2007-09-11

När armarna inte räcker till längre

Nej, jag har inte slagit mig på sportfiske. Jag har gått och blivit ålderssynt. Det hände förstås inte över en natt utan har smugit sig på mig på ett illvilligt och listigt sätt under flera års tid. Jag har kämpat emot länge, men nu var jag slutligen tvungen att kapitulera och skaffa mig ett par läsglasögon. Och de har massor av fördelar! Man kan till exempel:
- Läsa de mest finstilta innehållsdeklarationer på syltburkar, schampoflaskor, vaniljsåspulverpaket … Inte ens lypsylet slipper nu undan min granskande blick!
- Sy i knappar och sprätta upp sömmar. När man till och med kan trä tråden på nålen själv finns det inga ursäkter längre! Kanske skulle jag till och med kunna sy korsstygn.
- Plocka ögonbrynen.
- Inge respekt.
- Låtsas att man är intellektuell.
- Arbetstämma småkryp. Nej, nu förivrade jag mig nog lite. Här krävs det nog andra specialkunskaper än en god syn.

Men det finns förstås nackdelar också. (Varför måste det alltid vara så?) Man får till exempel:
- Ytterligare en sak att hålla reda på i vardagen.
- Ytterligare en sak att bära omkring på i den redan alldeles för tunga handväskan.

P1030090
Översättarhelena ser dig!

20 kommentarer:

Lotten sa...

Jag har också, jag har också! De kostade en förmögenhet och är av ett fint märke och ... jag kan inte hitta dem eftersom de är så diskreta.

Marianne sa...

Vad? Låtsas att man är intellektuell? Finns det något mer intellektuellt än översättare? (host, host)

Plocka ögonbryn med brillorna på?
Haha, jag kan inte ens borsta tänderna med brillor på, någon liten tvångstanke där, antar jag...

Bilden får mig att tänka på Ebba Witt-Brattström, förresten.

Översättarhelena sa...

Lotten: Mina kostade 99 kronor på Kappahl. Jag tror det finns en naturlag som säger att det är lättare att slarva bort dyra saker.
Marianne: Hoppas att det där om Ebba W-B är en komplimang!

Marianne sa...

Givetvis, det förstår du väl!!

Översättarhelena sa...

Marianne: Tack, jag tycker också hon är lite gullig på nåt vis!

Bloggblad sa...

Just pga att jag slarvade bort mina läsglas skaffade jag progressiva. Man blir fort van vid att kunna läsa, nämligen. Och beroende. Och då är det bättre att ha dem på plats för jämnan än att leta.

Fast - ska jag läsa mycket, måste jag ha de riktiga läsglasen med större läsyta - och då får jag leta... för de ligger aldrig där jag la dem. Så jag kom visst inte undan ändå.

Översättarhelena sa...

Bloggblad: Jo, jag har hört det där om att man snabbt blir beroende. Det är därför jag har försökt spjärna emot. Men det är bara att inse att det inte går längre.

Ökenråttan sa...

Varför kan jag inte kommentera?

görel sa...

Jag kör än så länge med tiokronors från Rusta (fast de har slutat med dem, nu finns bara dyra för tjugefem).

Det verkar som om man ska ha antingen 10-20 billiga glasögon som man sprider ut i omgivningen eller dyra progg som sitter på hela tiden. Problemet är bara att hur spridda de än är så aggregeras de snart till en och samma punkt, t.ex. toaletten eller under kokböckerna.

Översättarhelena sa...

Ökenråttan: Mystiskt. Försök igen!
Görel: En sån här liten sändare på varje glasögonpar kanske är lösningen?

Ökenråttan sa...

Jag försökte igen, Helena. Min kommentar var himla rolig från början, för jag skrev fel på ett roligt vis, inspirerad av wv; sen blev det det andar wv, ju, men jag låtsades inte om det utan försökte i alla fall,ett tretal gånger. Skit. (Jag tycker man ska använda hederliga svenska ord och inte välska, som 'shit' t. ex.)

Översättarhelena sa...

Ökenråttan: Och nu är denna roliga kommentar för evigt bortglömd och försvunnen, eller? Attans. (Också ett hederligt svenskt ord.)

Ökenråttan sa...

Ja, det är den; usch så det kan gå. Snyft, snyft.

Matildas fikarum sa...

Jag slutade omedvetet läsa, nästan helt, innan jag fattade att jag behövde glasögon. Visst är det en befrielse att se ordentligt igen!

Studiomannen sa...

Men när rubrikerna är "armarna räcker inte till" och nedanstående "med mössan käckt på svaj" inser jag att du nu blivit en fullständigt naturaliserad Göteborgare som trallar hela dagarna om Vinga och ålfiske!

frun sa...

Min man har ända sen vi träffades varit avis på mina brillor och testar dem lite då och då, just för att han vill se klok ut, tror jag.
Personligen tycker jag att han gör det ändå.

Jag tror att många som ser bra funderar över hur de ser ut med glasögon, medan vi som inte ser ett skit utan dem helst skulle slippa, ungefär som med rakt/lockigt hår...

Anna sa...

Har också progressiva, och datorglas, och solbrickor med läsglas. Har alltid fel sort på mig. Blir galen. Tänker testa linser när jag kommer hem, trots att de kan försvinna in i hjärnan.

FarmorAnka sa...

Hej Översättarhelena,
Instämmer i frågan som en av kommentatorerna haft - hur i alla sina dar fixar du att noppa ögonbrynen när du använder läsglasögon? Ser fram mot att höra en bra beskrivning!
Nu har det ju gått ett tag sedan du skaffade dina glasögon och en annan fråga är - hur funkar det med ögonmakeupen?

Ö-Helena sa...

FarmorAnka: Ögonbrynen sitter ju en bra bit ovanför glasögonen! Fast nu har jag skaffat en förstorande spegel, och det funkar ännu bättre. Fixar även mascaran med hjälp av den.

Farmor Anka sa...

Hej igen -apropå ögonbrynsnoppning....jag har ca +3 i mina läsglasögon (3-progressiva med 10m avstånd högst upp, datoravstånd i mitten och den mest förstorande delen, för läsning tex är ju längst ned på glasögonen. Då ser jag ju inte ett dyft när jag tittar uppåt, med glasögonen på...gör du? Jag måste vända på glasögonen uppochned...