2006-11-07

Matfett och en despot

Studiomannen SMS:ar och undrar var uttrycket ”inte för allt smör i Småland” kommer ifrån. Jag blir svarslös, men inte för att jag inte vet (vilket jag visserligen inte gör, men det brukar inte vara något hinder för mig) utan för att mobilen är urladdad så att jag inte ser meddelandet förrän det är alldeles för sent för att svara. Men jag blir såklart nyfiken och vill veta. Jag kommer trots allt själv från Småland, men jag har då aldrig upplevt att det skulle vara anmärkningsvärt gott om smör där. Å andra sidan tycker jag inte ens om smör. På mackorna vill jag helst ha Lätt & Lagom och i matlagningen nåt flytande margarin som helst smakar så lite som möjligt. Framför allt så lite smör som möjligt. (Jag använder förstås olivolja också, men det hör inte riktigt hit.) När Lätt & Lagom lanserar ett nytt recept ”med ännu mer smörsmak” så skulle just det kunna få mig att gå över till Lätta.

Men åter till talesättet om småländskt smör. I auktoriteten på ordstäv, ordspråk, talesätt och citat, Pelle Holms Bevingade ord, står det: ”Inte för allt smör i Småland. Uttryck som i någon mån kan syfta på den gamla smörtillverkningen i de småländska lanthemmen, men som huvudsakligen beror på begynnelserimmet i orden smör och Småland.” Jaha, inget mer spännande än en allitteration alltså.

Så då är det väl bäst att jag piggar upp stämningen med lite skvaller i stället. Om Pelle Holm har jag nämligen hört från en vanligtvis välunderrättad källa att han var mycket förtjust i att demonstrera sin bildning och dessutom något av en familjetyrann. När familjen hade middagsbjudning så fick barnen lära in stickrepliker och lämpliga frågor som skulle uttalas någon gång under måltiden. Pelle själv hade då förstås ett lärt citat på lager att briljera med. Och middagsgästerna imponerades över att Pelle alltid kunde ett lämpligt citat för varje situation.

Hmm, man kanske skulle testa den taktiken? Eller kanske inte.

14 kommentarer:

Anonym sa...

Vilken rackare... Det skulle väl vem som helst kunna framstå som ûberbildad om man bara fick sån där hjälp på traven. - Och varifrånn kommer det uttrycket, då? Pelle H. är kvar hemma i Stockholm. Kan Helena slå upp det här också?

Översättarhelena sa...

Ökenråttan: "Hjälp på traven" står inte i Pelle H:s Bevingade ord! Men enligt SAOL är det i alla fall frågan om "trav" som i hästgångart. Men är det då inte lite konstigt att det heter det " traven"?

Studiomannen sa...

Bättre svar kan man inte få ens för allt halm i Halland! Guldstjärna!

Översättarhelena sa...

Studiomannen: Tackar mjukost!

Lotten Bergman sa...

Studiomannen: Jag vill ha en stjärna eller mjukost jag också, jag som svarade prompt ett halvt dygn efter att frågan ställdes!

Översättarhelena sa...

Lotten: Men tänk ändå vad härligt långsamma vi är i denna den ögonblickliga kommunikationens tidevarv!
Kom du fram till samma sak förresten? D.v.s. konsulterade du också Pelle H?

Anonym sa...

Jag tycker Pelles strategi är beundransvärd. Någon nytta skall man ändå ha av sina barn, som min mor brukade säga när hon tvang mig att gräva i hennes kolonilott.
På det här viset fick Pelle sitt ego uppblåst och barnen lärde sig ordspråk och citat för envart skapat tillfälle.
Och Pelle skulle förstås inte ha velat sluta för att självgodhet på Själland.

Miss Gillette sa...

Min man har mången gång himlat med ögonen åt min irriterande ovana att brista ut i sång jämt och ständigt: nämligen i trudelutter som anknyter till nåt som nån just har sagt. För varenda upptänklig situation kan jag tralla några rader ur nån poplåt som han aldrig har hört (och nu absolut aldrig vill höra heller).

Det där är en av de olater jag nästan har vant mig av med som gift (avgiftningen, eller hur jag ska säga, tycks dock ta mååånga år).

Anonym sa...

Nej, nej, det är hjälp på VEDtraven.

:)

En står på traven och en annan hjälper till att lassa upp vedklabbarna.

Tror jag.

Saring sa...

Ja! JA! JAA! Det skall jag göra! Men då måste jag förstås först lära mig en massa klokcitat. Jobbigt.. Nej, det orkar jag verkligen inte, om så ens för allt trash från Travemynde. (Nu sjunger Trollkarlen Lurifix från min dator igen och Alma sjunger med inifrån badrummet tuggandes på en toarulle. Vad gör man inte för att få surfa i fred?)

Studiomannen sa...

Lotten: du får en stjärnformad smörgås med mjukost på. Howzat?

Med ättiksgurka för det är så gott.

Anonym sa...

Min käre far växte upp i Småland. Under nåt krig. Hans fäbless för att äta smör utan bröd eller annat pålägg sägs komma av den enorma brist på smör som rådde i Småland under hans barndom. Fan tro't (var det uttrycket nu kommer ifrån?).

Å andra sidan tvingade han inte oss barn att komma med lämpliga högtidstal under finare middagar för att ge honom möjligheten att visa sina matematiska färdigheter.

Översättarhelena sa...

Miss Gillette: Det där får mig att tänka på en gång när jag ville pracka på mina barn ett nytt system för att plugga in glosorna i engelskläxan. Man var tvungen att komma på en låt som innehöll just det engelska ordet! Det var förvånansvärt lätt, faktiskt. Men det blev värre sen när de började med spanska och franska. Och för övrigt var det bara jag som tyckte det var ett kul och bra system.

Lotten Bergman sa...

Javisst var det Pelle som hjälpte mig med samma svar. Men jag kollade i en annan också -- en blå bok som jag inte härifrån sängen kan se titeln på.

Zzzzzz ... *drömmer om ost och stjärnonr*