2006-09-01

Det krångliga receptets dag!

Lotten har i dag utlyst Det krångliga receptets dag. Jag kan tyvärr inga krångliga recept, så i stället vill jag presentera en maträtt som jag uppfann till äldsta dotterns 18-årsdag. Med detta recept får man åtminstone i vår familj en lite krånglig måltid, eftersom de två småsyskonen absolut inte kan att äta den. De kan inte ens vistas i samma rum som någon som äter skaldjur. Inte för att de är allergiska eller så, men de tycker det är så oerhört motbjudande. En gång när vi åt räkor förklarade mellansonen det så här: ”Tänk om jag satt här och skalade kackerlackor och stoppade i mig när ni såg på! Precis så äckligt tycker jag det är med räkor.” Och då förstod man liksom. Att det kan vara olika …

Men festföremålet och hennes föräldrar tyckte i alla fall mycket om födelsedagsmiddagen. (För att förekomma alla oroliga kommentarer så är vi inte elaka utan gav småsyskonen något annat att äta. Och tårtan kunde hela familjen inta tillsammans.)

Så här kommer det oförskämt enkla receptet. Jag har inte så bra koll på vilka mängder av de olika ingredienserna jag tog, men det är nog inte så vansinnigt noga. Självklart kan man också krångla till det efter tycke och smak!

Kräftstjärtar i Pernod

En stor förpackning frysta, skalade kräftstjärtar
(Om man absolut vill krångla till det kan man förstås köpa hela kokta havskräftor och plocka av stjärtarna och skala dem själv. Om man vill krångla till det ännu mer så kan man ju för all del köpa levande havskräftor och koka dem först. Om man vill vara riktigt krånglig så kan man väl börja med att ge sig ut och fiska havskräftor.)

Pernod
(Här krånglade jag till det lite genom att i stället ta Ricard, som jag tycker är godare att dricka. Eller egentligen är det nog bara så att jag tycker att flaskan är snyggare. Men jag tycker Pernod låter bättre i receptnamnet.)

Fryst hackad dill
(Här har man förstås alla möjligheter att krångla till det. Det enkla sättet att krångla är att köpa hel dill och hacka. Men man kan också krångla mer genom att odla dillen själv. Eller vara extremt krånglig genom att själv samla in dillfrön från utblommad dill och sen så dem och först nästa år skörda dillen, hacka den och laga detta recept.)

Olivolja, salt och vitpeppar
(Svårt att krångla till.)

Låt kräftstjärtarna tina, helst långsamt, annars kan de bli lite sega. Fräs dem i olivolja. Krydda med salt och peppar. (Det är inte säkert det behövs något salt, det beror lite på hur salta kräftstjärtarna är.) Häll på lagom mycket Pernod, så att det varken blir soppigt eller torrt. Puttra ett par minuter och strö sedan över mycket dill. Servera till exempel med saffranscouscous.

pr
Vilken är snyggast? (Bild från Pernod-Ricard Portugal.)

9 kommentarer:

qi sa...

Det roligaste jag läst på länge...

Det verkar jättegott och enkelt eller komplicerat, vilkan man nu vill. ;-)

Översättarhelena sa...

Tack, Qi! Visst är det fiffigt att man kan välja hur krångligt man vill ha det.
Jag kom på efteråt att jag slängde i lite hela anisfrön också, men de gjorde nog inte någon större skillnad för smaken utan fastnade mest i tänderna.

Bloggblad sa...

Å! Så härligt. Varför ska man göra nåt enkelt om det går att krångla till det? Det har varit mitt motto sen unga år.

NU har förlaget sett till att de finns med på bokmässans hemsida. De kommer att finnas i monter A04:51 om du har vägarna förbi. Mumla gärna något halvhögt om indrag.... :)

Översättarhelena sa...

Bloggblad: Den montern har tror jag alldeles bestämt att jag har vägarna förbi! Och jag kan nog råka påpeka något om avsaknaden av indrag också ... :)

Anonym sa...

Skulle man inte kunna ta upp ett ungdomsintresse och börja palla ingredienserna? Palla dill, kanske? Palla kräftor kan vara svårare. Jag vet inte. För och inte tala om att palla Pernod ...

Anonym sa...

Vilken underbar liknelse - huvudet på spiken!! Hahahaha!! Jag tycker inte heller om skaldjur - när familjen har räkfrossa sitter jag med min grillade kyckling och försöker att inte visa hur äckligt jag tycker det är med räkor, kräftor och dyl. Yuk. Kackerlackor... Det där lever jag på i en vecka - tack! Hahahaha!

Översättarhelena sa...

Camilla: Du kanske ska ligga lågt med liknelsen tills familjen har ätit upp räkorna :)

Anonym sa...

Ricard är snyggast. Pernod låter ohälsosamt på nåt sätt. Men är också gott. (Nu börjar jag låta som embryo snart.)

Översättarhelena sa...

yo rikard är snygg de säjer jag nu

Wv: yoijvj :)