2007-06-29

På Landvetter är det lite blött


Men snart åker vi! Känns finfint!

2007-06-28

Ni är snällast, snyggast och bäst på alla vis

Ni, mina kära bloggläsare, alltså. Ja, jag fjäskar lite. Jag hade nämligen tänkt be om en tjänst. Läser ni modebloggar? Har ni sett att de ibland efterlyser saker som de stöter på i en eller annan affär men inte hittar i rätt storlek eller färg eller så? Just detta hade jag tänkt försöka mig på nu. Och enligt mina erfarenheter av bloggosfärens hjälpsamhet och effektivitet (uthämtning av biljetter på Berwaldhallen, införskaffande av sagogryn med mera) så tror jag faktiskt att det kan fungera.

Nu har jag nämligen fallit pladask för de här blå skorna:

DSC00066

De finns på Din Sko, men ingen av butikerna i Göteborg (jag har flängt runt i allihop, tror jag, såvida det inte finns någon på Hisingen) har kvar dem i storlek 39. (Vilket väl inte är så konstigt, eftersom de är på rea just nu och således säkert har funnits i butikerna ett bra tag.) Om någon skulle stöta på dem i den storleken så skulle jag vara fantastiskt tacksam om ni kunde slå till på ett par såna till mig. Skriv föralldel det här i kommentarerna i så fall! Det skulle ju vara ytterst opraktiskt med flera par likadana. Och mejla mig på adressen som står här på bloggen. Som om det inte vore nog med detta måste jag dessutom be att få uppskov med de ekonomiska mellanhavandena tills jag kommer hem från Tunisien om en vecka. Så här skorna ut framifrån:

DSC00067

Tänk er dem till halmhatten i förra inlägget! Eller till den här klänningen, kanske. Skulle det inte vara underbart tjusigt?

2007-06-27

Huvudsaken

Jag står inför ett stort och viktigt beslut som jag väldigt gärna vill ha hjälp med. Det är så att familjen ska resa till ett soligt land på fredag. Ett väldigt soligt land. Ett land med öken i. Ett land som inte ligger så långt från det land som den kända bloggkommentatrisen Ökenråttan nästan kallade sitt ett tag. Och då har man ju hört att man ska dricka mycket, gå långsamt (blir svårt) samt ha något på huvudet. Halmhatt, tänkte jag. Det måste ju vara luftigt och skönt och samtidigt skugga bra. Sen tänkte jag: Äsch, vad dumt att jag alldeles nyssens kastade bort min gamla halmhatt som låg i klädkammaren i åratal utan att någon använde den. Familjen påstod att den skräpade och var ivägen. Så den fick åka till halmhattshimlen. Trots att det var en utmärkt halmhatt! Lagom stor var den också. Det är nämligen så att jag har ett ovanligt stort huvud och vanligen måste köpa huvudbonader avsedda för män. (När jag skulle beställa studentmössa – efter påtryckningar från klasskamraterna som påstod att det skulle störa helhetsintrycket om några var utan – var inte mindre än två expediter tvungna att kontrollmäta mitt huvud och konstatera att den första inte hade mätt fel. Sextio centimeter var det.)

Inför resan till ökenlandet bestämde jag mig alltså för att skaffa en ny halmhatt. Det var inte lätt. Jag provade massor av hattar, men de flesta var för små. Herrhalmhattar provade jag också men bestämde mig för att Maurice Chevalier-stilen inte passade mig. Till sist hittade jag halmhatt som nästan var lagom på Lindex. Det kändes som om den hade en viss uttöjningspotential.

När jag kom hem poserade jag för maken i hattfyndet och beklagade mig samtidigt lite över att den ändå inte var som den gamla fina halmhatten, den som jag kastade. Maken:
– Kastade? Du? En halmhatt? Skulle inte tro det. Den ligger ju i klädkammaren.
Jag (i förorättad ton):
– Gör den ju inte. Ni tvingade ju mig att kasta den.
Varvid han givetvis går in i klädkammaren och plockar fram den gamla goda halmhatten. Jamen, hur ska jag kunna veta att nån lägger halmhattar under en hög med cykelhjälmar!

Och nu till dilemmat! Ska jag använda den gamla godingen och lämna tillbaka den nya? Eller ska jag behålla den nya? (Och givetvis ändå spara den gamla, vad trodde ni!)

P1020688
Fördelen med den gamla är att den är lagom. Nackdelen är att den är något sunkig. (Fast de där stråna som sticker ut längs kanten ska faktiskt vara där.)

P1020693
Fördelen med den nya är att den är fräsch och … ny. Nackdelen är att den är lite för liten. Och så kostar den 149 spänn, och det vill man ju inte kasta ut i onödan!

Resten av familjen förbereder sig inför resan på lite olika sätt. Fjortonåringen stryker till exempel sina shorts med plattången. Var kan hon ha fått en sådan huslighet ifrån?

P1020681
Om man är riktigt smart kan man lista ut vart vi ska med ledning av den här bilden!

2007-06-24

Grunden under Rigshospitalet er gammel mose

Ni minns väl Riket? Den förgyller just nu kvällarna här hemma. Barnen var först mycket skeptiska och tyckte det var bland det konstigaste de hade sett. Men nu är de också fast. Fru Drusse, Moesgaard och Krogshøj citeras vid middagsbordet. Sextonåringen har börjat prata danska. Kort sagt: här råder nu en permanent tåge.

P1020536
För 69 spänn x 2 kommer den här mannen hem till dig också.

2007-06-23

Översättarhelena i upptäckartagen

Här kommer en lite bildodyssé från midsommarhelgens upptäcksfärder. Jag börjar väl med midsommaraftonens outfit. Här är fjortonåringen och jag i lånade stövlar från vännernas överlevnadsutrustade sommarstuga på Orust.

P1020539
Enligt maken har jag alltid gillat Graningelooken.

För att göra oss förtjänta av sill och potatis tog vi en stärkande promenad i dessa stadiga skodon. Först hittade vi en rejält konstruerad minigolfbana, ordentligt täckt med plåtlock, men för övrigt i utmärkt skick.

P1020541
Inte beträdde vi banorna, inte.

Sen hittade vi en hel övergiven semesterby med kraftig idyllpotential. Huvudbyggnaden var dock en smula brandskadad.

P1020568
Vem tittar fram bakom knuten om inte er favoritbloggare? (Äsch, det är bara ett talesätt!)

P1020583
Här hade man inte sopat något under mattan i alla fall.

P1020614
Vilka hemligheter kan dölja sig bakom denna pepparkakshusfasad?

P1020658
En skatt förstås!

I dag är vi hemma i stan igen, men här finns ju också saker att upptäcka! Det finns gott om vita fläckar på min Göteborgskarta fortfarande. En av dem var fram tills i dag Färjenäs, fast det nästan ligger på simavstånd från oss. Men det är ju det där med älven. Älven ligger emellan. Men eftersom vi hade fått veta att midsommaraftonsvärdarna bodde här för många år sen var vi ju tvungna att gå och titta.

P1020665
Här var det också idyll.

Och minsann! Det var i det här huset de bodde.

P1020662
Beviset.

2007-06-22

När han var liten älskade han pannkakor med sylt

Dagens middag var kallrökt lax och quinoa. Till det hade vi en avokadosallad, och så kunde man välja mellan tre olika såser: pesto, tapenade eller pepparrotsvisp, allt efter tycke och smak. (Allesammans färdigköpta. ambitiösa är vi sannerligen inte.) Sextonåringen, som alltid har varit en försiktig general när det gäller mat, ville gärna veta hur pepparrot smakar innan han provade pepparrotsvispen.
– Tja, sa jag. Som wasabi ungefär, kanske.
Och då förstod han precis och smakade lite grann. Fast sen valde han ändå tapenade. Då vet man ju i alla fall vad man får.

P1020538

Icas egna pesto är faktiskt den allra godaste av allra färdigköpta … eeh … pestoar? Pestor? Pesti?

2007-06-08

En vanlig dag på jobbet


Testar att jobba i parken idag. Det går sådär.

2007-06-01

När vi snyta en rund liten hund

Men hur kan det vara möjligt att min första lilla bebis tar studenten? Och framför allt, hur kan det vara möjligt att hon tar studenten i – tro det eller ej – samma frisyr som jag tog studenten i? Ska det bli nåt slags en familjetradition?

P1020373

Nej, nu tror jag att jag måste tänka på något annat, annars blir jag sentimental. Jag tar och visar lite smått och gott från den piffiga studentbuffén i stället. Jag är nämligen mycket stolt över den! Tyvärr glömde jag fotografera maten när den var nygjord och fräsch, så ni får hålla till godo med en lite halväten variant. Men som kompensation för det bjuder jag på recept!

P1020368

Capresesnittar. Skär formbröd (typ lantbröd) i trekanter, lägg dem på en plåt, stänk lite olivolja och salt på dem och rosta lite lätt i ugnen (8 minuter kanske). När de har kallnat lägger man på en skiva mozarella, en klyfta av körsbärstomat och ett basilikablad. När man har ett helt fat med snittar kan man hälla på lite svartpeppar, flingsalt och olivolja. Jättegott!

P1020366

Lax- och avokadosnittar. Gör brödtrekanter på samma sätt som förut. Häll ganska mycket pressad citron och lime (hälften av varje) i en skål. Skär ett par avokador (se där en trevlig pluralform!) i tärningar och lägg genast ned dem i citronsaften. Tillsätt en knivsudd (en måttsangivelse som man borde använda oftare) chipotlepasta (finns i vanliga mataffärer, tror det är Santa Maria) och lite salt och rör om så det blir lite geggigt men ändå fortfarande är kuber. Ta ett flak färdigskivad kallrökt lax och skär varje skiva i tumsbreda strimlor. (Tumsbred är ju för övrigt också ett trevligt mått.) Nu blir det lite komplicerat, men ni hänger väl med? Lägg ena änden av en laxstrimla på en brödbit, lägg på en sked avokadokuber och vik över andra laxänden. Fiska upp en snygg avokadokub och sätt överst med en tandpetare. (Här hade jag velat hitta på en annan dekoration egentligen, men jag kom inte på någon. Förslag?) Mums!

P1020367

Tapenade- och zucchinisnittar. Gör brödtrekanterna, ja, det fattade ni säkert. Skär zucchini i en halv centimeter tjocka halvmånar. Koka upp saltat vatten, lägg i zucchinibitarna, koka dem i en minut, häll av vattnet, kyl dem snabbt i isvatten och låt dem rinna av. Lägg dem i en plastpåse i kylen över natten. Av någon konstig anledning blir sån här zucchini mycket godare än rå. Förklara det den som kan. Gör tapenade efter ett recept som du alldeles säkert hittar i någon trevlig kokbok som du har hemma (eller köp färdig). Bred lite tapenad på en brödbit, lägg på en zucchinihalvmåne, bred på lite tapenade till och sätt en strimla soltorkad tomat överst. Smaskens!

Och så blev det förstås smarriga tårtor också, fast dem har jag bara bakat själv, inte hittat på, så nu blir det ingen mer receptservice.

P1020370
Moussetårta med passionsfruktsgelé

P1020369
Pavlova med kiwi och jordgubbar.

Och efter all denna förträfflighet är man nästan färdig att instämma i den andra studentsången: Fy ... vad jag är bra!