2007-04-24

Skägget i brevlådan

Tvillingmamman och Lotten berättar om leksaksbilar som trasslar in sig i hår. Några bilar har jag aldrig trasslat in i håret, men däremot trasslar jag ofta in håret i bilen. Eller rättare sagt klämmer det i bildörren. På nåt sätt hinner jag liksom slänga igen dörren innan hela håret har hunnit in. Och då sitter man där med skägget i brevlådan, så att säga.

När man har långt hår vänjer man sig annars rätt snabbt vid att vidta vissa försiktighetsåtgärder. Det är t.ex. hemskt bra att ha håret uppsatt när man lagar mat om man inte vill använda köttfärssås som inpackning för topparna. Då brukar jag ha min Modesty Blaise-frisyr:

PICT0030
Jag har visserligen ingen kongo insnurrad i knuten ...

modesty
... men annars är det väl rätt likt?

Uppsatt hår har jag däremot sällan bland folk (som man brukar säga när man menar alla andra än sin familj). Så då händer det en och annan hårincident. I lördags skulle t.ex. jag och sextonåringen tränga oss in bland en massa målmedvetna matfantaster på Saluhallen. Plötsligt satt jag fast. Håret hade fastnat i en knapp på en mötande dams kappa. Hon verkade inget märka (mer än kanske ett lite större motstånd), men jag kände hur jag drogs lite bakåt tills det sa snäpp! och så var jag loss igen. Vad förvånad hon måste ha blivit när hon upptäckte att hon hade halvmeterlånga bruna hårstrån hängande från en knapp i kappan!

För några år sen hade jag rätt mycket längre hår än nu, och då fastnade jag verkligen jämt. Från alla våra dörrhandtag hängde losslitna hårtestar. (Det var ju även på många andra sätt en förskräckligt opraktisk frisyr för en småbarnsmamma, som jag var dåförtiden. Men jag hade bestämt mig för att jag inte skulle klippa av mig håret när jag fick barn, som alla andra gjorde, och jag kan vara rätt envis när jag sätter den sidan till.)

Värst var det dock en gång när jag skulle gå på toa på stan och uppsökte NK, som alltid är ett säkert kort när man är i kissnöd. Jag la i en femma och uträttade det jag skulle. När jag var klar och gick ut från toan bar det sig inte bättre än att dörren slog igen innan jag hade fått med mig allt håret ut. Där stod jag med huvudet i en konstigt vinklad position och kom varken fram eller tillbaka. Det var en riktigt tjock hårtest som hade fastnat ordentligt. Utanför toan var det kö. Damerna i kön tittade ganska undrande på mig. I mitt stressade tillstånd hade jag inte sinnesnärvaro nog att fiska upp en femma till ur plånboken så att jag kunde öppna dörren och komma loss, utan i stället ryckte jag till rejält. Håret lossnade förstås med rötterna (hårrötter är trots allt svagare än fästen för toadörrar), och kvar mellan dörren och karmen hängde en näve meterlångt hår. Lite svårt att behålla nåt slags värdighet i det läget. Fast värdighet är väl för all del inte min bästa gren annars heller.

19 kommentarer:

Lena sa...

Aj! Det gör ont i hårrötterna att läsa...

Lotten Bergman sa...

Nämen har du haft ännu längre hår?

Men har du haft kringlor? Min mamma gjorde kringlor på mig nästan varje dag i lågstadiet. Plötsligt i trean revolterade jag och sov med papiljotter en natt.

(Sov och sov, det var ju en överdrift förstås.)

Översättarhelena sa...

Panter: Som tur är så är jag inte särskilt håröm!

Lotten: Ja, helt sjukt onödigt långt, faktiskt!

Översättarhelena sa...

Lotten igen: Nej, inte kringlor. Råttsvansar hade jag däremot jämt!

Anonym sa...

Själv hgar jag aldrig haft långt hår. Jag tror inte det kan bli längre än ungefär så där som du såg det i höstas vid Bokmässan. Fast såklart, råttor har aldrig värst långt hår, så det verkar ju naturligt och rätt. Nån råttsvans har jag följaktligen heller aldrig haft.

Talas det om Riktigt Långt Hår tänker jag alltid på en gång då vi var ute och flög. När det blev matdags och jag precis fått matbrickan på plats bestämde sej flickan i stolen framför mej att slänga sitt LÅNGA hår bakåt över stolsryggen så att det hängde ned som en ridå, rakt ner i min matbricka. Jag protesterade kraftfullt, varpå hon gjorde en Blaise i stället.

Vad var det som bodde i blaisefrisyren? Jag är inte med riktigt där.

En julafton tillbringade jag med Lille Maken och de tre barnen i Rio. Vid julaftonsmiddagen på krog träffade vi två unga svenskor som luffade runt i Latinamerika. Den ena hade en pytteliten apa boende i sitt långa hår. Fascinerande!

Översättarhelena sa...

Ökenråttan: En kongo är Modestys speciella vapen som hon bankar till bovarna med. Den kallas alltså kongo i serien om Modesty, men googla på "yawara stick", så får du se hur den ser ut. Smidigt ställe att gömma den i alla fall. Jag tror hon har vässat byglarna i behån också = stickvapen.

Men en apa i håret! Lite äckligt om jag ska vara ärlig.

Anonym sa...

Ah, du anar inte hur söt den lilla apan var. Och hur liten! Som en råtta ungefär.

Anonym sa...

Men vilken osis med toadörren!Vad ont det måste ha gjort!

Jag hade hår till midjan ett tag. Det fastnade ingenstans, däremot tog det hundra miljoner år för det att torka. Och jag hade inte hundra miljoner år över.

Ataharis sa...

Men jisses. Jag som tyckte det räckte med att alltid klämma det mellan axeln och remmarna på ryggsäcken när det var utsläppt. Man fick sådär lagom snygga avnötningshack i längderna, liksom. Måste säga att din toadörrsincident är långt värre än så.

Jag tycker för övrigt att du är skitsnygg i Modestyfrisyren, och borde använda den utanför hemmet också. Dina öron är hur gulliga som helst. Jag fick ju se dem på Jazzå, så det vet jag. Men det är ju bara min lilla åsikt. :)

Moster Mjölgumpa sa...

Jag känner precis igen mig, fast riktigt så hemskt om med toadörren har det aldrig varit. Har ett färdigskrivet inlägg om mitt hår som bara väntar på att publiceras, så hann du före.

Anonym sa...

Haha! Förlåt att jag skrattade ... tänk att du ändå klarade av det där med dörren så galant och smidigt ... till skillnad från mig som vispade upp håret i elvispen en gång. Så kan det gå när man vill slicka grädden samtidigt som man vispar :/
(NÄMEN fy vilken WV!)

Anonym sa...

Jag beundrar alla som överlevt småbarnsår och ändå lyckats överleva med långt hår. RESPECT!

Min V skulle avguda ditt hår.
Han älskar långt hår. Han beter sig ungefär som den där skurken i Charlies Änglar när han träffar någon med långt hår...

Översättarhelena sa...

Ökenråttan: Jag ryyser!
AB: Ja, det är ju nackdelen. Det är tidskrävande överhuvudtaget. Ibland funderar jag på att klippa det bara därför, men då måste jag ju välja en frisyr! Och det går verkligen inte.
Trulsa: Tack! Vi får väl se om jag lyckas vänja mig vid tanken på att visa öronen offentligt ...
Moster M: Det kan väl aldrig bli för många inlägg om hår!
Christina: Elvispen! Det var ju mycket värre än toadörren!
Tvillingmamma: Som sagt, det krävdes rätt mycket envishet :)

Bloggblad sa...

Haha... Ursäkta att jag skrattar så grymt, men ...

Jag klippte inte heller av mig håret när jag fick barn - förrän när jag morgon efter morgon vaknade av att en liten dotter hade trasslat in sina små fingrar i mitt hårsvall och drog och drog - och det gick inte att byta mot snuttefilt...

Nu har jag kort bara för att kort uppåt/bakåtsträvande hår gör att mina rynkor inte syns lika mycket :)

Ataharis sa...

Tack för inbjudan! Tyvärr jobbar jag ju till 23 på lördag ... Är ni kvar så sent på Gyllene Prag? Åhhh, vad jag hatar mitt jobb ibland! ;)

Översättarhelena sa...

Bloggblad: Inget att be om ursäkt för, jag ser mycket väl det komiska i situationen!
Trulsa: Svårt att säga, det hänger väl på hur kul det blir :)

Anonym sa...

Vicken osis, fastna med håret på det viset, påminner lite om hur Ozzy en gång på tv skulle gå ut med hunden, kopplet fick han ut innan dörren gick igen, fast hunden blev kvar på insidan!

Anonym sa...

Mamma, du måste lära dig att hålla i håret när du ska rycka bort det från nåt. En sak till. Jag och Moa tycker du borde kika in på våran blogg (och alla andra som läser detta, TACK PÅ FÖRHAND), och sen, du får gärna länka! TACK PÅ FÖRHAND!

Ica sa...

Jag har med berättat om leksaksbilar i hår :P