2006-09-29

Äntligen lite örongympa igen!

Häromveckan suckade konsertpolaren och jag över höstens magra konsertutbud i Göteborg. Alltså av sån musik som vi gillar.

Men efter det här suckandet har det dykt upp drösvis med grejer som jag bara måste gå på, funderar lite grann på att gå på, skulle kunna tänka mig att gå på om jag plötsligt får ett oemotståndligt sug efter musik eller bara tycker det är kul att läsa om. Får jag inte höra lite livemusik då och då så kan jag nämligen bli lite gnällig och trist, så det var väl en evig tur att musikhösten inte var så tunnsådd som jag först befarade. Nej, plötsligt var det så mycket att det blev svårt att hålla reda på. Jag behövde ett kalendarium. Och har man nu en blogg så kan den väl få vara kom-ihåg-lapp också. Så här kommer min jättesubjektiva lista över höstens konserter i Göteborg. Välkomna att glutta. Tipsa gärna om andra musikaliska roligheter som händer – ni ser ju ungefär vad det är jag gillar!

(Beskrivningarna av banden är oftast mer eller mindre knyckta från spelställenas hemsidor.)

Fredag 29 september
Kulturhuset Oceanen
Montag Mania
Svensk mestizo, dvs. Mano Chao-inspirerat med latinska rytmer, förvrängda ljud och färdiginspelat tjatter.
Känner inte till dem alls, men beskrivningen låter lovande. Är det någon jag skulle vilja höra live någon gång så är det Mano Chao, men det här kanske kan vara ett substitut?

**********************************************************

Fredag 6 oktober
Kulturnatta
En av årets roligaste händelser. Man kan välja lite olika strategier: Antingen strövar man runt på måfå och dyker in där det ser kul ut. Kan funka, men är lite riskabelt. Eller också gör man upp ett noggrant schema för att hinna med så mycket och så bra saker som möjligt. Eller också koncentrerar man sig på ett eller högst ett par evenemang och ser till att komma i tid och njuta ordentligt. Min plan i år är att gå på Världskulturmuseet och höra gospelbrass, och jag tror det räcker fint. Men här är ändå ett jättelitet axplock ur programmet:

Världskulturmuseet 21.30
Elder Edward Babb and the McCollough Sons of Thunder
Legendariskt sextonmanna gospelbrassband från Harlem med smeknamnet ”The Thunderbirds”. Spelar gospel så att man får gåshud och ingen kan stå stilla. Presenteras av Daniel Lemma.
Kan vara hur bra som helst.

Stadsmuseet 20.00–03.00
Avspark för museets projekt om hem och hemlöshet och stor fest med gatutidningen Faktum som fyller 5 år. Här är några av akterna:
Navid Modiri och Gudarna
Hörde dem på Krokstrandsfestivalen förra sommaren. Jätteroliga!
Cirkus Sol
Räfven
Galnaste klezmerbandet någonsin.
Dan Viktor

Konstepidemin (Blå Huset)
Bäsk
Jonas Simonsson, Hans Kennemark och Sten Källman – en slående balans av svensk rotmusik, jazz och klassiskt.

Musikens hus
Latinos! Latinos! Latinos!
En lång het natt där vi hyllar den latinamerikanska kulturen på tre scener!
Caféscenen:
Guitarralma
Samtida latinamerikansk musik, Claudio Garay (gitarr), Rolando Lara (slagverk)

**********************************************************

Torsdag 12 oktober
Club Continental på Pusterviksbaren
Cabaret El Perro
Råtung cirkus-zigenar-skrotmusik med glimmande guldtänder, tatueringar och hjärtat på rätta stället. Och en stor portion humor.

Lördag 14 oktober
Woody WestTrädgårn
Lambchop
Allt från den mörkaste country noir till släpigt svängig soulinfluerad kammarpop.
Kunde nog vara lite kul att höra Lambchop, men i längden kan det vara lite segt och troligen inte riktigt värt pengarna.

Onsdag 18 oktober
Musikens hus
Den Flygande Bokrullen
Klezmer med vansinnesös och världens coolaste mandolinist. Har hört dem många gånger, och för varje gång är de ett snäpp bättre.

Torsdag 19 oktober
Musikens hus
La Charanga Habanera
Timba, Salsa-Rap och inslag av Funk.
Tror redan nu att jag hoppar över detta, mest för att min salsadans är så gräsligt rostig. Misstänker nämligen att det här är mer dans- än lyssnamusik.

Torsdag 26 oktober
Club Continental på Pusterviksbaren
Inget program annonserat ännu.

Fredag 27 oktober
Musikens hus
Simbi feat. Lolo Beaubrun & Bwa Gri

Simbi: Kalalou (skivomslag)

Simbi är ett genuint svenskt kreolband som gör sin egen dansanta mix av afro, funk och traditionell haitisk voodoomusik. Gästartister är två av Haitis mest betydelsefulla och kända rootsmusiker – Lolo Beaubrun, sångare och låtskrivare i Boukman Eksperyans och mästartrumslagaren Hans ”Bwa Gri” Dominique.
Det här blir sjukt bra, tro mig!

**********************************************************

Onsdag 1 november–söndag 5 november
Planetafestivalen
Andra året för Planetafestivalen, som förra året var lyckad men kanske lite dåligt marknadsförd. Tyvärr verkar det bli likadant i år. Jag tror egentligen att många fler spelningar är klara av vad som framgår på den gräsligt dåligt uppdaterade hemsidan.

Torsdag 2 november
Musikens hus
Toumani Diabate & His Symmetric Orchestra
Kora-mästaren Toumani Diabate från Mali.
Det här är egentligen inte min favoritmusik, men det kan bli roligt bara för att det förmodligen kommer mycket folk!

Fredag 3 november
Kulturhuset Oceanen
Deltahead
Lek med tanken att två stycken enmansorkestrar bildar en duo. Tung deltablues som får de flesta band att känna sig som gosskörer. Två st 28 tums Ludvig baskaggar, kontrabas, elgitarr och en scenshow som bräcker det mesta.
Lyssna på ljudfilerna på deras hemsida. Det verkar jättefräckt.

**********************************************************

4 kommentarer:

Petra sa...

Åh. Man kanske skulle flytta till Göteborg! :)

Allting låter jätteroligt. Varför går man inte oftare? Jag var på Süperstar Orkesterar och Ferus Mustafos konsert på Berns i maj i år. Det var så fantastiskt bra!
Måste ge mig ut oftare.

Översättarhelena sa...

Petra: Faktum är att jag rätt ofta tänker att jag nog inte orkar gå ut och sen gör jag det ändå och ångrar mig så gott som aldrig. Det är så himla upplivande att höra lite bra musik!
Süperstar hörde jag också på Krokstrand -05 och i höstas här i Göteborg, och de var jätteösiga! "King" Ferus har jag tyvärr aldrig hört däremot.

Anonym sa...

Ja, nu förstår jag att jag inte kan ett dyft om musik.

Översättarhelena sa...

Matilda: Äsch, så ska du väl inte tänka. Jag kan väldigt lite om musik, jag bara gillar det ändå!
Och när det gäller vissa sorters musik, som r'n'b och hiphop och allt vad det heter nuförtiden, så är jag verkligen fullständigt bortkommen.