2009-09-21

Den rör ju på sig!

Den här gamla bloggen, den försmäktar här så ensam och övergiven att man lätt skulle kunna tro att den var på väg att tyna bort och dö. Men så är det inte alls! Nej, precis som en bortglömd kycklingbaguette i en träningsväska kan en sorgligt försummad blogg börja leva sitt eget liv!

Jovisst ser ni – härförleden gav den här bloggen ifrån sig ett livstecken i form av ett pling i min inkorg. Mejlet kom från Ingbritt i Götene, och det var förstås mitt gamla inlägg om sågade trägalgar som hade fått henne att fatta pennan (någon penna hade hon förstås inte fattat egentligen, men mina läsare är ju listiga nog att förstå en och annan stelnad metafor). Det inlägget är nämligen lustigt nog ett av de mest lästa genom den här bloggens historia, vad det nu säger om bloggen, mig, mina läsare och världen i största allmänhet.

Så här skriver Ingbritt:

Hamnade av någon anledning på en av dina bloggar från 2006. Det handlade om gamla galgar:

"Bröderna Albino i Götene. Herr- och damskrädderi samt herr-, dam- och gosskonfektion. Flickorna fick handla någon annanstans eller sy klänningar i slöjden kanske. Men hur har den hamnat hos mig? Och var ligger Götene? Frågorna hopar sig."Kan meddela att butiken Albinos finns kvar än idag och ägs av min man, Johnny Karlsson, sedan 1975. Butiken, som numera egentligen heter Götene Klädeshandel AB, men kallas Albinos av alla i samhället, säljer herr- och damkläder och har inte längre eget skrädderi. Affären startades av Johan Albin Larsson år 1901. Han hette Albin och sedan något andranamn som började med O, därav namnet Albinos.

För övrigt ligger Götene mellan Skara och Lidköping vid foten av Kinnekulle.

Roligt att hitta bilden på galgen!


I ett uppföljningsmejl korrigerar hon sig lite: Hon hade fått veta av sin man att Johan Albin Larsson inte alls hade något mellannamn som började på O. Han lade bara till den bokstaven ändå, av okänd anledning. Jag för min del tror att han tyckte det klingade lite tjusigt italienskt sådär. Han var en framsynt man, den där Johan Albin.


Nu vill jag åka till Götene och shoppa!

Ni ser: Undrar man något om vad som helst så ställer man bara en fråga på sin blogg! Förr eller senare får den tålmodige svar.

30 kommentarer:

Miss Gillette sa...

Ja den butiken kan jag glad i hågen rekommendera! Jag har handlat där. Götene åker man förbi på väg mellan Byn och Göteborg; de flesta stannar och fikar på trista vägkrogen ute vid rondellen, men själva Götene ligger helt nära allfarvägen och det är absolut värt de två minuterna att åka in till samhället istället om man ska rasta där. Det finns ett jättefint kondis och en massa annat najst i centrum. Som alla vet är det alltid roligare att shoppa i andra städer!

Därmed inte sagt att jag skulle kunna tänka mig att bo där nån längre tid. Men tittar in emellanåt gör jag. Hmm. Jag kör ju ner på onsdag ...

Översättarhelena sa...

Om du skulle råka titta in på Albinos på onsdag så måste du hälsa till Ingbritt och Johnny från mig!

Huskorset sa...

Åh! The Beauty of Blogging. T.o.m. jag, som aldrig varit i närheten av att shoppa på Albinos blir så glad och uppiggad. Och Götene är avgjort gulligt, i smådoser. Vem vet, jag kanske faktiskt hade inhandlat höstkollektionen där om vi behållit Rosentorp, det lilla rara torpet som vi hyrde en sommar. Det låg vid foten av Kinnekulle, en bit därifrån.

Miss Gillette sa...

helena: Ska jag absolut göra!

huskorset: Visst, det är fina trakter det där. Kinnekulle är det svårt att tröttna på -- det är en hel liten värld för sig.

Översättarhelena sa...

Jag är så otroligt dålig på geografi, men jag undrar om det inte var just nånstans vid Kinnekulle som vi en gång promenerade i en lövskog där marken var som ett hav av ramslök. Det luktade underbart, ungefär som om man hade smörjt in hela sig med vitlök.

Miss Gillette sa...

helena: Möjligheten finns vid foten av Kinnekulle -- Munkängarna är en av de platser där ramslöken tokblommar på vårarna. Alldeles intill ligger ett säteri vars namn jag just nu inte minns men där man kan äta suverän mat i ett växthus. Det är så fint så det är inte klokt.

/ingrid sa...

Wv idag är bumso -- åk bumso till Albinos tolkar jag det.
Vi ses väl på mässan?

Översättarhelena sa...

Ja, det gör vi absolut Ingrid!

Cecilia N sa...

ÅÅå! Titta hon bloggar!

Tack Ingbritt!

Götene ligger inte ens i närheten av att vara i mina trakters avkrokar. Därför kommer jag nog inte att titta in där. Om det inte blir så att jag någon gån blir berest.

I ämnet rätt stora klädbutiker på udda orter kan jag rekommendera klädaffären i Klintehamn också. De gånger jag tittar in så får jag napp. Mycket lättare att handla där på sommaren än inne i Visby. Man är klar i Klintehamn innan man hittat parkering i Visby.

För övrigt skänker jag blogmadamen en tanke varje gång jag träffar på en trägalge med ett namn på.

Huskorset sa...

O, det doftar ljuvligt av ramslöken vid Munkängarna! Bara någon km därifrån låg "vårt" torp. Hällekis heter säteriet, och trädgården där är också värd ett besök.

BTW - blir det/har det varit någon bokmässebloggträff? Jag är ju uppe och snurrar i min premiärvecka så jag kanske inte kan, men är ändå nyfiken.

cruella sa...

Varje gång jag öppnar min garderob på jobbet ser jag en mycket gedigen trägalge med arbetsplatsens namn på. Då tänker jag på en viss samlare och på vad straffet månde bliva om jag förskingrade en.

eggeness säger wv. Det låter som en håla av Götenes storlek. Fast i Norge.

cruella sa...

Förskingrade en galge alltså. Inte en samlare.

Fröken Film sa...

Tack för inlägget och var snäll och kom snart tillbaka. Du skriver ju så trevligt!

Cecilia N sa...

Jaså Cruella, hon (ö-h) är intresserad av såna galgar också? Inte bara av såna med butiksnamn?
(*Träffar också på såna under veckan, alltså såna med mer moderna loggor*)

Översättarhelena sa...

Tips till alla som längtar efter att stjäla galgar till mig men vet att det är fult att stjäla: Man tar med sig en vanlig trägalge utan firmatryck av god kvalitet (Ikea, typ) och så byter man! Om sanningen ska fram (och det ska den ju) så fanns det en tid när jag alltid reste med lite bytesgalgar i bagaget ...

Huskorset: Bloggträffen är i morgon, men då har du väl premiär? Miss Gillette och jag (och säkert många andra) tänker förresten gå och se pjäsen!

Översättarhelena sa...

Inte i morgon alltså, men sen nån gång.

Översättarhelena sa...

Cecilia, det måste verkligen inte vara butiksnamn, bara det är tryck! En av mina finaste galgar kommer från en pingstkyrka. (Är det dubbelt så syndigt att stjäla galgar från kyrkor?)

Översättarhelena sa...

Tack Fröken Film, förresten, och välkommen hit!

Översättarhelena sa...

Tänk vad mycket kommentarer man får i sin blogg om man kommenterar själv!

Huskorset sa...

Åhå, ja då spelar jag teater för kulturministern, så nej då kan jag icke närvara.
(malligt host-host)

Ha så himskans trevligt och hälsa om det är någon jag känner!

Lena B. sa...

Försökte nyss göra ett litet inlägg men det ville sig inte! Min iMac och jag kommer inte helt överens ännu.

Jo, jag ville bara påpeka att köpa kläder ska man göra ute i landet. Det här är nu från mitt stockholmperspektiv. Här tror man ju att det mesta och det bästa finns att köpa men träffar man nån som har köpt nåt nytt och trevligt i klädväg och frågar VAR? så svarar hon Uddevalla eller Lerum eller Hudiksvall eller nåt sånt.

Miss Gillette sa...

lena b: Håller med! Och dessutom är det ju aldrig så kul att shoppa som när man är Utom: -lands eller -stads spelar ingen roll. Har jag fel när jag säger att det är roligare att ha på sig kläder som inte alla andra har där man bor? Även om alla i Bräcke har samma samma så är det olikt och exotiskt för en från Simrishamn. Numera, när alla klädkedjor finns i alla länder, är det banne mig mer spännande att åka till obskyra svenska städer och försöka shoppa där: en sorts konsumtionssurvivalism som man mycket väl skulle kunna upphöja till nischblogg.

Huskorset sa...

Jag håller också med!
Lysande idé med nischblogg i dessa modebloggartider! Vilka vyer öppnar sig inte: Dagens Outfit Mjällom, Snyggaste Accessoarerna I Eslöv, Bättre Begagnat Bergsjö, Festkläder Från Filipstad...ooo somebody stop me!
Vad jag önskar att någon som är, säg handelsresande i skor eller hårpomada (nä, det finns väl inte längre- men konsult då? De reser väl mycket?), känner sig kallad att starta en dylik blogg.

Miss Gillette sa...

Nä, men man kunde ha en gemensam -- tillsammans täcker man ju in betydligt större delar av landet än om bara en stackare ensam ska flänga.

Allvarligt!

Översättarhelena sa...

Strålande idé!

Miss Gillette sa...

Okej, då kör vi igång en. Jag har ju ändå sååå mycket fritid. Vad ska den heta? Och hur gör man när man skriver flera på en och samma blogg?

Huskorset sa...

Haha! Jag höll på att skriva en exakt likadan kommentar om "vi kör!" och "vad ska den heta?" och "hjälp jag har inte tid!" men fick gå upp till barna en svång och blev försenad.

Jag tror att den som drar igång bloggen kan göra andra till medlemmar någonstans bland inställningarna.
Namnet då?
Varför inte "Landet runt"? Nej det var väl sådär, kanske. Fast: "Bra Shopping - Landet Runt" kan vara en bra underrubrik.

Kanske "100% äkta köpglädje"? Både roligt och sant.

Huskorset sa...

"svång"?

Översättarhelena sa...

Snygg i glesbygd? Piffig i provinsen?

Bloggblad sa...

I Götene köpte jag ett par lila jeans i början av 80-talet. Långt innan lila blev modefärg.

Kanske hos Albino? Får jag se en reaskylt ser jag inget annat...