2006-09-01

Saker att göra med silvertejp (eller inte)

Silvertejp – även kallad gaffatejp – kan man ha till mycket. Jag har lagat en dammsugare med silvertejp. Ett par kompisar har lagat en spricka i sitt handfat med silvertejp. Det har hållit i flera år! I amerikanska kriminalromaner brukar kidnappare använda silvertejp som munkavle och för att surra händer och fötter på offret. (På engelska heter det duct tape, som ordagrant betyder trumtejp (trum som i fläkttrumma). Det ursprungliga användningsområdet var just att tejpa fläkt- och luftkonditioneringstrummor.) Här ser vi en kille som har klätt ut sig till Plåtmannen i Trollkarlen från Oz i sin egenhändigt ihoppysslade kostym av silvertejp:

halloween
Foto från Duck (sic!) Tape Club

Silvertejp verkar överhuvudtaget vara väldigt stort i USA. Här hittar du t.ex. ett par killar som har många tips för silvertejpsentusiasten. Vill man köpa köpa modeaccessoarer gjorda av silvertejp så går det också bra. Och en silvertejpsfestival vill väl ingen missa.

Silvertejp har alltså oanade möjligheter. Ändå tycker jag på något sätt att Gatubolaget i Göteborg går ett steg för långt nu:

PICT0002


Men det kanske bara är jag som är trångsynt?

17 kommentarer:

Herr R sa...

Det huserar en klubb på Restaurang Landet vid Telefonplan, STHLM, som heter Klubb Gaffa. Där varvas skön musik med Gaffa-konst. Alltså konstverk gjorda av/med Gaffa-tejp.

Översättarhelena sa...

R Skriverier: Coolt! Här kan man se lite exempel på deras gaffakonst. Undrar om Gatubolaget har varit där och låtit sig inspireras?

Bloggblad sa...

Ha! Hoppas Batbut hittar hit - hon älskar silvertejp och använder det till allt.

Översättarhelena sa...

Bloggblad: Då tror jag minsann att jag ska ge henne en liten vink :)

Anonym sa...

Hej, ny spelare här. Rolig läsning om silvertejpen. Det finns en blogg som heter Batbut som har dille på silvertejp!

Översättarhelena sa...

Anne-Maj: Välkommen hit! Jag har varit inne hos Batbut och tipsat, vi får väl se om hon nappar och tittar in :)

Batbut sa...

Och hit hittade jag! Bra tips med silvertejp, kanske ngt mer användbara än mina. Av ngn mysko anledning så brukar mina tips vara lite ekivoka, ansa bikinilinjen, ansiktslyft och liknande... men jag kanske kan lära mig lite nyttigare saker *s*

Översättarhelena sa...

Batbut: Välkommen hit. Vad man helst använder silvertejp till är väl helt och hållet en fråga om läggning och intressen :)

Anonym sa...

Och i eftertexterna till vissa filmer kan man bland alla guvernanter och frisörer hitta titeln "gaffer", dvs en person som under en hel inspelning springer runt med sin silvertejp och tejpar för glatta livet...

Översättarhelena sa...

Pernilla: Som ordnörd så var jag förstås tvungen att ta reda på vad gaffer har för etymologi på riktigt. säger så här:
gaffer
1589, "elderly rustic," apparently a contraction of godfather; originally "old man," it was applied from 1841 to foremen and supervisors, which sense carried over 20c. to "electrician in charge of lighting on a film set."

Översättarhelena sa...

Nämen, nu gjorde länken så där konstigt igen. Den som säger det där är Online Etymology Dictionary.

Studiomannen sa...

Jajamensan: det heter gaffertape. Det lär vara skillnad på den och ducttape. Men det kan man ju återkomma till.

Gaffa är ett måste i mina yrkesroller. Svart gaffa förstås.

Översättarhelena sa...

Peter: Aha, så det svenska gaffa- kommer av gaffer då alltså? Som i sin tur kommer av grandfather. Farfarstejp.
Undrar om inte duct tape är mer armerad förresten?
Vad härligt att få tejpa på jobbet. Det får aldrig jag göra.

jacobsteel sa...

Laga bron med silvertejp? Det skulle förklara väldigt mycket.

jacobsteel sa...

sorry för dubbelpost, men mer om skillnaden mellan tejperna här

jacobsteel sa...

ojojoj... nu blir det trippelpost... Gaffer (i betydelsen belysningsbasen) kan också komma från gaffe ett annat ord för de krokar "gaff" poles som användes för att flytta lampor och reflektorer i ljussättning för film och teater.

Översättarhelena sa...

Jacob: Här får man gärna posta hur många gånger man vill! Särskilt med så intressanta upplysningar. Jag tror nog egentligen mer på din etymologi för gaffer än den där varianten med grandfather, som lät lite väl hemsnickrad.