2008-01-01

Nu var det 2008

Jag tänker givetvis inte avge några nyårslöften (är det verkligen någon som gör det på fullaste allvar?), men kanske en liten, liten föresats: att bli en bättre bloggare. Observera att bättre inte nödvändigtvis behöver betyda flitigare. Det kan lika gärna betyda roligare, seriösare eller snällare. Eller elakare? Nej, det ligger nog inte för mig. Jag har faktiskt en föresats till, men jag är inte riktigt mogen att avslöja den här ännu.

I stället ska jag avslöja mitt egenhändigt utprovade recept på världens godaste mysli*, som jag just har pysslat ihop en omgång av. Orostad mysli tycker jag är helt poänglös (då kan man ju lika gärna hälla havregryn på yoghurten eller varför inte sågspån eller sånt där granulat som vi lägger i kaninens toalettlåda). Färdigköpt rostad mysli är rätt god, som godis betraktad (den smakar ju helt enkelt som söndersmulade havrekakor). Poängen med den här myslin är framför allt boveteflingorna, som smakar lite syrligt. Försök alltså inte hoppa över dem, för då blir det något helt annat. (Däremot kan man säkert byta ut havregrynen och rågflingorna mot dinkel och andra moderniteter, inte vet jag.) En annan poäng med min mysli är den totala avsaknaden av russin, torkad frukt, nötter och sånt tjafs. Det blir en ganska stor sats.

Bästa myslin
5 dl boveteflingor
5 dl havregryn
5 dl rågflingor
1,5 dl krossade linfrön
2 dl råsocker
3 dl vatten
1 dl rapsolja + en liten skvätt att smörja långpannan med

Sätt ugnen på 200 grader. Blanda boveteflingor, havregryn, rågflingor, linfrön och råsocker i en stor bunke. Blanda vattnet med rapsoljan. Häll lite i taget av oljeblandningen över de torra ingredienserna i bunken och fördela och krama in den med händerna. Smula sönder stora klumpar. Smörj en långpanna med lite rapsolja och häll ut mysliblandningen. Ställ in långpannan i ugnen i ungefär 45 minuter. Ta ut långpannan ungefär var sjunde minut och rör om i myslin och dela på stora klumpar. Myslin är klar när den är torr. Låt den kallna i långpannan och häll den sedan i en stor plåtburk.

-------------------------------------------------------------------------------------
*Jag är fullständigt medveten om att stavningen i SAOL är müsli. Normalt sett är jag verkligen inte den som brukar driva nåt slags kampanjer för hemgjorda stavningar. Men ni får hålla med om att det går snabbare att skriva mysli. Ser det inte lite godare ut också?

6 kommentarer:

Lotta K sa...

Det där lät delikat. Särskilt gillar jag avsaknaden av tjafs. Gott nytt år!

Lotten Bergman sa...

Jag har

1) en skrivare
2) en lamineringsmaskin
3) alla ingredienserna du rabblar
4) mysligalningar till barn.

Gissa vilka som ska få göra kökstjänst imorrn!

Lotten Bergman sa...

Waffa... min wv alldeles nyss såg ut ungefär så här:
uygyununynmumnygjlilmnu.

Nu kom denna:
okduk.

Livet är helt enkelt inte rättvist.

Anonym sa...

Alla stavningsreformer måste ju börja någonstans.

Efter min höstsanering av skafferiet så saknas flera av de nödvändiga ingredienserna så det kanske finns skäl att ta sig in till civilisationen imorgon. Måste ev. också komplettera för att kunna göra din rödlökssås till kvällens oxfilé. Den skulle ha avnjutits ikväll men kom ur frysen lite sent och kunde fortfarande användas som vapen mot ovälkomna gäster när den käre maken tänkte sig laga till den.

Själv är jag svag för sånt tjafs men det går ju att komplettera med.

Nej, livet är inte rättvist.

Översättarhelena sa...

Dieva: Vad trevligt att du gillar den där rödlökssåsen! (Som jag i ärlighetens namn måste säga att jag inte alls har uppfunnit själv.) Vi åt också den på nyårsafton!

Anonym sa...

Definitivt mysigare!