2010-01-09

Vego för köttätare

Dags för ett tillfälligt avbrottsavbrott här på bloggen igen! Det är nämligen så att Lotten önskar sig tips på nya maträtter att servera till sin stora familj. Fast familjen ”kräver nåt slags köttigt” så är den modiga Lotten villig att utmana ödet genom att servera vegetariskt. I vår familj har vi haft de senaste sju–åtta åren haft ett varierande antal vegetarianer av olika slag (vanliga vegetarianer som varken äter fisk eller kött, Göteborgsvegetarianer, alltså personer som äter fisk men inte kött, samt den ganska ovanliga varianten oxfilévegetarianer, d.v.s. sådana som varken äter fisk eller kött med undantag för helstekt oxfilé). Eftersom jag lagar den mesta maten här hemma (inte för att jag egentligen tycker det är så himla kul, utan mer för att jag tycker mycket om att ha det välstädat omkring mig men hatar att städa och alltså tar hand om matlagningen för att slippa städa) har jag lagat en hel del vegokäk genom åren. Med varierande framgång, ska jag väl erkänna. I perioder har det varit väldigt mycket quorn. Missförstå mig rätt nu. En del av familjens vegetarianer älskar quorn, och det är både snabb- och lättlagat. Men dels är det rätt dyrt, dels är det ju väldigt ... konstgjort.

I rätt många år har ju annars det mest ohippa man kan göra inom vegetarisk matlagning varit att servera vegetarisk mat som försöker likna kött. Men jag tror att vi kan börja skönja en motsatt trend, nostalgisk på ungefär samma sätt som när finkrogarna serverar kålpudding och dillkött. Inom vegoköket riktar sig nostalgin mot den härliga tiden när Cranks kokbok var bibeln och frisksportare satte en senapsgriljerad hel kålrot i stället för julskinka på julbordet.

Därför rycker jag nu ut och ger Lotten (och alla andra) ett av mina bästa egenpåhittade vegetariska recept. Ett recept som passar särskilt bra för dem som kräver nåt slags köttigt och för alla som är så hippa att de tycker det är kul med vegetarisk mat som apar efter en kötträtt.

Trendkänslig linsbolognese
(En stor omgång, som brukar räcka till två middagar i vår familj, d.v.s. fem personer varav några väldigt hungriga tonåringar.)

P1070559
Ännu godare än det ser ut!

2 små gula lökar
100 g rotselleri
1 stor morot
2 stora vitlöksklyftor eller varför inte 3 små
olivolja

Skala ovanstående och hacka alltsammans fint. Jag brukar faktiskt vara så rationell och ofinkänslig att jag kör det till nästan-mos i matberedaren. Fräs det mjukt i olivoljan i en stor traktörpanna, stekgryta eller liknande. Tillsätt:

500 g belugalinser (små svarta linser som numera finns i de flesta Icaaffärer)
2 burkar krossade eller hela tomater (jag brukar ta en av varje)
2 burkar vatten (tomatburkarna alltså)
1 tsk råsocker
1 tsk svartpeppar
1 msk chipotlepasta (finns på tacohyllan, ta annars chipotlepulver men i så fall lite mindre)
1 dl rödvin
½ msk timjan
½ msk körvel
1 msk torkad basilika

Koka upp, sätt på ett lock och koka cirka 25–30 minuter. Obs! Det ska inte vara något salt i ännu. Linserna kan bli hårda om man kokar dem med salt. Kolla om linserna känns färdiga. Tillsätt ungefär (smaka!):

1 msk salt
1 msk grönsaksbuljongpulver
2 vitlöksklyftor
½ pkt frysta provensalska örtkryddor
mer chipotle (eller kanske rökt paprika om man vill ha mer röksmak men inte mer styrka)
½ flaska (eller burk) passerade tomater
lite balsamvinäger
någon dl färdigköpt tapenade

Man kan öka mängden passerade tomater om man vill ha det lite mer såsigt, och man kan förstås också ha i lite tomatpuré för att få det lite tomatigare. (Själv tycker jag det är godast om det är inte alltför tomatigt.)

Färdigt! Serveras förstås med spaghetti och parmesanost och varför inte tubaistens oslagbara vitkålssallad.

36 kommentarer:

Lotten Bergman sa...

Tack! Jag ska fuska och inte avslöja köttavsaknaden förrän proteinälskarna har ätit en stund! (Och sedan rapporterar jag förstås.)

Översättarhelena sa...

Bra strategi!

Lena/northofsweden sa...

Det låter helmumsigt. Mitt problem är att maken är diabetiker så all mat med _både_ baljväxter och pasta blir för mycket kolhydrater för honom (och egentligen för alla, tror jag, om man ska vara lite GI-mässig). Men man kan ju servera bara linsröran!

Anonym sa...

Åh, hurra! Perfekt - precis vad jag har efterlyst för att nån gång kunna servera vego även till mannen i mitt liv, som tror att en riktig karl inte kan bli mätt på mindre än sisådär 200 g rött kött.

GI-mässigare kan det bli, tänker jag mig, om man slevar ner röra i halva paprikor, river över parmesan och gratinerar i ugnen en stund. Blir också skönt retro med fyllda paprikor, så det är helt i linje med retrovego alltså! :)

Hm. Vad hungrig jag blev...

hannaH sa...

Det låter fantastiskt, och liknar i ärlighetens namn i mitt tycke en riktig linsgryta snarare än bolognese, men liknelsen håller för att övertyga vego-skeptiker. Belugalinser måste vara den bästa baljväxten!

Lena/northofsweden sa...

Ja!
Fyllda paprikor var ett hyvens förslag!
Tack,citronanka!

görel sa...

Hörru, det här låter väldigt gott måste jag säga. Nu tycker jag att du kan bli lite mer frekvent med uppdateringarna, här döljer sig uppenbarligen en duktig om än lite ovillig kock! Det är kanske ungefär som med de där tyska termerna som du är så bra på att förklara trots att du inte alls kan tyska?

Översättarhelena sa...

Det där med GI är jag (lyckligt?) ovetande om, men en sak vet jag: En diet som förbjuder mig att äta pasta kommer jag aldrig någonsin att följa!

Görel, jag kanske ska kombinera mina hemliga talanger genom att börja skriva blogginlägg om mat på tyska? Jemand für Sauerkraut?

Bloggblad sa...

UJ, så många ingredienser... det var länge sen jag försökte med nåt som har mer än 3...

Ökenråttan sa...

GI-diet tar ju i första hand sikte på diabetiker så om man inte är det kan man lugnt äta kolhydraterna. Hos oss kör vi med att äta lite av allting.

Översättarhelena sa...

Lite av allt är min melodi också, Ö-råttan! Bloggblad, tänk rotfrukter, linser och burktomater, så har du tre ingredienser. Resten är ju bara lullull.

Anna sa...

Hoppas att du inte börjar blogga om mat på tyska Helena, då skulle jag bli dyster och svårmodig. Hellre sällan på svenska än ofta på tyska, det är min devis.

Översättarhelena sa...

Jetzt bist du doch bööööse, Anna.

Anna sa...

Tack Helena! Enligt Google Translate tycker du att jag är bööööse nu. Jag väljer, för säkerhets skull, att ta det som en komplimang.

Översättarhelena sa...

Det gör du rätt i. Kom ihåg att du talar med kvinnan som en gång försökte köpa "ein Kopf Kaffee" i Östberlin.

Anna sa...

Haha, det fattade tillochmed jag hur stolligt det var :)

Åsna sa...

Oxfilévegetarian skulle jag kunna tänka mig att bli! Men en väldigt stor del av min diet skulle nog bestå av oxfilé då.

Anonym sa...

Jag har en vän som vägrar äta kött från "stora djur", dvs. grisar och kor m.m. Kyckling däremot går bra. (Fråga mig inte varför.) Vad för typ av vegetarian är han egentligen?

Översättarhelena sa...

Storvegetarian? (Bättre på italienska: vegetarianotto.)

Fröken Dill sa...

Låter som en härligt mustig veg-rätt! Kan absolut tänka mig att testa även om jag normalt är rätt dålig på att laga veg-mat.
Hälsar fröken Dill

Godiva sa...

Ein kopf kaffe, hi hi! Och det här receptet ska jag också testa, tack tack!

Mannen i ditt liv sa...

Och tänk er sedan vad gott detta blir med kött! Vilken fest!

Översättarhelena sa...

Det där ska du få äta upp!

Huskorset sa...

Barnens mellankusin hälsade på i somras och deklarerade bestämt att hon var vegetarian - efter att just ha satt i sig ett lass god prickig korv.
Jag påpekade försynt detta och fick svaret:
"Ja!? Om jag vet vad det är för djur vägrar jag att äta det!"

Nu till något heeelt annat:
Det här Huskorset är ytterligt nyfiket på somligas vad ska vi kalla det extrajobb. Särskilt nyfiket på turerna kring festligheterna i samband med själva debuten.
Vågar man hoppas på ett inlägg i ämnet?

Översättarhelena sa...

Jag är så himla bloggtrött, så jag vågar inte lova något inlägg, men läs hos Fru Decibel vetja! Hon har skrivit flera inlägg om vår statistgärning (och det var hon som rekryterade mig).

Huskorset sa...

Aha! Hoppar dit. Tack!

englundhelena sa...

Tack, vilket spännande recept. Det ska jag prova på torsdag.

Översättarhelena sa...

Ja, gör det, min namne!

Ökenråttan sa...

Nu när din spännande exotiska författares bok är publicerad MÅSTE du väl komma med ett nytt inlägg och göra lite reklam för den!!!

görel sa...

Ja! Jag vill veta allt om boken du har översatt och vad du ska äta till #middag. När du ändå är igång, börja #twittra.

Översättarhelena sa...

Nämen, hur ska väl en stackars #avdankad bloggare kunna ta sig samman så pass att hon börjar twittra? Här hittar man länkar till lite recensioner av den #exotiska författaren medan jag funderar lite mer på ett ev. inlägg.

Ökenråttan sa...

Kan man verkligen kalla ett avbrott som nu har varat i en evighet för 'tillfälligt'?

Översättarhelena sa...

Ja, om man har evigheten som perspektiv, så.

Ökenråttan sa...

Suck. Då så.

pärlbesatt sa...

Det där om quorn får mig att tänka på vad yngsta dottern sa om att äta svamp: - Jag äter inte svamp, utom quorn, men den är ju datagjord.

:)

Översättarhelena sa...

Hon har ju rätt!