2006-02-24

Och ett nytt ord

Så där jättenytt är det väl inte, utan jag har stött på det här och där ett tag. Nyligen upptäckte jag att jag själv har börjat använda det flitigt: ”sverka”. Det betyder ungefär ’klaga i butik på något man köpt och är missnöjd med i syfte att få kompensation, t.ex. pengarna tillbaka’. Inte så konstigt att man gärna använder det korta och kärnfulla ”sverka” i stället. Det är ett transitivt verb, d.v.s. det konstrueras med objekt. Man kan alltså säga: ”Jag tror jag ska sverka den här tröjan, för den har blivit så nopprig.” (Precis det har jag för övrigt gjort, alltså sverkat en tröja som blev nopprig efter ett par tvättar.) Att sverka något ska inte förväxlas med att lämna tillbaka varor som har köpts på öppet köp. Och etymologin då? Jo, det lär vara bildat av Sverker Olofsson, programledare i konsumentprogrammet Plus! Alltså, det är inte han som har bildat det, utan det är en avledning av hans namn! Ytterligare ett plus för sverka! Sverker O. säger här att han gillar att vara ett verb.

Jag hade alltså märkt att jag hade börjat använda ordet ”sverka” mer och mer och kollade därför upp om det fanns i Svenska språknämndens nyordslistor. Det gjorde det inte, så jag skickade in ett tips om det.

Tröjan som jag sverkade? Jag fick en ny.

4 kommentarer:

Anonym sa...

Hej, Roligt att läsa din blogg! Min är också lite översättarrelaterad: http://mithisis.blogspot.com/

Soliga hälsningar,
Maria

Översättarhelena sa...

Maria: Vad trevligt! Jag ska genast titta in på din blogg.

Anonym sa...

Hej hej Helena. Bra idé på blogg. Du borde vara lite mer aktiv dock! =) Spännande läsning! Men hur översätter man nopprig egentligen? Du nämner ju ordet men ingen översättning på just det ordet. Såg det och tänkte att detta måste ju vara ett speciellt svenskt ord.
Jag är själv världigt intresserad av språk och studerar för närvarande isländska på Island! =)

Min egen blogg är helt på engelska och handlar stundom om språkrelaterade spörsmål, men mest om politik. Tråkigt va? hehe
http://www.tegis.wordpress.com

ha det bra!
mvh
Calle

Översättarhelena sa...

Hej och välkommen Calle! Ja, jag borde verkligen vara lite mer aktiv, men just nu har jag drabbats av något slags bloggtrötthet. Politik är väl inte tråkigt!