2007-04-13

Lite fufu, någon?

På tal om att handla saker. I måndags, alltså annandag påsk, skulle vi på en liten släktträff, men den blev inställd i sista minuten på grund av ett hastigt sjukdomsfall. (Allvarligt nog för en natt på sjukhus men inte värre än att sjuklingen nu är hemma och mår fint igen.) Men vad gör man då när man plötsligt står där med en ledig dag utan några inplanerade aktiviteter? Tvätt och städning var avklarade. Vi kunde åkt ut till Saltholmen och njutit av våren. Vi kunde tagit en lång promenad eller gått på bio. Men nej, som de goda konsumenter vi är så åkte vi och handlade lite grann. Maken gick i ärlighetens namn och kollade på fotboll på puben, men jag och två av barnen åkte till Göteborgs orienthus för ett litet studiebesök.

Ni vet såna där så kallade invandrarbutiker, orientaliska livsmedelsaffärer eller vad man nu vill kalla dem? Små butiker med ett spännande sortiment som man gärna botaniserar bland. Ta en sån och multiplicera den med ... ungefär hundra. Då har ni Göteborgs orienthus. Hyllrad efter hyllrad med inläggningar, gryn och såser. Tre stora gondoler fulla med djupfryst mat. Manuell köttdisk och konditoridisk. Och så vidare.

Måste man inte bara älska en affär som säljer hundraprocentig granatäppeljuice, couscous i femkiloskartonger och ... tändbrostar?

DSC00137
För en eldigare andedräkt. Bild: Fjortonåringen.

Alltså, visst är tror man att man är rätt världsvan när det gäller exotisk mat. Man har ju käkat en och annan vindaloo, man häller med van hand nam pla i woken och lagar gärna baba ganoush. Men på Göteborgs orienthus fanns det minsann saker jag aldrig hade hört talas om. Det här till exempel:

DSC00138
Heter det fufu så måste det väl vara gott? Bild: Fjortonåringen.

Är det någon av de vanligtvis synnerligen välunderrättade matbloggarna som kan upplysa mig om hur man använder de här intressanta produkterna? T.ex. Gitto eller Lisa. Jo, jag vet att plantaine är matbananer, och resten skulle jag väl kunna googla mig till, men nog är det bättre att få saker och ting förklarade för sig av någon som kan sina grejer.

Och på tal om Gitto så kommer hon till Göteborg den 28 april. Kom på västkustversion av stockholmarnas famösa gittogether, hörni! Undrar om inte Gitto borde passa på att titta in på Göteborgs orienthus, förresten?

10 kommentarer:

Anonym sa...

Plantaine heter platano på spanska. I Latinamerika äter man mycket såna, gärna i form av tostones. Det är skivor av platano som man plattar till och friterar. Gott!

När vi bodde i Nicaragua hade vi en piga om hette Carmen (what else?). Första veckan hon var hos oss var vi på marknaden och bunkrade upp; Carmen plockade på oss lite av allting. Sen satte hon i gång och briljerade hemma i köket. Jag smög dit för att få lite tips om den tropiska matlagningen. När jag klev in i köket stod Carmen med en flaska rom i högsta hugg. "Ajajaj" tänkte jag. "Carmen är svår på spriten. Detta blir inte roligt."

Men jag sa lite käckt: "Vad tänker du nu laga för gott?" Carmen sänkte flaskan och sa "Totones". Hon hade lite svårt med "s" nämligen. Och då såg jag att hon använde romflaskan till att platta ut platanos-skivorna med. Vilken lättnad, måste jag säja.

Och om nån hänger upp sej på ordet "piga" här ovan så vill jag bara tala om att hos oss är det en term of endearment. So there!

Gitto sa...

Fufu är den västafrikanska motsvarigheten till klimp i soppa typ. http://www.tropiway.com/index.cfm?PageID=3

Fast det var jag tvungen att googla mig till. All mat känner jag inte till. :)

Och hjälp vad jag skulle vilja till Orienthuset. Problemet är bara att när jag kommer till så stora ställen slår allt över, och jag kan inte sålla och inte heller välja. Så risken är stor att jag går tomhänt därifrån. :)

Anonym sa...

Dit ska jag gå, gillar sånt!!
Affärer där man får be innehavaren förklara vad det står på förpackningen, har gått bara på bilderna förut en gång, trodde det var piroger när det i själva verket var kycklingkorv, så där satt man med 3 kilo korv som inte var så väldigt gott direkt..

Ha det bäst!

Miss Gillette sa...

Var ligger Orienthuset? Jag ska till Götet nu till veckan. Och har du nåt tips på en restaurang till vilken man kan bjuda sin sextioårsfirande, schangdobilitetsälskande mor men även medföra tvenne småpyren?

Översättarhelena sa...

Tropikråttan: Förlåt en fåkunnig, men vad är totones för något? (Med extra s någonstans, antar jag!)

Gitto: Jag visste väl att man kunde lita på dig! Jag blev också lite lätt överväldigad på Orienthuset, måste jag säga.

Micke: Kan vara kul att chansa ibland :)

Miss G: Det ligger i Alelyckan, bortom Gamlestan, skulle man kunna säga. Lite avigt om man inte kör bil, men rätt okej om man är bilburen.

Jag skulle kunna tänka mig att det ärevördiga Hotell Eggers vid Centralen uppfyller önskemålen från alla generationer! God sjangdobilitetsfaktor och hyfsat knattevänligt.

Strumpstickan sa...

Det finns FuFu, och Teff (:), också på Indian Food House vid sängjätten, vid backaplan... och många andra bra mjöl m.m... Jag tycker de har bättre priser och fräshare varor än Orienthuset men det är ju en smaksak, själv älskar jag indisk mat.

Anonym sa...

hej ni alla där! glad att höra att min butik har givit ett gott intryck ... har ni svårt att hitta bland alla artiklar (11500 artiklar) så e de bara att komma fram och fråga personalen

mvh
Walle Appasi
butikschef /Byggherre
Göteborgs Orienthus AB

Anonym sa...

Nämen!!Jag har lyckats få min småländska kvartsfinska vän förälskad och sjötokig i zolbia och Baklava.Haha, så han tvingade mig att googla om hur man tar sig dit bäst med "ehspårvagn" så han kan shoppa loss bland alla "guda påssar nutter och ytländska kakor"=) så härligt att man har så många olika matkulturer i Esverigeh!!Sjukt kul att läsa alla helgalna etiketter dem skrivit. Såsom Tändbroste.Haha! Åh, på "Norra", dvs. Januarigatan i Kortedala!!Spana in konditoriskylten!!Sjukt kul=)

Hursomhelst, det lustiga mitt i det frenetiska googlesökandet i jakten på underbara bakelser insåg jag att jag läste en blogg som min fd. granne skrivit.Så det sitter nog fint med en liten hälsning från en turkaffärälskare till en annan;): HEJ HELENA och co=)


/1/4 av den Tokiga invandrarfamiljen ovan=)

Översättarhelena sa...

Nämen hej! Ja, här kan du läsa allt möjligt knäppt om dina före detta grannfamilj :)
Förresten, ser du att Orienthusets ägare har kommenterat här? Det är jag lite stolt över.

Anonym sa...

Hej

FuFu är mjöl som mixas med vatten och äts som lite hårdare potatismus typ. man formar den till små bollar och doppar till sås eller gryta eller liknande. alltså man äter den med fingrar, så att konsistensen ska vara rätt. blanda in vatten lite i taget när du kokar den. o blanda väl. man behöver inte ens bita den, man kan svälja bitar helt. har mycket nutrition och är jätte lätt att göra. om man inte har fufu hemma, kan man göra samma sak från tex mannagryn.

hoppas detta hjälper lite i alla fall... ;) bon appetit