2007-09-30

Just det, jag har varit på bokmässsan bokmässan

Medan Lotten har skrivit ett tjog bloggrapporter från bokmässan har jag skrivit en halv. Men jag har minsann dragit mitt strå till stacken genom att ordna husrum åt denna sajbervärldens egen bloggsifon. För att få omväxling och spänning i tillvaron valde hon dock att bara sova hos oss varannan natt och tillbringa natten däremellan på hotell. Båda alternativen har sina fördelar. Fördelen med att sova på hotell är att man får våfflor till frukost. Fördelen med att sova hos oss är att man slipper mögel i duschen. (Hoppas jag! Lotten, du hittade väl inget mögel i duschen?) Första natten fjäskade vi lite och lät Lotten sova i vardagsrummet, där vi har en så kallad snarkofag stående. Andra natten (som alltså var den tredje, ja, ni fattar) hade det dock uppstått en liten snarkkris i familjen, så då fick Lotten sova i skohyllan. Hon hade flera gånger uttryckt sin förtjusning över vår skohylla och verkade mycket riktigt också trivas fint. Så pass fint att hon inte ens vaknade när tidningsbudet med buller och brak kastade en GP i skallen på henne klockan fyra på morgonen.

P1030199
Skratta nu, sova sen.

Innan det blev läggdags hade vi dock bjudit på gastronomi i den högre skolan, närmare bestämt frysta köttbullar med currymixpulver och veckogamla saffranspäron. Under middagen höll Lotten telefonkontakt med sin hemmavarande familj för att kunna jämföra det som serverades hos oss med vad de åt. Hur jämförelsen utföll vet jag inte riktigt, för jag var samtidigt ytterst upptagen med att att formulera en – om jag får säga det själv – synnerligen plausibel teori om varför svårstavade ord är så svårstavade egentligen.

Men maken till lättskött och på alla sätt förnöjsam husgäst får man leta efter. För när jag kom hem igen efter att ha vinkat av Lotten på tåget upptäckte jag att hon hade använt våra köksskåp som gästbok.

P1030200
Hur gör vi nu när vi får nya köksluckor?

Förresten, fredagens bloggträff kan man med fördel läsa om hos till exempel IT-mamman, en ny och mycket trevlig bloggbekantskap. Och för alla er där ute som är intresserade av ovanliga affärsidéer kommer här en liten bonusbild från bokmässan.

DSC00222
Baka baka liten saga, rulla rulla liten essä. Mjöla den och pricka den – och så skjuts in i ugnen!

På allmän begäran visar jag förstås också upp torsdagkvällens fotbeklädnad.

P1030273
Klackarna i taket.

Jodå, jag hann kolla lite på böcker på bokmässan också.

27 kommentarer:

Bloggblad sa...

Framåt fredagsnatten vet åtminstone jag varför ALLA ord blir svårstavade: Då har mitt tangentbord under vinrus bytt plats på alla bokstäver!

Översättarhelena sa...

Bloggblad: Konstigt! Precis så beter sig mitt tangentbord också. Jag tror de hämnas för att de inte får något vin.

Lotten Bergman sa...

Aporpå klackarna, skrev jag 1984 en kärleksdikt utan kärlek om detta. Fast jag kommer bara ihåg:

Klackarna och champagnekorkarna i taket
- lyss till det knappt hörbara braket
när det som nyss var påklätt, blir naket.


(Nej, du har inget mögel i duschen. Men schampo [för smutsigt hår], som jag lånade fastän jag inte hade frågat.)

Översättarhelena sa...

Lotten: Å, med en sådan diktarådra behöver du aldrig gå en vedugnsbakningskurs!

Anonym sa...

Skorna! Skorna!

Jag ville jag vore lite kortare till att börja med. Långa personer har sällan lärt sig gå i höga klackar ety längdfascism rådde på 70-talet. Om man var tjej.

Översättarhelena sa...

Cruella: Jag tycker egentligen att det är snyggare med högklackade skor om man är lite längre! Annars ser det lätt ut som om klackarna är till för att kompensera att man är lite "vertically challenged".

Lotten Bergman sa...

Nu har jag försökt lista ut varför du inte hamnar på listan i min högermarginal. Pingar du på nyligen.se? Om inte, är det det som är felet. Om [insert motsats till ordet "inte" här], så måste vi undersöka om nyligen-Johan utövar översättarcensur.

(Aporpå som jag hittade på i förra kommentaren var väl ett intressant ord? Fullt av poesi och symbolik. Tror jag.)

Studiomannen sa...

Jag såg:

SKRIVAR KURS

Hrmpf!

Översättarhelena sa...

Lotten: Jag pingar faktiskt alltid på nyligen. Jag har också meckat lite med mina feedinställningar för att se om det gjorde någon skillnad, men det gjorde det inte. Jag får mejla Johan och fråga.

Miss Gillette sa...

Jag trodde nog inte att bokstavsbakningskursen skulle ha undgått dig, Helena, men för säkerhets skull plåtade jag också den.

På söndagen provade jag högklackade skor i alla möjliga skobutiker och prisklasser trots att jag redan på förhand vet att det är omöjligt för min del. Jag är hallux valgusopererad på bägge baktassarna och klarar helt sonika inte nån nämnvärd lästlutning hos mina fotbeklädnader. Sorgligt särskilt nu, när det finns så mycket läckert klackat. *suck*

Översättarhelena sa...

Studiomannen: De kanske ville ha en skrivarkurs?

Översättarhelena sa...

Miss G: Men jag tror minsann att bredare tår är på väg tillbaka (inte på fötterna alltså, utan på skorna), så fortsätt spana. Det funkar väl bättre med bredare tår?

görel sa...

Tjusiga skor, på min ära! Jag som är kort skulle verkligen kunna ha högklackat, men jag har aldrig lärt mig gångtekniken så jag skulle bara trilla framlänges.

Avis på alla som har varit på Bokmässan, men imorgon blir det faktiskt bloggträff på Medicinteknikdagarna i Örebro. För träff får man väl kalla det om minst två bloggare träffas?

(Förresten är ordver = gtboooo, måste vara Göteborg i en vinrusig bloggares mun?)

Lotten Bergman sa...

Miss Gillette: Även jag fotograferade bak- och skrivkursens skylt ... men vad heter företaget som tillhandahåller kursen? (Syns inte på min bild.)

Översättarhelena: Du har fortfarande inte dykt upp i min marginal. Mejla Johan!

Bloggblad sa...

Äsch, fick in ett retfullt "n"... :) Måste väl ändå ha menat "virus"... kanske...

Snygga skor!

Marianne sa...

Görel, klart det är en bloggträff!

Jag har rekat lite på stan, och hittat två restauranger som sådana däringa bokmässebesökare inte får sätta sin fot på.

Anonym sa...

Trevlig bekantskap. Precis så har jag kallat tänkt om dig också. Tänk vad trevliga vi bloggare är! :-)

Översättarhelena sa...

Görel & Marianne: Ja, självklart är det en bloggträff! Jag kan skåla med er på distans, så blir ni nästan tre!

Anonym sa...

bokmässan + bloggträffar... ah, jag får så himla mycket abstinens att jag tror verkligen jag åker hem under en vecka nästa år bara för det! *grin*

Du som är översättare - hur översätter man "tapping" dvs den tapping som används när man spelar gitarr/Chapman Stick? på svenska wiki hade de skrivit "taping" (se min blogg) men det låter helt fel. Det måste finnas ett bra svenskt ord för det?

Översättarhelena sa...

Josephine: Klart du ska på bokmässan nästa år!
Jag har hört ordet "tappning" användas på svenska om detta spelsätt, men jag är inte säker på om det finns något annat. Det funkar ju i alla fall bra i svenskt böjningsmönster.

Anonym sa...

Josephine: En gammal headbangare som jag får kanske bidra med något?
Jag vågar nog vara så fräck och påstå att det där instrumentet kan ha utvecklats med viss inspiration från Jimi Hendrix, som troligen var en av de första att använda "finger tapping", vanligen benämnt med den simpla termen "fingerspel" bland svenska rockfantaster. Tekniken har sedan spritt sig och utvecklats av bland andra Eddie van Halen och svensken Yngwie Malmsteen.

Bloggblad sa...

Fingerspel tycker jag låter bra. När jag lärde mig spela gitarr, kallade vi det för att "plocka" - fast då var det bara med högerhanden.

Tappning betyder ju nåt helt annat som jag inte alls förknippar med musik, mer än i vilken tappning ett stycke framförs.

Översättarhelena sa...

Stellan & Bloggblad: Det är möjligt att ni har rätt, att man kan kalla det fingerspel. Men om jag har förstått saken rätt så är det inte riktigt samma sak som när till exempel basister klättrar med vänsterhanden på greppbrädan på "vanligt" sätt (även här utan inblandning av högerkardan). Tappningstekniken går ut på att man håller på ett band med till exempel vänster pek och sen smäller man till kanske två band högre upp på samma sträng med till exempel höger ring. Det blir ett väldigt karakteriskt ljud, nästan lite glissando sådär. Men det är möjligt att jag krånglar till det hela, det brukar jag göra.

görel sa...

Nu har vi skålat med dig!!

Marianne sa...

Nästa gång får du följa med, så att du får lite turkiskt öl du också!

Görel tog bort bilden, huvudsaken var ju att du själv fick veta vad du har på ditt samvete :o)

Ataharis sa...

Ö-helena och bloggblad: en glad fredag fick mitt tangentbord på laptopen sig en slurk vin i bästa välanda. Men se det var den inte nöjd med! Då bytte faktiskt bokstäverna plats på riktigt, men inte på själva knapparna. Tryckte man på m så blev det ett v, till exempel. Mycket ogint (Ofint? Ovint?) beteende, tycker jag, när jag var så generös.

Helena, jag åker inte till Marocko nu, utan i november, Jag är bara upptagen imorgon. :) Men tackar för tipset!

Cirkux sa...

Är det verkligen så med altarna? För pop-prinsessorna är sällan altar enligt min erfarenhet. Kan det vara att R&B och hiphop har svängt modet menar du?