Har det inte bloggats oväntat lite om den nya Ikeakatalogen? Jo, Mamselamsen har nämnt den och kanske nån mer. För handen på hjärtat – vem tar inte ett glädjeskutt när drömmen om ett snyggare hem i form av en tjock, härlig, blank katalog återigen trillar in genom brevinkastet?
Jag har rätt enkel smak och tycker att Ikeas möbler är jättesnygga. Däremot avskyr jag att åka till Ikea, vilket jag verkar vara rätt ensam om – många verkar tycka att det är ett jättetrevligt helgnöje. Men stormarknader, köpcentrum och stora gallerior är nu inte riktigt min grej. Ge mig en loppis vilken dag som helst däremot …
Men som sagt, möblerna gillar jag. Nåt jag gillar ännu mer är möblernas namn. Jag läste en gång att det var Ingvar Kamprads kusin som hittade på alla namnen. Alltså, hon jobbade ju på Ikea såklart, inte som kusin utan förmodligen med marknadsföring eller nåt sånt. Hon är säkert inte ensam om denna syssla numera, utan Ikea har säkert en hel stab av namnpåhittare. Vilket kul jobb! Hej, jag heter Helena och jag är namnpåhittare!
Ni har väl märkt att det liksom finns teman av namn för olika typer av produkter? En del bokhyllor har pojknamn. Vem har inte haft en Billy eller en Ivar? De kan också heta yrkesbeteckningar: Expedit, Magiker och Bonde. Även skrivbord, hurtsar och skrivbordsstolar kan vara pojkar: Jerker, Karsten eller varför inte Helmer. Det finns en skrivbordsstol som jag tycker är snygg och skulle vilja ha vid symaskinen. Problemet är bara att den heter Jules. Jag menar, tänk om det fattas en mutter när jag ska montera den. Då måste jag ju ringa till Ikeas kundtjänst och fråga efter denna mutter. Och hur i hela friden ska jag då uttala namnet på stolen? På franska – ”schyll” – eller på engelska – ”djools”? Eller alldeles som det stavas på svenska? Nej, det vågar jag inte riskera.
Julle. Bild från Ikea.
Flicknamnen är av någon anledning reserverade för textil – gardiner, lakan, metervaror, prydnadskuddar: Bettan, Britt, Lotten, Tyra, Indira. Bara mjuka saker, hur man nu ska tolka det. Men systemet är inte alldeles konsekvent. Ett påslakanset heter t.ex. Kaktus. Inte så lyckat, kan man kanske tycka.
Många namn är adjektiv: Effektiv, Rationell, Trevlig, Tjusig, Galant, Luftig, Snabb och Mumsig. Bara positiva adjektiv förstås. Förgäves letar man efter Slarvig, Elak och Småaktig. Verben är givetvis också representerade: Tassa, Anordna, Bestå och Inreda. Och i denna kategori hittar vi årets bästa namn: serveringsvagnen Korva. Jag tror jag måste köpa en sån. Jag vet visserligen inte vad man har en serveringsvagn till, men visst skulle vardagen bli lite roligare med Korva? (Den finns tyvärr inte på bild på Ikea.com ännu, men i katalogen hittar man den på sidan 60.)
Uppdatering: Korva är nu online!
Så här ser den ut:
Hej, jag heter Korva och jag är serveringsvagn. Bild från Ikea.