2006-09-04

Kommentera – så funkar det

Det har kommit till min kännedom att det finns en del personer som läser här och gärna skulle vilja kommentera men inte riktigt förstår hur man gör. Detta måste vi givetvis råda bot på! Jag vill ha många kommentarer! En vanlig missuppfatting är att man måste ha en egen blogg eller ett konto på Blogger eller vara inloggad på Blogger för att kunna kommentera. Men si, det behöver man inte alls det. I själva verket behöver man inte ens heta något, för man kan hitta på ett namn om man vill!

Hos Lotten finns det en pedagogisk lektion i konsten att kommentera, men jag tar mig friheten att planka hennes instruktioner och anpassa dem lite till min egen blogg:

Börja med att läsa några inlägg här på min blogg och välj ett som du skulle vilja kommentera. Eller hoppa över det steget om du vill. Många av texterna här är både långa och omständliga, och ofta vet man ju ändå ungefär vad det står, så det går fint att kommentera utan att först läsa inlägget. Välj i så fall ett inlägg på måfå, gärna det senaste.

Låt oss alltså ponera att du vill kommentera just detta inlägg. Klicka då på texten ”N inpass” under den här texten. (Det står alltså inte ”N”, utan i stället står det en siffra som anger hur många som har kommenterat hittills, t.ex. ”0 inpass” eller ”65 inpass”. Bara ett exempel, som sagt.) Då kommer man till en annan sida, som eventuellt redan innehåller en rad kommentarer. Det finns också en tom ruta, antingen längst ner eller till höger på skärmen. I rutan skriver man vad man har på hjärtat. Det kan t.ex. vara ”Jag håller med helt och hållet”, ”Det var det dummaste jag har hört” eller bara ”Kan jag få bjuda dig på ostron och champagne någon dag”. Eller något helt annat!

Sen klickar man i ringen framför ”Other”. Då kommer det fram två fält. Det ena har etiketten ”NAME”. Där kan man skriva sitt riktiga namn, om man har ett sådant och vill använda det. Annars går det lika bra att skriva till exempel Cykellärarinnan, Tubavirtuosen, Hästägarn eller något annat trevligt.

Det andra fältet har etiketten ”YOUR WEB PAGE”. Där behöver man inte skriva något alls. (Man kan också göra som en bloggkommentator som kallar sig Den Tjocke Konsulten. Han brukar av någon anledning skriva www.ibm.com.)

Nu kommer vi till ett moment som inte är så enkelt. Under de båda fälten för namn och webbsida ser du några konstiga sneda bokstäver i en glad färg. Det kan t.ex. stå ”fphauvhz”, fast det är inte alldeles lätt att läsa. Dessa ska du nu skriva av i fältet ”WORD VERIFICATION”. Det går inte alltid på första försöket, i alla fall inte för mig. Det kan vara rätt svårt att se vad det står och ännu svårare att skriva av ett sånt där nonsensord. Men – om det inte lyckas så är det bara att göra ett nytt försök. Varken ditt inpass eller ditt namn har försvunnit, utan de står kvar i sina rutor. Du har bara fått ett nytt nonsensord att försöka skriva av. (Anledningen till att man måste utföra denna till synes meningslösa övning är att den lär sätta stopp för nåt slags kommentarsrobotar som kilar runt bland folks bloggar och lämnar automatiska kommentarer. Som spam ungefär.)

Klicka nu på ”Publish Your Comment” och se hur din kommentar bevaras för eftervärlden.

13 kommentarer:

Lotten Bergman sa...

Och jag kan bara peppa lite -- våga kommentera. Det är kul!

(Fast om man blir styv i korken och kommenterar på 200 bloggar om dagen blir det ett litet helsicke att hålla koll på sina kommentarer. En bieffekt är ju att man blir nyfiken på om bloggaren har en kommentar sin ens kommentar. Sedan vill man plötsligt börja kommentera bloggarens kommentar till kommentaren och sedan är det vips dags att köpa större skor till barnen för de har blivit stora medan man själv bara har suttit och kommenterat kommentarer.)

Oj, vilken fin word verification jag förärades: glawsqaw. En "glad mammaindian", väl? Boendes i Glasgow?

Bloggblad sa...

Det var ju synd att jag redan kunde, för det hade annars varit roligt att pröva efter de ypperliga instruktionerna.

Hälsningar kommentösen Bloggblad...
(snart tror jag att jag byter till sjösjukebokstäverna igen, när jag ska godkänna kommentarer först får jag dubbelt upp av allt i inkorgen - och de som inte hajat, trycker flera gånger och så får jag ännu fler...)

Bäst tycker jag om fyllot som läser upp siffror om man trycker på rullstolen... :) Kanske svårare för mig då, eftersom jag inte sitter i rullstol - har bara hjul på kontorsstolen.

Lena B. sa...

Jag trodde att de där svajiga bokstäverna var till för att hindra allt för berusade personer från att komma in och dilla på ens blogg. Själv hade jag ENORMA besvär med dem den där torsdagen härförleden då det hade flödat både det ena och det andra. Till lunch OCH middag.

Cirkux sa...

Åååh. Jag vill att tubavirtuosen skall kommentera på min blog också. Har alltid velat träffa någon som är en hejare på tuba. Tänk att kunna hyra in honom eller henne till att ömt serenadera min fru under vårt sovrumsfönster (jag tänker mig här att jag till ackompangemanget med min spruckna baryton framför t.ex. "Strangers in the night") en söndagmorgon till grannarnas stora förtjusning...

Översättarhelena sa...

Lotten: Just det, man får akta sig så man inte fastnar i bloggträsket!
Kommen-tösen Bloggblad: Aha, det är ett fyllo som läser upp siffrorna! Har alltid undrat.
Lena B.: De kanske tjänar dubbla syften?
Cirkux: Det är aldrig för sent att själv bli tubavirtuos så att man kan tuta fram vackra basserenader till sin fru/man. Jag känner nämligen själv två damer i min egen ålder (40+) som har börjat spela tuba på gamla dar! (Och åtminstone en av dem läser här emellanåt ...) Det tycker jag är rätta takter.

Cirkux sa...

Det svåra vore väl då att få till själva sången när man stode där med kinder som en rödsprängd hamster. Kanske ngn sorts singbackarrangemang... *funderar*

jovanna sa...

lena b: fyllefilter alltså, vad praktiskt. Själv fick jag ggrpug idag och det är ungefär så jag låter efter några long island ice tea (nyupptäckt favorit).

Och Helena, jag har inte glömt utmaningen..kommer snart

Översättarhelena sa...

Jovanna: Ta det lugnt bara (med utmaningen alltså, inte med drinkarna :)
Long island ice tea tycker jag är lite i starkaste laget, sprit blandat med sprit liksom.

Lena B. sa...

Vad är Long Island Ice Tea? Finns det i Göteborg??

Översättarhelena sa...

Lena B: Long Island ice tea finns överallt där det finns vodka, gin, rom, tequila och cointreau, d.v.s troligen även i Göteborg. Men inte i ditt ökenland va? Recept finns här. Inget för de mesiga som synes.

Lena B. sa...

Det enda te som finns med är Tequila då, ser jag. Hm. Man får ha med sig någon som kan bära hem en om man beställer denna dunderdrink på krogen.

Lena B. sa...

Jaha, nu såg jag ju att det var coca-cola med också. Då står jag över och kör med en White Lady i stället! Där får man lite C-vitaminer. Det är viktigt. Samt nyttigt.

Översättarhelena sa...

Lena: Bra att du tänker på vitaminerna.