2006-09-29

Mot nya kulinariska höjdpunkter

I går lagade jag för första gången i mitt liv rotmos, och ni anar inte hur gott det var. Hur många vuxenpoäng får man för rotmoskokning, är det någon som vet det?

Rotmos

Receptet hittade jag här.

23 kommentarer:

  1. Gör moset till fläsklägg nästa gång, så har du förmodligen Sveriges billigaste delikatessmåltid. Skånsk senap till.

    SvaraRadera
  2. Plastfarfar: Tyvärr är det så att jag inte kan äta griskött. (Korven på bilden är kalkonknakare!) Jag är dock väldigt förtjust i den rimmade smaken och funderade just på att testa att rimma kyckling eller kalkon. Det borde funka.

    SvaraRadera
  3. Egentligen är det inte mycket konstigare att göra rotmos än att göra potatismos - men mycket godare. Jag gör ibland rotmos till kokt torsk och senapssås (enligt recept av Malin Södernågot). Urgott! Även om torsk i dag inte är helt politiskt korrekt så kan man väl göra det som festmåltid - eller ta någon annan fisk. Speciellt om man inte äter fläskkött.

    SvaraRadera
  4. Ungefär 118 vuxenpoäng! :)

    SvaraRadera
  5. Anne-Maj: Gör det, det var inte alls svårt!
    Celia: Mmm, låter jättegott.
    Petra: Tack, vad bra :)

    SvaraRadera
  6. Näääääääää.

    Bara 1 poäng. Kan man koka potatis kan man koka kålrötter! :-D

    Vansinnigt gott. Jag tar med morötter också.

    Kryddor: salt, vitpeppar, muskot och strösocker. Men bara lite!

    SvaraRadera
  7. Studiomannen: Jag är inte så himla bra på att koka potatis heller, om sanningen ska fram ... Så jag tycker faktiskt jag är värd 118 vuxenpoäng, och förresten var Petra först!
    Jag hade två morötter i moset (blir snygg färg av dem) och faktiskt lite flytande honung!

    SvaraRadera
  8. Skulle inte det spartanska vattenglaset kunna bytas ut mot en tjeckisk öl? När det ändå serveras kalasmat.

    SvaraRadera
  9. Ökenråttan: Jo, verkligen! Då skulle jag väl få med nästan hela kostcirkeln? Eller matpyramiden eller vad det nu heter nuförtiden.

    SvaraRadera
  10. Väldigt många vuxenpoäng skulle jag tro. Jag läste lite om semi-kolon på din företagssajt. Jag får nog skriva ut det och läsa om och om igen. Jag kräks nämligen ut semi-kolon när jag skriver (känns det som...) :)

    SvaraRadera
  11. Ser gott ut! Alldeles för länge sen jag gjorde rotmos, tack för påminnelsen!

    Vuxenpoäng? Men jistanes, det är väl bara sextonåringar som behöver vuxenpoäng. Koka en kålrot och lite potäter och bygga en jordkällare och klina ett korsvirkeshus, sånt ska vuxet folk klara! :-)

    SvaraRadera
  12. Många, för att inte säga farligt många, vuxenpoäng blir det. Men du har rätt, vi anar inte hur gott det är. (Minnet är inte vad det har varit.) Men det är snyggt!

    SvaraRadera
  13. Camilla: Haha, ja, akta dig för de livsfarliga semikolonen! De förökar sig genom delning, du vet.
    AB: Konstigt nog känns det som om jag fortfarande samlar vuxenpoäng när jag väl egentligen borde börja samla pensionspoäng. Jag köpte till exempel ett par högklackade skor i förra veckan och kände mig oerhört vuxen. Snart blir jag en fin dam.
    Gravallvar: Tack! Ja, visst var det vackert och höstlikt i färgen!

    SvaraRadera
  14. Hm, jag brukar säga att om man är över 30 och fortfarande räknar vuxenpoäng, blir det minuspoäng varje gång. Nu vet jag ju inte hur gammal du är, men visst har vi problem med att känn aoss vuxna nu för tiden.

    SvaraRadera
  15. Helenita: Hahaha, då blir det många minuspoäng! Jag blir 45 om tre veckor :)

    SvaraRadera
  16. Får man inte fler poäng om man köper högrev med ben och allt(eftersom det är billigast, samtidigt som det inte är korv - man vet vad man får) och kokar det tillsammans med morötter och kålrötter någon timme för att 1. få billigt kokkött 2. få några litrar med buljong att frysa in som man sedan kan göra soppa på. Än bättre är det förstås om man t.ex. kommer från en älgjägarfamilj och nästan aldrig köper kött utan tar tillvara minsta lilla senslamsa.

    Då kan ju du dessutom äta lite rotmos till.

    SvaraRadera
  17. Jon Söder: Oändligt många fler poäng, särskilt för den otroligt vuxna planering som krävs för att åstadkomma en sån rätt.

    SvaraRadera
  18. Tycker att bildkompositionen är väldigt fin. Lite Lars Tunbjörk över den, är det inte?

    SvaraRadera
  19. Oj, en miljard vuxenpoäng, minst!

    Nu måste du laga palt, och även klimp, i en köttsoppa med älgkott :D (Gott iof!)

    SvaraRadera
  20. AnnaPe: Ja, kanske det, om man vill tolka det välvilligt :)

    SvaraRadera
  21. Hanna: Tack! Men nu blev jag allt lite nervös. Jag tror jag får börja med att samla poäng för att äta palt och klimp!

    SvaraRadera
  22. Jag har gjort rotmos själv sedan jag var stor och stark nog att kunna hantera verktygen som behövs.

    En lördag för några år sedan var jag hemma hos mina svärföräldrar, och de frågade om vi ville stanna på middag. Det skulle bli korv och rotmos. Vi tackade ja, men jag blev något fundersam över att de inte hade börjat än. När de sen började steka korven kunde jag inte hålla mig längre, utan frågade kära hustrun lite diskret hur det var tänkt. Just då kom svärmor med rotmosplastkorven i högsta hugg, och kära hustrun brast ut i gapskratt åt mitt ansiktsuttryck.

    SvaraRadera
  23. Aequinoxia: Nämen, finns det rotmos i plastkorv! Det visste jag verkligen inte.

    SvaraRadera