2009-10-28

Glad nejdag på er allihop!

I Grekland firar man i dag Επέτειος του Όχι eller – för den vars grekiska händelsevis är lite rostig – ochidagen. (Läs jättegärna Wikipediaartikeln som länken leder till. Det är verkligen något att fira.) Lämpligt nog råkar jag befinna mig i norra Grekland just nu. Jag och två kollegerslashkompisar (man säger sådär nuförtiden) har en veckas arbetsvistelse på Svenska Institutets gästhem i Kavalla. I dag har vi firat ochidagen genom att hissa såväl grekiska som svenska flaggan på gästhemmets tak.

P1080627
Bry er inte om flaggviftaren, kolla på möblerna!

Gästhemmet är ett alldeles osannolikt fantastiskt ställe! Det är byggt av Svenska Tobaksmonopolet och har kvar sin originalinredning med vackra trettiotalsmöbler.

P1080640
Texten på bilden lyder: "Måtte de insatser, som göras av här boende svenska tjänstemän, alltid lända till heder för deras fosterland och för det Svenska Tobaksmonopolet." Jag hoppas jag har levt upp till det.

Här finns en takterrass där man med fördel dricker retsina under den korta blå skymningstimmen, pinjeträd som lutar sina grenar över en annan terrass, granatäpplen som mognar på träden i trädgården, här finns arbetsro och här finns utsikt över Egeiska havet och halvön Athos långt i fjärran och på det hela taget det mesta man behöver här i livet (utom familjen och saxofonerna).

3 kommentarer:

Lotten Bergman sa...

Men kära nån, vad har du på dina grekiska fötter? Sådana där amerikanska morgontofflor som man omsorgsfullt trär på sig trots att mördaren hänger och flåsar bakom knuten?

Översättarhelena sa...

Det är ett par rätt tjusiga rosa mockatofflor som jag har köpt på Coop Forum. Lite osäker på om det är mördartofflor.

Miss Gillette sa...

Å vad _tjusiga_ de var, de där tobaksmonopolisterna. Jag grämer mig understundom över att inte få leva i en lika _tjusig_ tid som de, för det skulle kännas så _tjusigt_ att få sitta sådär i en rottingstol med fötterna korsade vid vristerna -- en _tjusighet_ som väl ingen utom vi som snöat in på Prinsessornas etikettbok håller på med numera. Men har man inte lika _tjusiga_ kläder och cigarrettetuier och hattar och skor! skor! så minskar _tjusighets_faktorn lik förbannat drastiskt. *suck*