? Med typ majonnäs och valnötter? Är din variant annorlunda?

Översättarhelena sa...

Trulsa: Ja, rotselleri! Jag har stött på varianter med stjälkselleri också, men det är inget vidare. Stjälkselleri och sparris är ju dessutom så långtrådiga, så dem får jag akta mig för.

Dieva sa...

Vad kul att du uppdaterat. Liksom bondhustrun tycker jag att det gärna får bli oftare.

På min önskelista står alltid badsalt el. badolja, någon bok, i år Lessings "Om katter" (fast egentligen köper fler böcker än jag hinner läsa). Så har jag helt snöat in på Johan Stengårds saxofon, så några CD:s med honom vill jag gärna ha.

Nya TP-frågor skulle vara bra att få -- det börjar bli svårt att svara på sådant som "Vad heter huvudstaden i Jugoslavien?".

Precis som Lotten behöver jag nya gummistövlar och kanske ett par varma och sköna yllesockor.

Och en spa-dag helt för mig själv!

Översättarhelena sa...

Den där Stengård måste jag kolla upp! Alltid intressant med bra saxofonkollegor :)

Dieva sa...

www.stengard.com

Fin musik att lyssna på.

Marianne sa...

Jag har just utsett dig till årets fotograf, fast det beror inte på att man ser din huvudknopp på parfymbilden :-)

Marianne sa...

Kom och hjälp!
Du har ju rutin från Lottens kalender, och fastkördheten är total i dagens Fredagscitat.
Fast det kryllar av ledtrådar. :-)
Hjälp dem.

Christina sa...

Önskar dig och din familj en underbart GOD JUL! Stor kram :D