Veckans nördiga recept
Den älskvärda Matälskaren Lisa har i sin vishet utsett mig till denna veckas matnörd! Denna ära har nu inte vederfarits mig på grund av några särskilda meriter på det gastronomiska området, utan det var bara så att jag råkade veta att en köttstuvning på härfågel borde heta Upupa epops-kalops och inget annat. Nu kanske någon drar slutsatsen att jag i stället är något slags ornitologiskt orakel, men det är också alldeles fel. (Fast jag har vissa intressanta fågelskådarupplevelser på lager, som jag lovar att kanske berätta om en annan gång.)
Kalopsen i fråga har sitt ursprung i Fallstaff, fakirs En var sin egen professor. Nu skulle jag alltså kunna hävda att jag kunde det här med härfågelns latinska namn för att jag är så outsägligt bildad och litterär och kulturell. Men tyvärr är det bara så att jag är fullständigt oförmögen att rensa ut allt gammalt skräp som trängs i min hjärna. Så jag minns helt enkelt såna här fullständigt onödiga saker. Det innebär att jag sorgligt nog inte har någon som helst plats för att till exempel memorera mina barns mobilnummer. Men jag minns åtminstone vad de heter, när de fyller år och – om jag får tänka efter lite – deras personnummer.
Men nu skulle jag ju vara matnörd, som sagt. Det hade man väl aldrig kunnat tro! Språknörd eller ordnörd eller bara nörd i största allmänhet, javisst. Men matnörd! Vad gör en sån? Jamen, det är ju självklart! Jag måste ju blogga recept! Här kommer alltså mitt egenhändigt ihopkomna recept på världens godaste pannbiff:
God pannbiff
500 gram nötfärs
2–3 msk vatten
1 ägg
1 riven vitlöksklyfta
Ett par droppar liquid smoke (kondenserad hickoryrök på flaska) – kan inte uteslutas
½ msk oxfond (sån där färdig på flaska)
1 tsk äppelcidervinäger
Lite salt
Svart- eller vitpeppar (jag tycker vit passar bäst här)
Rosmarin
Timjan
Rör ihop alltsammans till en smidig färs. Jag brukar använda elvisp med degkrokar, men man kan förstås passa på att träna armmusklerna genom att använda en trägaffel i stället. Men fuska inte, utan rör ordentligt! Gör små biffar, ungefär som en golfboll som man plattar till. (Inte för att jag vet hur stor en golfboll är egentligen, men det låter bra, tycker jag.) Stek dem gärna i grillpanna om du vill fjäska till det lite extra, för då blir de så piffigt randiga. Servera med sallad, klyftpotatis och kall sås av crème fraîche, senap och kapris. Eller nåt annat. Man får välja själv!