2006-10-12

Horaces skrivbord

Nej, förresten, jag visar mitt skrivbord i stället. (På Petras uppmaning.)

skrivbord3

Lägg särskilt märke till:
– Kaffekoppen. Ständigt närvarande.
– En tub Försvarets hudsalva. Det finns ju en vida spridd myt om att man kan bli beroende av läppcerat (eller trutvalla, som vi säger i vår familj). Ha! säger jag om sådana myter och googlar raskt fram Vad Vetenskapen Säger. Vilket naturligtvis är att läppcerat inte alls är beroendeframkallande. Möjligen kan man vänja sig vid den mjuka och trevliga känslan. Men. Nu är jag villig att svära på att myten är sann. Jag drabbas av svår abstinens om jag inte får min dos av Försvarets hudsalva regelbundet och har en sån där grön tub inom räckhåll var jag än befinner mig. Vad är det, om inte ett beroende?
– Röd stolsits som skymtar i underkanten. Detta är min älskade arbetsstol i rött skinn! Lyx! Extravagans! Och värd vartenda öre den kostade. (Jag vet inte om jag vill avslöja hur mycket jag fick punga ut, men är det någon som är hemskt nyfiken så kanske ...)
– Poäng till den som vet vilket program som är framme på skärmen. (Förutom Word förstås.) Facköversättare och närstående till sådana får inte gissa. Ledtråd: Det kommer från Tyskland och levereras därför tillsammans med en kortfattad bruksanvisning in zwölf bänder som jag inte har läst.
– En blå grej som skymtar i vänsterkanten. Det är mitt armbågsskydd, som jag inte har på mig när jag spelar volleyboll utan ibland när jag jobbar när jag får känningar av min musarmbåge. (Som nog egentligen snarare är en tangentbordsarmbåge.)

Nåt mer? Nej, på det hela taget är det väl ett ovanligt ospännande skrivbord. Inga halvätna mackor. Inga mystiska souvenirer. Inga bortglömda räkningar. Jag är lite ordningsam av mig. (Räkningarna glömmer jag till exempel bort i ett skåp i stället för i en pappershög på skrivbordet.)

22 kommentarer:

Anonym sa...

Jag som blev nyfiken på Horaces skrivbord! Men din var mycket intressant! Mitt är inte spännande. Det är bara ordning och reda med Kaffekoppen eller koppar brevid pennställ, för att jag inte ska spilla ut.

Studiomannen sa...

Ospännande, men inte desto mindre blir jag avundsjuk över ordningen.

Översättarhelena sa...

Anne-Maj: Hihi, det var väl ett fult knep?
Studiomannen: Knepet är att skaffa ett skåp där man lassar in alla slarviga grejer.

Anonym sa...

TRADOS!!!! I mitt nuvarande liv ser jag sällan den smakfulla färgkombon vaniljgult-ljust turkos.

Nu vill jag ha guldmedalj.

Anonym sa...

Jag betraktar mig alltså varken som facköversättare längre, ej heller sådans släkting;-)

Översättarhelena sa...

Cruella: Inte bara rätt utan snabbt också! Jag tror jag har för lätta gissningstävlingar. Och jag sa ju inget om före detta facköversättare :)

Anonym sa...

Det är inte utan att jag känner ett nostalgins hugg i maggropen! Få ta lite obetald ledighet från folkrepresentationens högborg och ragga lite juljobb tror jag;-)

Petra sa...

Vilken spännande skärm du har. Som på högkant!

Anonym sa...

Det jag lägger märke till är den stående skärmen. Klokt och förståndigt! Lägg till en liggande bredvid så går det ännu fortare att jobba!

Översättarhelena sa...

Cruella: Tradosnostalgi, jo, jag tackar jag!
Petra och En djefla man: Det är helt suveränt med stående skärm, särskilt när man som jag alltid har jättemånga program öppna samtidigt. Många av mina kolleger jobbar med två skärmar, men blir det inte lite tennismatch över det hela?

Studiomannen sa...

2 skärmar är perfekt när man jobbar med rit- eller bildprogram. Då lägger man bilden man jobbar med i ena skärmen och alla fönster i den andra.

Anonym sa...

Försvarets hudsalva - oj vad du är trendig! Den säljs numera på Champs-Elysées, har jag erfarit; i Paris sjangtila salar, m a o.

Sms är so far min häftigaste förkortning. Den nyare "aka" har jag sett och på egen hand räknat ut vad den betyder, genom association till artisten Prince, le petit Prince som de kärleksfullt kallar honom i franska Elle.(Inte undra på att jag är bra på rebusarna, eller hur, Helena? Och kan man säga akronym om en förkortning som inte skrivs med versaler?)

Franska Elle är öht min källa till kontemporär information; vad strumpbyxor heter på franska fick vi aldrig lära oss i skolan. Och inte heller hur man ska förfara för att våga äta nyttiga gröna salladsblad i hygieniskt dubiösa länder.

Översättarhelena sa...

Salladsråttan: Är Försvarets hudsalva trendig? Det hade jag verkligen ingen aning om! Däremot köpte jag en annan "trutvalla" som jag hade läst var så bra och så inne, nämligen Rosebud Salve. Men den var gravt överskattad, måste jag säga. Vanligt vaselin, fast lite rosa och möjligtvis med lite godare lukt.
Akronymer är initialförkortningar som uttalas som ett vanligt ord (t.ex. NATO och SIFO), men jag har märkt att det har blivit vanligare och vanligare att kalla alla förkortningar möjliga för akronymer (efter mönster från engelskan skulle jag tro, där det har varit vanligt länge).
Strumbyxor, det är collants, va? Jag har inte läst franska på trettio år, men i tonåren pluggade jag flitigt kläd- och sminktermer inför mina första besök i Paris :)

Saring sa...

Jag blir lätt illamående av försvarets hudsalva. Jag tror att det hela är gravt psykosomatiskt och allergin grundlades någon gång i min barndom då lyten var något för mig eftersträvansvärt, dvs FÖRE puberteten. Jag gillade att vara i centrum och rönte väl störst framgång i sjuksammanhang antar jag. Och så djupt rotat är det att jag likt Carola anade en svag nyans, men inte av ljus utan av illamående, då jag såg den där gröna burken på ditt imponerande välordnade skrivbord med stående skärm. Så vet du det :o)

OCh vad fick du egentligen punga ut för den där extravaganta röda, skinnklädda skrivbordsstolen som man skymtar i bild?

hehe.

Översättarhelena sa...

Saring: Nämen, Försvarets hudsalva som är så god! Man lär ju kunna steka i den till och med, det visste du väl.
Okej då, jag får väl avslöja priset dådå, bara för att du ber så enträget:) Över sextusen spänn! Visst är det helt sjukt! Men jag sitter skönt när jag jobbar, det gör jag.

Saring sa...

Oao! Det var mycket! Men det var det nog värt. Kan du inte ta en helkroppsbild på skönheten? Justa! Hygglo! Vavavavaaa?

Översättarhelena sa...

Njaa ... OKEJ DÅ! Det var ju det jag ville hela tiden!

Miss Gillette sa...

Beroende och beroende -- trutvalla med nån petroleumprodukt som bas, Vaselin eller Lypsyl till exempel, torkar ut redan torr hud ännu mer, så att man måste smörja igen, och får etter mer uttorkad hud, och ånyo måste dit och kleta i en ond, ond cirkel. Så är det i alla fall för mig och miljarder andra som har problem med torr hy. Jag måste köra med stift av exempelvis bivax (favoriten är Föllinge läppcerat, som verkligen är jättesnällt mot mina stackars narplågade läppar). Försvarets går bra det med, och antroposoferna har också nåt klägg som inte skadar mig. (Bäst av allt är HTH som tillför fukt istället för att bara lägga ett lock av fett över sprickorna, men eftersom en hela hudkräm känns för åbäkig till och med för min voluminösa tantkartong (=handväska, just det) måste jag ha en ceratvariant också.)

Du har fint på ditt skrivbord. Det har inte jag. Fast det har varit med i teve flera gånger, en gång i svt och en gång i regionala nyheterna. Båda gångerna tvingade man mig att sitta och slå i paperslexikon eftersom det såg bra ut i bild. Naturligtvis slår jag aldrig i papperslexikon i verkligheten. Tittarna måste tro att jag är tekniskt rudis (hm. Det är jag förvisso, men inte så till den milda grad att jag inte har ordböcker installerade i datorn och inte söker information på nätet).

Översättarhelena sa...

Molle: Det var just precis det som jag trodde var en myt men nu är helt säker på är rena rama sanningen. Jag måste få tag på en sån där bivaxsmörja! Jag håller verkligen på att bli galen av de här torra läpparna. Det är dessutom alldeles nytt för mig, som aldrig har haft torr hud i hela mitt liv förrän nu. Fast det är väl åldern, kan jag tro.

Men menar du verkligen att du inte sitter och slår upp saker i tjocka ordböcker! Det som är så praktiskt och dessutom ser trevligt ut på teve! Mysöversättning liksom.

Anonym sa...

Eight Hour Cream, Elizabth Arden, finns som läppstift numera. Mycket bra och smakar lite gott också. - Försvarets hudsalva kan man äta, rapporterar lille maken. Överlevnadsmat i krislägen.

Översättarhelena sa...

Ökenråttan: Min välkända snålhet har hittills förbjudit mig att investera i E. Ardens kända kräm. Men jag har bara hört positiva saker om den, så det kanske är den det får bli.

aequinoxia sa...

Jag håller med ökenråttan! Det finns inget bättre för torra läppar en Elizabeth Arden. Ceratet finns både ofärgat och färgat (fem eller sex nyanser). Är man riktigt illa på det finns det superkräm i en liten tub som är ännu bättre än ceratet, men lite klumpigare att ha med sig.

Tack för internetlänkarna, förresten! :-)