Nu blir det kanske lite såsigt
Jag har blivit ombedd att dela med mig av receptet på min rödlökssås. Det passar i själva verket väldigt bra just nu, för jag har fått nåt slags influensa och känner mig i allra högsta grad såsig.
Denna sås serveras traditionellt på nyårsafton, som vi brukar fira med en fest enligt det patentsökta konceptet ”Walking Party on the Move”. (Mer om denna roliga och praktiska festform en annan gång.) Då gör jag såsen till helstekt oxfilé till tjugo–tjugofem personer. Men den passar också fint vid andra tillfällen, i mindre sällskap och ihop med till exempel stekt ankbröst.
Till fyra personer behöver man
1 rödlök
Lite smör
1 msk balsamvinäger
1½ dl rödvin
1 dl hönsfond
25 g smör, mjukt
Salt, peppar
Hacka löken fint och fräs den i smör (smörklicken alltså, inte de 25 grammen!). Häll i balsamvinäger och rödvin. (Och då ska man inte ta Amaronen som maken har köpt till nyårsmiddagen utan gärna nåt rödtjut i kartong som man råkar ha i skafferiet. Eller nåt som övernattningsgästerna hade med sig.) Koka det hela tills det nästan inte är någon vätska kvar. Det ska bara vara som en grötig massa i kastrullen. Något mystiskt händer då med löken. Den byter liksom smak och blir väldigt mild och söt och god. Tillsätt hönsfonden (vanlig färdig på flaska, men på förekommen anledning vill jag påpeka att det inte ska vara en deciliter fondkoncentrat direkt ur flaskan utan en deciliter utspädd fond) och koka ett par minuter. (Har du stekt oxfilé eller nåt annat smaskigt kött så kan du gärna hälla i stekskyn också, fast ta då lite mindre fond så att det inte blir för tunt.) Mixa med stavmixer om du vill. (Det gör alltid jag, för jag tycker det är godare om såsen är rätt homogen. Men jag minns inte riktigt om det är just i detta moment av tillagningen som jag mixar eller om det möjligen är innan fonden tillsätts eller rent av efter smöret som kommer härnäst. Förmodligen spelar det ingen roll.) Vispa ner smöret i små klickar. Salta och peppra.
Såsen får en oaptitlig grålila färg men smakar fantastiskt. Inhösta ovationerna från middagsgästerna!
9 kommentarer:
Iiiih, jag skulle ju som övernattningsgäst haft med mig Mitbringsel i form av en låda vin! Sent ska syndaren fatta hur man bär sig åt som gäst.
Nejnejnej, Lotten. Vin ska man bara ha med sig om man har planer på att äta rödlökssås här. Jag har inget minne av att jag bjöd på något mer avancerat än yoghurt och mysli. Fast iih! Det borde jag kanske ha gjort?!
Oj, vilken såsekvilibrist! Det lät fantastiskt gott redan så här på förmiddagen när man egentligen är kvar på myslistadiet. Jag lagar sällan sås men på fredag kanske det vore på sin plats: vår tur att ha matslag (=fredagmiddag för fem familjer). Då uppstår frågan om såsen beter sig underligt om man gör dubbel dos (typ som vissa knäckrecept som aldrig stelnar). Och hönsfond har jag aldrig använt mig av, går det att byta ut mot hönsbuljong som jag känner mig mer familjär med?
Ingrid: Jag brukar faktiskt göra fem- eller rent av sexdubbel sats till nyår, och den beter sig hur såsigt som helst! (Precis som den ska alltså.) Jag tror att hönsbuljong på tärning möjligen är lite saltare än fond på flaska, men det är nog bara att ta det lite lugnare med saltet efteråt.
Lysande! Jag återkommer med recension när jag testat såsen.
Det lät smaskigt tycker jag och ska kontra med något liknande när jag har julkalendrat mig färdigt.
Häromdagen gjorde jag en tsatsiki som var DUKTIGT mycket vitlöksspäckad.
Det, humus och olivröran (tapenade?) svängde vi ihop till våra lammkotletter.
Studiomannen: Mums, tapenade gjorde jag förra helgen, fast till lammstek. Förresten, jag tror att olivröran heter tapenade om den innehåller kapris, vilket min brukar göra. (Tapeno = kapris på provençalska.) Annars olivade. Röra med sardeller och kapris men utan oliver = anchoïade. Kanske.
Annat snuskigt man kan göra med rödlök om man vill inhösta ovationer från de ätande är att sylta den. Så här, nämligen:
Skiva två stora rödlökar (ja -- givetvis skalade) tunt, lägg i kastrull, häll över 1 dl rött vin och 2 dl flytande honung. Låt koka ihop tills konsistensen på det hela är marmeladig. Smaka då av med salt och vitpeppar.
Miss Gillette: Det där med skalandet glömde jag ju i mitt recept. Tror du att folk kommer att göra sås med rödlöksskal nu? Blir det en massa misslyckade kalas på grund av mig?
Hur som helst så låter syltad rödlök helt klart som något i min smak.
Skicka en kommentar