2007-09-13

Låt maten komma till mig

Minns ni drickabilen och fiskbilen? Ja, då är chansen stor att ni liksom jag är uppvuxna på landet på sextiotalet. I min lilla by i Småland hette drickabilen förstås ”dreckabilen” och kom från Andrés bryggeri i Värnamo. Den levererade sockerdricka i riktiga drickabackar av trä, sådana som var alldeles lagom stora för LP-skivor. Fiskbilen hette ”feskabilen” och kom varje torsdag. Det fanns en speceribil också, fast den fick jag och mina syskon inte handla från, eftersom det var dyrare där än i den lilla byns två (!) affärer. Min farmor och farfar, som bodde utanför byn och aldrig i hela sitt liv ägde någon bil, handlade däremot från speceribilen. Så om jag hälsade på hos farmor när denna spännande bil kom fick jag i alla fall vara med och handla där. (Den kallades förstås inte ”speceribilen” utan något helt annat, men vad har jag faktiskt glömt.)

Och kommer ni ihåg att man kunde handla mat på Internet för några år sedan och få den hemlevererad? Detta var nu inte en service till glesbygdsbor i första hand utan snarare till stressade storstadsfamiljer. Tjänsten försvann efter ett tag. Marknaden var visst inte mogen, sas det. Men nu rapporterar den gode Salt-Stellan att denna service är på väg tillbaka! Och det är ju inte en dag för sent.

Men sedan några veckor tillbaka har jag i alla fall en frukt- och grönsaksbil som kommer hem till mig! Varje torsdag står det en låda från Årstiderna i min trappuppgång. Det är rätt dyrt och allt har inte varit av toppenkvalitet (men det mesta, faktiskt). Men det är underbart skönt att få maten hemburen, även om det bara är frukt och grönsaker. Och även om just frukten har en förmåga att försvinna på ett par dagar i vår familj.

P1030076

Visst suger det lite i magen när man ser bilden? Lugn, här kommer ett recept som är fantastiskt bra i all sin enkelhet.


Tubaistens oslagbara vitkålssallad

Hyvla ett vitkålshuvud fint
Riv ett par morötter grovt
Hacka en paprika halvgrovt

Blanda grönsakerna i en bunke. (Jag testade förresten med spetskål, och det gick utmärkt, men strängt taget är det väl samma sak.)


Värm:
3/4 dl olja
1 dl äppelcidervinäger
1 tsk salt
1–3 msk socker (efter smak)

Häll detta kokande över grönsakerna. Blanda och låt stå nån timma minst. (Under tiden kan man passa på och öva lite på tuban om man har en sådan.) Salladen är hållbar i kyl upp till en vecka.

Godare vitkålssallad har du aldrig ätit!

25 kommentarer:

Petra sa...

När jag var liten kom det en fabror som sålde ägg och potatis vid dörren. Äggfarbrorn hette han.

Honom saknar jag ibland! :)

Cirkux sa...

Tackar mjukast för gratulationen! Jag tror själv att jag fastnade redan vid 25, men har å andra sidan alltid varit lite omogen. Här i utlandet handlar Fru och jag numer nästan alltid på nätet med hemleverans (www.tesco.com) och trivs finfint med det förutom att vi tvingas städa varje gång vi handlar.

Marianne sa...

Jag har ett svagt minne av "matbussen", den måste ha försvunnit alldeles i början av 70-talet.
Sedan minns jag att vi åkte ut på landet och köpte ägg av några som hette Ägganderssons.
Det luktade lagård i köket och om Anderssons, och senare blev de anmälda för vanvård av djur. Någon kostackare hade kalvat ensam utomhus bland stenar och buskar, och dött på kuppen.

Fast äggen var helt OK.

Lotten Bergman sa...

Hurra, nu ska jag köpa fem kilo citroner igen!

(Jag klickade fel, den där gången 1999, jag skulle ha köpt fem stycken citroner.)

Bloggblad sa...

Det låter riktigt gott! Ska förvisso pröva! Kopierar och lägger det i receptfilen direkt. Alltså, ingen ätbar kylskåpskall...

Det fanns drickabil även i stan! Och genast minns jag den dan min kompis (det var inte min idé) lurade mig att skolka, vi gick ner till stranden av Vättern (Vadstena) och på vägen passerade vi en flakbil med dricka - och hon snodde en läskflaska... och jag som gått i söndagsskolan tyckte det var hemskt syndigt!

Miss Gillette sa...

Vitkålssallad är ju inte världens mest upphetsande krubb (i USA körde en snabbmatskedja i en av sina reklamfilmer med följande obetalbara slogan: "Welcome home -- the coleslaw's fresh!" Som svensk tyckte jag den var enastående larvig, men detvisade sig att till och med amerikanerna förlöjligade den. Vilket ingav ett visst hopp, trots allt) men om du tar dig för att rekommendera detta recept känner jag mig faktiskt TVUNGEN att provlaga det.

Jag kan ju avrapportera på bokmässan om du vill.

Översättarhelena sa...

Ja, testa och rapportera på bokmässan!
En äggfarbror vill jag ha. Vi köpte ägg på en bondgård när jag var liten och mjölk på en annan bondgård. Man tog med sig en liten spann som bonden fyllde med mjölk. När man kom hem hällde man upp mjölken i en bunke så att grädden flöt upp till ytan och kunde skummas av. Herregud vad gammal jag låter!

Celia sa...

Tänk en hembesökande lanthandel på hjul - jo, det vore härligt. På vår gata i sta'n kommer bara glassbilen - helst när barnen just håller på att somna. Ytterligare en typ av hemförsäljare har vi också: telefonförsäljare som vill sälja telefonabonnemang och försäkringar och annat tråkigt. Dem skulle jag vilja förbjuda. Nej, fram för hemförsäljare som kommer med vackra grönsaker, färggrann frukt och ljufvliga blomster!

Moster Mjölgumpa sa...

Här fanns också en drickabil. Men mig var det synd om...aldrig köpte vi någon dricka. Han som körde bilen hette förresten Drick-Axel.

Anonym sa...

Minns när vi handlade all mat från nåt som hette Hemköp Man fyllde i på lista, läste upp det ifyllda på telefon och så kom det raska ynglingar hem till en med alltihop, grönsaker och tvättmedel och allt man behöver. Vi bodde då fem trappor upp utan hiss. Det kanske var anledningen till att detta förträffliga företag gick omkull. Gossarna stupade.

Anonym sa...

Helena, du kan väl berätta här på bloggen om du hör något nytt om internethandel här i Göteborg. Lovar att göra detsamma, om jag skulle råka höra något tidigare.

Översättarhelena sa...

UllaH: Ja, vi håller utkik!

Anonym sa...

Jag längtade alltid att komma till morfar och mormor på lördagarna när jag kom hem från Härnösand varje helg, för det vaknades matbussen! Dom packade alltid 1 liters organga mjölkartonger i den avlånga träkorgen. Om jag hade tur kunde jag få en klubb eller sånt.

jag vill ha frukt och grönsaker till dörren, för flickorna konsumerar enormt på frukt. Tre stora påsar varje vecka totalt.

Översättarhelena sa...

Anne-Maj, jag kommer inte in på din blogg! Hur gör man?

Studiomannen sa...

Måste rekommendera låten "Der Eiermann" av Klaus & Klaus!

Den har jag!

"Klingelingeling, klingelingeling,
hier kommt der Eiermann..."

crrly sa...

Årstiderna är fantastiskt bra, coh man kan reklamera dåliga varor, alltid jättetrevlig service.

Jag brukade handla mat på internet när det fanns sån service, särskilt när vi skulle ha gäster. Jag hade inget körkort och min man jobbade, som alltid, typ dygnet runt.

Lena/northofsweden sa...

Vicken by i Småland var det?
(frågar hon som kommer från Bodafors)
Jag kanske har frågat förr, förlåt glömskan i så fall.

Översättarhelena sa...

Kulltorp (i Gnosjö kommun). Bodafors ligger nånstans åt Nässjöhållet, va?

Lena sa...

Bodafors ligger drygt en mil söder om Nässjö längs södra stambanan. Jag gick på gymnasiet i Nässjö och hade en historia/svenskalärare som kommer från Kulltorp: Josef Rydén.

Översättarhelena sa...

Det är väl han som är rätt känd i hembygdsrörelsekretsar?

Lena sa...

Just han! Han blev faktiskt hedersdoktor i historia för detta för något år sedan.
Han har skrivit en väldigt fin självbiografi om sina föräldrar och sitt avståndstagande från deras rigida religiositet.
Vi har hållit kontakten genom åren. Jag tycker mycket om honom.

Översättarhelena sa...

Vad intressant, den skulle jag vilja läsa! Minns du vad den heter? (Lyckas inte googla fram något svar.)

Lena sa...

Fliten och fromheten heter Josefs bok. Utg 1999 av Jönköpings länsmuseum, isbn 91-85692-36-0

För övrigt fanns det en speceribil som kom till mina föräldrars gård utanför Vetlanda till för kanske sex-sju år sedan. Och min far hade en lanthandel med betjäning över disk fram till 1995. Jag minns både dreckabil, mjölkhämtare, JLS slakteributik och en köping med all service man kunde behöva. Samt fem frikyrkor och statskyrkan som slogs om 2500 själar.

Inte konstigt att man blev som man är.

Översättarhelena sa...

Nu har jag reserverat Josefs bok på UB!

Lena sa...

Bra där!